Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

RIBy a vše kolem nich

Autor mupet 
RIBy a vše kolem nich
13. 08. 2013 10:42
Ahoj všichni kapitáni,
protože se mi odporoučel skládací YAM 430S do věčných lovišť...hledám za něj náhradu a rozhodl jsem se pro člun typu RIB. Chtěl bych poprosit majitele těchto člunů o zkušenosti s tím svým...jaký jste si vybrali a proč? Jaké byly vaše požadavky a co rozhodlo o koupi právě toho Vašeho člunu? Já jsem zatím přikloněn k ADVENTURE Vesta V 450 - 500. Motor buď stávající YAMAHA 30 (což je na 5 metrový člun málo) nebo silnější. Máte někdo jakékoli zkušenosti s firmami czmarine, boat007 nebo cmpboats ? nebo lépe...máte někdo RIB od některé z těchto firem? Všem moc děkuji za případné názory a podněty. zdraví MuPet spinning smiley sticking its tongue out
Re: RIBy a vše kolem nich
13. 08. 2013 13:45
RIB sice nemám, ale viděl jsem v czmarine RIB jejich výroby. Nechtěl bych ho ani zadarmo. Na spojích potrhaná barevná vrstva tak, že byl vidět podklad. Myslel jsem, že to je jen tento kus, ale bylo to vidět i na ostatních. Nehledě na to, že bych si od pana Řepy nekoupil ani kyblíček na pískoviště. Adventure mám sice s dřevěnou podlahou a i když to je vyrobeno na Ukrajině, zpracování je velice kvalitní a jízdní vlastnosti super. Předchozí majitel se k tomu nechoval zrovna v rukavičkách a je s podivem, že to na člunu není moc znát. Čluny Vesta mají velice dobré reference,
Re: RIBy a vše kolem nich
13. 08. 2013 14:45
díky za reakci...já právě komunikuju s p. Řepou s czmarine a s p. Schelkalinem s cmpboats. Slyšel jsem na czmarine pár nevalných názorů ,tak budu rád, pokud mě někdo upozorní...Díval jsem se i na všechna možná videa kde jsou ADVENTURE a musím uznat, že mě to celkem oslovilo. Ještě právě beru v úvahu BUSH. No kdybych šel do skládacího tak buď adventure M2 440, nebo BUSH F430-470...jen ta cena M2 je celkem šílená eye popping smiley no...zase RIB je trochu jinde, hlavně co se týká pohodlí a jízdy (konzole + sedačka atd..). Já to stejně budu vozit na vleku nafouklé, protože ač mám velkou dodávku, tak se tam se stanem, 4mi koly, člunem a motorem.. atd nevlezem.
avatar Re: RIBy a vše kolem nich
17. 08. 2013 23:21
Od roku 2008 mám RIB Adventure Red Dragon 450 v plné výbavě a s motorem BRP Evinrude 50HP. Právě jsem se vrátil z Chorvatska. Zatím vše OK - asi jen běžné problémy, se kterými se člověk setká pokaždé. Vždy něco překvapí ale údržba je opravdu nenáročná a levná. Většinou si problémy nadělám sám - třeba jsem teď téměř zničil propeller - a hned první den na moři. Naštěstí to dojezdil celé 2 týdny a nyní musím koupit nový. Celkově jsem měl problémy jen se svíčkami - asi jsem ze začátku jezdil pomalu a nějak se začoudily - je dobré mít s sebou náhradní a včas je vyměnit. Jinak letos po 6. sezóně na moři motor každý den startoval na první pokus. Kromě svíček odešel spínač el.energie co je za baterkou asi kvůli korozi a taky se trochu protrhaly koženkové látky na přední sedačce (mám je zatím zalepené páskou).
Každopádně si musíš vybrat na co zrovna máš - není to levná věc. Ale taky počítej s tím, že budeš pokukovat po mnohem lepších lodích a v určitých místech budeš jako velmi chudý příbuzný. Přitom určitě se zase tady najde spousta závistivců co začnou psát, že jsme jako nějací zbohatlíci kteří si nakradli...
Napíšu ti výhody - loď se jednoduše přemísťuje na přívěsu a navíc tu loď používáš pro přepravu všech věcí k moři a v kufru auta máš poněkud volněji. Pokud si najdeš místa s betonovým nebo pískovým spouštěním do vody, tak je to vždy jednoduché (lepší je mít auto s pohonem na 4 kola). Člun je velmi rychlý - na 4000-4500 otáček jezdím 60-65 km/hod ale záleží na počtu osob. Do 3-4 lidí to jde ale při plném obsazení už je trochu problém. Další výhodou je nízká spotřeba - mám vestavěnou nádrž na 60 litrů a vozím malý kanystr pro případ nouze. Blbě mi ukazuje stav paliva, takže když mi dojde benzín, tak po dolití těch 5l z kanystru dojedu k benzínce. Ale to tak jednou za dvoutýdenní pobyt.
Tak a nevýhoda - je to přece jen lehký člun a musí se počítat s počasím a stavem vln. Když jsou větší vlny, tak už se nedá skákat protože to moc bouchá a případní spolucestující to hůř snášejí. Je lepší stát než sedět - skoky přes vlny člověk líp utlumí pohybem těla nahoru a dolů. Je lepší ve větších vlnách vůbec neplout a počkat až se moře uklidní. Anebo přes vlny plout podélně a šikmo. Menším problémem je taky přechod do skluzu když víc lidí sedí vzadu a musí se někdo předklonit dopředu a přenést váhu. Ale to se dá nějak naučit. Když tak napiš co by tě ještě zajímalo nebo pošli mail. Ahoj.
avatar Re: RIBy a vše kolem nich
17. 08. 2013 23:34
Tak ještě obrázek - občas tahám děti na kruhu, který má v průměru 2,6m. Je to z pobytu na malém ostrově Lavdara naproti Sali. V pozadí je Dugi otok.

