Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Metzeler bronco + motor yamaha 6/8PS

Autor limak111 
Metzeler bronco + motor yamaha 6/8PS
17. 10. 2016 21:10
Mám dotaz k sestavě Metzeler bronco + motor yamaha 6/8PS
Jedná se o starší celonafukovací člun v dobrém stavu uvedená délka na štítku 3.20m motor max 8PS a starší v dobrém stavu (přesné stáří nevím) motor yamaha 8PS, zakoupeno na ebay.de.
Jedná se mě o to jestli je nutná registrace člunu a jestli lze člun bez dokladů přihlásit a nebo jestli se délka 3.20m toleruje.
Chtěl bych člun využít převážně v Chorvatsku na příbřežní plavbu pro dvě osoby.
Dále k motoru, jedná se o dvoutaktní dvouválec,označení 8Ps mě nic neříká, ale pravděpodobně bude za limitem bez registrace.
Stáří motoru nevím, ale nejraději bych se vešel do limitu bez registrace jak s člunem i s motorem, nevím jestli u tohoto koníčku zůstanu.
Přečetl jsem hodně rad na forech, ale pořád z toho nejsem moudrý.
Dočetl jsem se že je možné i pře štítkování motoru, klidně bych to udělal nemám člun na nějaké velké blbnutí ale na 14 dní dovolené v HR.
Dále bych chtěl jednoznačnou odpověď jestli si musím dělat mezinárodní průkaz vůdce plavidla.
Původně jsem si chtěl člun na dovolenou půjčit v Česku a půjčovna uvádí že na člun s motorem 5HP netřeba žádného oprávnění.
Děkuji za objasnění mích otázek.
avatar Re: Metzeler bronco + motor yamaha 6/8PS
17. 10. 2016 21:35
8PS, PS - Pferdestärke nebo také 8HP - Horsepower či 8 koňských sil smoking smiley
Nad 5PS jsou potřeba "noty" (VMP) i v ČR.
Re: Metzeler bronco + motor yamaha 6/8PS
18. 10. 2016 08:47
Člun s motorem nad 5HP musí být v ČR zaregistrován, jinak ho nesmíš provozovat. Dvoutakt (starší) ti tady ale SPS nezaregistruje. V HR musíš mít kapitánský průkaz na vše, co je poháněno motorem. A povinnou vinjetu ti bez dokladů k lodi v HR neprodají.
Re: Metzeler bronco + motor yamaha 6/8PS
19. 10. 2016 18:38
Proč tedy ve všech půjčovnách uvádějí že na člun např. zoom 310 a tohatsu 5HP nejsou potřeba žádné papíry ani průkaz vůdce plavidla. A to prý platí jako u nás tak i v HR.

Motor i člun mám doma.
Člun má poměrně malí vnitřní prostor, ale pro dva asi dostačující.
Motor je docela robustní myslel jsem že bude šumější, přeci jenom je to dvouválec.
Má označení 6B. podle čeho poznám rok výroby?
Myslím že když by to šlo, tak bych ho přihlásil a papíry si i udělal a nebo ho vyměním za 5HP kdyby měl někdo zájem.
Mám tuhle sestavu fakt jen na přibližování na nedostupné pláže v HR.
Má někdo zkušenosti s tím že kdybych na víko šupnul pětku řešil by to někdo v HR?
avatar Re: Metzeler bronco + motor yamaha 6/8PS
19. 10. 2016 20:03
Pokud tomu stále nevěříš, tak proč se ptáš?
U nás tento gumák s motorem do 5HP(PS) lze provozovat bez VMP. S motorem 8HP již potřebuješ VMP i u nás. Rok výroby najdeš obvykle na motoru na štítku (buď přímo nebo lze dekódovat z čísla). Starý 2T motor (nejenom z dovozu bez papírů) u nás opravdu nepřihlásíš... To je jednodušší s tím jezdit na zahraničních papírech (pokud by byly), ale to má smysl u větších motorů a člunů a ne v tomto případě....
Přelepit číslo na krytu, případně přeštítkovat motor je tvůj boj.... Je to pouze o toleranci, ti, co tě budou kontrolovat toho o člunech a motorech obvykle vědí více než ty smoking smiley Nicméně, pokud to je osmička velká jak hovado.... tak je to do očí bijící.

V HR s danou sestavou LEGÁLNĚ jezdit nelze, že je to obvykle podél břehu tolerováno je věc druhá... zejména pokud si budou myslet, že to máš z HR půjčovny grinning smiley Nicméně, jak již zde bylo psáno... jak pořídíš vinětu, pojistku? Nedejbože, kdyby se něco stalo...