Re: RIBy a vše kolem nich
19. 08. 2013 11:19
Ahoj Lešku....
díky za všechny informace...právě ADVENTURE je pro mě zatím nej...volba. a přesně i v té výbavě jakou máš na fotce...kozola řízení se sedačkou a dvojsedačka vzadu. (oblouk zatím nechci...nevidím žádný důvod proč ho mít...je na něco jiného než na světla ? maximálně se na to může dát bimina?). Jinak já samozřejmě taky už "dlouho" brázdím pobřežní Jadran, ale doposud to bylo ve skládacím YAM 430. Právě teď řeším jestli jít do RIBu nebo jen koupit nový skládací...pokukovat samozřejmě budu vždycky po větší - lepší...ale jde o to aby fungovala rovnice cena-zábava-využití....tím chci říct, že by bylo fajn mít 8 metrovou potvoru, ale na využití měsíc v roce, to prostě pro mě není. Také pořekadlo malá loď malé starosti ...velká loď....však víš. Proto je pro mne max RIB do 5metrů (víc by se mi ani nevlezlo do garáže).
Je pravdou že i s bývalým YAMem a 30kou se daly dělat krásné výlety a jedinou výhodu ve skládacím člunu vidím (kromě peněz) v tom, že měl nosnost 1200kg a jezdívali jsme někdy i 4 dospělí + 4 větší děti + všechny možné věci....a vlezli jsme se a pořád to člověče jelo příjemně ve skluzu.
Myslím si že do 450 RIBu tohle nedám, vzhledem k tomu, že tam je ta sedačka + konzola...

jinak ty jsi měl před tím skládací člun? pokud ano tak jaký byl přechod na RIB?
Anonymní uživatel
Re: RIBy a vše kolem nich
20. 08. 2013 11:45
Mupete, Lešku, já taky jsem v situaci, kdy o plavidle velmi silně uvažuju. Ovšem chci jít jinou cestou než Vy, cestou laminátové lodě. Podle mého názoru RIB ztratil výhodu nafukovacího člunu prostě tím, že jej stejně musíme vozit na vleku, a je to přece jen nafukovák. Cenově to vyjde podobně jako laminátová loď... No, jen jsem přispěl troškou do mlýna, co Vy na můj názor?
Re: RIBy a vše kolem nich
20. 08. 2013 12:48
zdravím tě Tomme,
no svým způsobem máš pravdu. Cenově to už skoro rozdíl není a převážet se to musí na vleku...ale....mě se prostě nafukovací RIB líbí...jak už tady kdysi kdosi psal...jsi tak nějak blíž moři...vůbec mi nevadí občasné "šplouchání" a stříkání vody a pod...a vzhled gumáku mě tak nějak více oslovuje...na druhé straně je pravda, že celolaminát bude mít větší životnost...

ono je to vše o tom kolik jsi ochoten za tu "zábavu" dát. Pokud bych bydlel někde u velké vody a alespoň na víkendy mohl vyrazit na "loď" tak to budu brát jinak než, když si užiju 1 měsíc na moři a cca 4x do roka s tím budu brázdit nějakou přehradu či řeku. a na druhou stranu jsem i s "blbým" gumákem zažil krásné výlety a objevování nepoznaného.
Anonymní uživatel
Re: RIBy a vše kolem nich
20. 08. 2013 13:17
Mupete, já znám možnost jak trojkombinaci vlek,loď a motor 15 Hp pořídit nové do 120 tis. korun. Sice žiju na břehu jezera Máchova, ale tady si s motorákem nešktrtnu, naštěstí k lLabi je tonějakých 45 km. Ale to je hudba budoucnost, letos mne vycucla kotelna, a než se k tomu člunu dostanu, budu šedesátník...
Pokud jde o to že Tě gumák oslovuje... nic proti tomu, je to Tvé gusto a zřejmě srdeční záležitost. Hlavně, ať jsi spokojený a ať ti to jede.
Re: RIBy a vše kolem nich
20. 08. 2013 14:00
TOMME
to je zajímavé,ale ono možnost pořídit co nejlevněji není vždy nejlepší. Jak píšu výše, přešel jsem si to co asi všichni...od bombard tropik 305 + 5HP johnson, přes YAM 430s + YAMAHA 30...a proto bych už třeba nechtěl jít níže...ta 30 je minimum...a teď chci nový a co nejvalitnější. Motor buď prodám, nebo nechám. Hodně se teď o to zajímám a snažím se porovnávat i materiály a kvalitu spojů atd...(což samozřejmě u laminátu odpadá :-). Ceny nových motorů jsou astronomické a možná ještě budu děkovat bohu že mám tu 30 ve skvělé formě...čluny už taková cenová darda nejsou..

letos jsem byl po dlouhé době na dovči bez člunu a málem jsem se z toho zbláznil...
člověk to musí zkusit nějak vymyslet tak aby si toho užil...když může...a dokud můžesmoking smiley

jinak ty máš v hledáčku jakou bárku?yawning smiley
Anonymní uživatel
Re: RIBy a vše kolem nich
20. 08. 2013 14:07
Anet 400 , najdeš na www.stavbalodi.cz. A k tomu panáct.ku parsuna, no, nebo nějakou desítku, nejspíš hondu.
Ikdyž, s tím člunem, než se rozhoupu, splatím nějaký ty úvěry stejně si pořídím malej kajuťák. Ví, mne hrozně láká oblast zvaná Laussitzer Seeland, komplex jezer(umělých) od nás něco přes sto kilometrů do Němec. A pak mám sen- dojet z Velkého Března do Hamburku samospádem a pak zpět až do Mělníka.
No a ten kajuťák se cestou k moři dá užýít i jako malej karavan....
Re: RIBy a vše kolem nich
20. 08. 2013 15:00
TOMM
hmmm...pěkné kousky pěkné...ale já bych měl smůlu, že se to motoricky buď nevejde (motor do 15-25 HP) nebo to je moc velké a těžké (480 kg a pod), taky mi to musí uvézt někdy mnohočlennou posádku smoking smiley.
jinak kouknu na ty dojče jezera...to zní hodně zajímavě
avatar Re: RIBy a vše kolem nich
22. 08. 2013 02:53
Ahoj a promiňte mi neúčast - bývám tady málo (občas po půlnoci když je čas).

mupete: jiný člun jsem neměl, šetřil jsem tenkrát a neustále zvyšoval své požadavky až po několika letech z toho byl ten RIB Vesta 450. Do té doby jsem plul na plachetnicích a pro přiblížení používal ty hrozné nafukovací čluny co byly k dispozici. Ale to bylo o něčem jiném.

Tomme z Dox: chápu tvé nadšení pro kajutové lodě a jednou (až třeba náhodou zbohatnu) tak si taky pořídím velkou několikakajutovou loď - ale k tomu budu mít zase ten RIB člun, který mě doveze do míst, kde budu blíž přírodě, vodě, potápění a skalám u pobřeží. Prosím nepleť si pojmy - nemám žádný gumák protože tam není vůbec žádná guma. Je to laminátový člun po jehož obvodu je nafouklý vícekomorový válec ze svařeného hypalonu. Vozí se to na přívěsu protože jinak to nejde. Nenafukuje se to jako nafukovací člun - je to stále pod tlakem a jen se to občas přifoukne když to ztratí tlak (po zimě a pak třeba před odjezdem k moři). Ten nafouklý hypalonový válec, co mu říkáš guma, se během plavby vůbec nedotýká hladiny vody - letí to ve skluzu pouze po té laminátové konstrukci.