Co ti tvrdí v ČR v půjčovnách o provozování v HR je zcela irelevantní... podstatné jsou HR zákony. Si je přečti a nemusíš ztrácet čas debatami o ničem...
smileys with beer
Re: Metzeler bronco + motor yamaha 6/8PS
19. 10. 2016 21:25
smazána zbytečná citace


Uz v tom zacinam mit jasno, ale jeste me rekni kdyz vyjedu do HR s clunem 3.10 a motorem 5hp ktery u nas nemusim regisrtrovat a nebudu mit k nemu papiry tak podle ceho me v HR vystavi znamku.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil duboka (19. 10. 2016 21:48).
avatar Re: Metzeler bronco + motor yamaha 6/8PS
19. 10. 2016 22:22
Osobně jsem to nikdy nepotřeboval takto řešit, nicméně kluci tady někde psali, že v takovém případě, jedině člun s motorem zaregistrovat (za nějakých pět set) u CS Lloydu a to pak na kapitanátech v HR projde.... Registrovali to snad jen na základě faktury(?)... Zkus to tu někde prohledat... nebo to někdo upřesní.
avatar Re: Metzeler bronco + motor yamaha 6/8PS
20. 10. 2016 09:05
limak111 pokud chceš jezdit jen kolem břehu k nějakým těm plážím ve dvou,tak ti stačí člun do 2,5m a motor do 5 HP.Tato sestava se nemusí v HR vůbec registrovat.Papíry v HR potřeba "teoreticky" jsou,ale nevím o případu kontroly.Pokud se chováš slušně,tak si takového člunu pár metrů od břehu nikdo ani nevšimne.Samozřejmě náhoda je náhoda,ale podle mne skoro nulová. Pokud cokoliv z těchto dvou podmínek překročíš,tak platí to co píšou kolegové-PROBLÉM.

MirekŠi
Re: Metzeler bronco + motor yamaha 6/8PS
20. 10. 2016 09:10
Registrace u CS Lloydu je jen na základě nějaké úmluvy mezi Ministerstvem dopravy ČR a HR stranou, něco podobného jako dříve HR strana akceptovala naše občanky místo pasu. Registraci ti udělají na základě dokladů, prokazujících tvoje vlastnictví. Nejlépe tam zavolat a poptat. Ale pozor, neudělají ti to u člunu, který zde podléhá registraci na SPS! Takže motor jen do 5HP. Odkaz je zde
A to, že půjčovny tvrdí, že papíry nepotřebuješ? Oni potřebují půjčovat, tj.penízky. Ale odpovědnost je vždy na straně toho, kdo kocábku řídí. Ten se bude hádat s policií a platit pokutu.
Přelepit motor? Dříve SPS tvrdila, že motory 5HP a menší, jsou mimo jejich gesci, i když je přelepený. Prostě loď s 5HP motorem nemohli kontrolovat. Ale již to neplatí. Nejsou blbí. Pokud to povalíš 30km/h ve dvou a bagáží s "5HP" motorem, pochopí hned. I vzhledově je takový motor poznatelný z dálky.
Koupit něco a pak zjišťovat, co a jak, může být ve finále velmi drahé.

edit: doplním k příspěvku výše, který mezi tím přibyl, než jsem nadatloval. Nespoléhej na to, že tě nikdo kontrolovat nebude. Nemusí, třeba 3-5 let o kontrolu v HR nezavadíš. Ale až k tomu dojde, pokuta je až 5000 kuna, zabavení věci, správní řízení. A i na výše uvedenou sestavu 2,5m kocábka s 5HP motorem musíš mít kapitánský průkaz, např.náš VMP.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Zahajskej (20. 10. 2016 09:15).
Re: Metzeler bronco + motor yamaha 6/8PS
20. 10. 2016 22:34
Motor je označený 6B takže 6HP rok výroby mezi 1978 až 1987.
Takže z toho vyplývá že ten motor můžu hodit do šrotu!!!!!
Myslím že nic jiného mě nezbývá než přeštítkovat a provozovat jako 5HP, přihlásit na Lloydu a modlit se že mě nebudou v HR kontrolovat nebo řešit jednoho koně na víc.
Kapitánské zkoušky si určitě udělám, alespoň se dozvím něco nového a třeba do budoucna koupím více koní.
Člun 2.5m si neumím ani představit.. Můj 3.20m není nic moc, jedna lavička, nádrž na benzín a místa žádná sláva.
Je fakt že jsem netušil co administrativy mě čeká kolem trochy svezení na malé nafukovačce.
Re: Metzeler bronco + motor yamaha 6/8PS
21. 10. 2016 07:22
Kdysi jsem první člun (298cm) také neměl registrovaný na SPS a v HR mi kapitán za peníze udělal technickou prohlídku, aby mi mohl vystavit vinětu. Možná to jde stále.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

PH
Hosté: 58
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.