A teď důvod proč to mám: s lehkým RIB člunem jsem neobyčejně přizpůsobivý - člun sundám téměř kdekoliv - na nekvalitním skluzu i třeba na pláži - a klidně i sám bez pomoci - zacouvám s přívěsem a pak lehce rukou odstrčím loď do vody. Totéž při nakládání na přívěs - klidně sám dotlačím člun k přívěsu, nasadím háček lanka navijáku a loď vytáhnu z vody. Pak další přednosti - nemám problém přistát u skalnatého břehu nebo i na kamínkové pláži - jen si zvednu motor a předem dozadu hodím kotvu. Taktéž dojezd k nějakému betonovému břehu v přístavu - natlačím se mezi jiné lodě, které nikdy díky těm svým "gumám" nijak neohrozím. Takto "parkuji" v přístavech, u hospod, u marketů při nákupech apod.

A další můj názor: čím větší loď - tím větší odcizení od hladiny moře. Někdy je to nevýhoda (šplouchá tam) ale máme kontakt s hladinou. Vyšší laminátový člun má do vody dál (jen vzadu u schůdků), větší plachetnice nebo motorák je metr nad hladinou moře a kontakt je jen při organizovaném koupání zase s pomocí schůdků. No a abych to trochu zkrátil - extrémem jsou lodě, které lze vidět u Dubrovníku - paluby mají nejmíň 20m nad hladinou, na palubě mají aquaparky se skluzavkami a ti lidé ani nevědí, že jsou někde u krásného průzračného moře. A toto nechci.

Takže - všechno jsou kompromisy a nic není univerzální. Co komu vyhovuje, to si pořídí. A to vynechávám ty nešťastné prachy...
Teď mě baví proplouvat vzdálené ostrovy a zajíždět ke skalám kde se dá šnorchlovat nebo jít prozkoumávat ostrov. Těžko bych s nafukovacím člunem s podlážkou a 10-ti koňovým motorem riskoval cestu s dětmi od pevniny na Kornaty nebo Dugi otok. Nebo na Šoltu, Brač, Hvar. To bych se fakt bál. Takto vím, že pokud je počasí a odpoledne fouká jen ta běžná bríza, že počkám a vrátím se později. V nejhorším navečer, kdy se z moře stává klidný tálinský rybník a díky halogenům na tom rámu (proto, mupete!) dojedu domů (tedy do apartmánu).
Takže dost psaní - už jsem to dnes přehnal... Čau.
avatar Re: RIBy a vše kolem nich
22. 08. 2013 03:13
Tak a ještě pro pobavení - pohled na loď zakotvenou u Dubrovníku (klikněte na obrázek pro zvětšení).
Účastníci zájezdu mají aquapark s bazény a skluzavkami - a je jim jedno, že jsou na krásném Jadranu, který nepoznají.



To je výlet! Že, Tomme? Jestli nejsou lepší ty naše kecy o lodích... Čau.
avatar Re: RIBy a vše kolem nich
02. 09. 2013 14:30
to mupet: mám RIB Arimar - od CZ Marine, jednání s nimi i servis zcela bez problémů, vždy mi vyšli vstříct. Člun mám 7-mou sezonu, vše naprosto bez závad, můj člun i plno fotos ZDE:
[arimarseapioneer430.cz]
Re: RIBy a vše kolem nich
10. 09. 2013 12:26
omlouvám se...dlouho jsem tady nebyl...a děkuji všem za příspěvky. Já se již rozhodl pro ADVENTURE V 450, jen ještě k tomu sehnat adekvátní motor. Mimochodem čirou náhodou jsem našel kontakt na člověka, který lepí nelepitelné (můj starý YAM) a zkusil jsem mu dát tu svou mrtvolu (YAM) aby to dal dohromady, tak se nechám překvapit. Třeba budu mít nakonec čluny dvaeye popping smiley
Re: RIBy a vše kolem nich
10. 09. 2013 16:23
Zdravim přiznivce člunu rib.Dva roky jsem brazdil HR ostrov Hvar na gumaku s nafuk.kýlem delky 410 a s 20.hondou.Skladaní do auta vybalovaní,nafukovaní atd.hlavně plný auto člunu.Konec prodam a koupim rib ale nevim jaký do delky 4.70 ale výrobce.neco malo jsem se ptal boat7 ještě jsem videl na netu čluny Pezal nevim co to vubec je.Je to docela velka investice tak bych nerad koupil něco nekvalitního nema někdo z vas radu jaky výrobce nebo kde by se bylo nejlepší optat.Díky moc
Re: RIBy a vše kolem nich
10. 09. 2013 19:28
Zdravim te kapitane....právě ted tohle resim...a cim vic o tom vis-zjistíš. ..tim je rozhodování těžší. Já už se rozhodl pro Adventure...důvody vysvětlím pokud bude nekdo chtít. ..Ale vždy je to o tom co chceš a co hodlas investovat...přeji spokojeny výběr. ...klidne a rad to rozeberu...mej se
Re: RIBy a vše kolem nich
11. 09. 2013 21:15
Taky zdravim pane kapitane.Souhlasím že rozhodovaní není žadna sranda.Investice to rzhodně není mala takže se nechci moc unahlit.Jezdil jsem po tři leta na Bush crab 3m a pak po 2.roky taky na bush skate 410.Mužu říct že jsou to čluny kvalitní ale vadila mě ta šedivá barva.V boat007 p.Brzobohatý je ma také v rib provedení ale take mě nabízí zatim to v jednaní ještě je nemaj v nabítce ale jsou vyrobeny v čině cena kolem 120000 za 4,70.Adventure podle mě co jsem videl na strankach Markas sport-marine na první pohled že to bude kvalitní výrobek,takže se rovnou zeptam proč tento typ a co ma za přednosti.A je možnost volitelného vybavení myslim sedačky rozmístnění.Moc dík za odpověd
Re: RIBy a vše kolem nich
12. 09. 2013 07:30
Ahoj Mirku_b,
já samozřejmě také prošel "vývojem"...od 3 m bombard tropik + Johnson 5HP, pak ten YAM 430s + Yamaha 30...a teď již chci RIB. Právě to, že cena není vůbec zanedbatelná (v rámci využití) mě donutilo pečlivě vybírat a zkoumat kdo co nabízí, z jakých materiálů, jakým způsobem to lepí - svařují atd atd....V žádném případě se nechci dotknout majitelů jiných člunů, ale pro mě se staly vítězem právě Adventure. Protože:
1) vyrábí čluny opravdu oni - není to hromadná výroba v číně rozlišená pouze barevným provedením a logem značky (zjednodušeně řečeno)
2) používají německé materiály a svařují to strojově ( nelepí se to a odpadá lidská chyba, svary jsou velmi pevné)
3) jejich čluny jsou konstruovány na co nejlepší jízdní vlastnosti ( viděl jsem spousty videí, kde jsem opravdu žasl, že se s RIBem 4,5 metru dá řádit skoro jako se skútrem)
4) nabízejí vybavení (sedačky, konzoli) ve velice různých provedeních, a vybereš si přesně co potřebuješ (sportovní konzoli kde sedíš jako na motorce, nebo pohodlnou sedačku a konzoli se třemi sedladly, nebo profi konzolu...jednoduchou...atd)
5) vzhled a tvar člunů - nemají přehnaně obrovské "buřty" aby člun vypadal naoko vypadal robustně...ale právě vše je přesně akorát tak aby bylo ve člunu dost místa a jízdní vlastnosti byly výborné.
6) prezentace na webu a komunikace přes e-mail jsou výborné. Vždy perfektní odpověď a objasnění problému, rady a podrobné vysvětlení všeho , co jsem požadoval...žádné odpovědi jednou větou. Toho si opravdu velmi cením.
7) cena...zdaleka není tak vysoká jak by se mohlo zdát

Doufám, že nevypadám jako jejich dealer :-) ale tohle jsou důvody proč pro mě právě ADVENTURE. Zkus se kouknout na cmpboats.cz
mno...pokud bys chtěl podrobnosti, můžeme pokračovat.....zatím čus
Re: RIBy a vše kolem nich
12. 09. 2013 14:08
Včera když jsem odeslal příspěvek tak jsem se k te strance na kterou jsi mě poslal odkaz dostal,přiznam se za tu dobu co jsem koukal po rib.člunech jsem ji měl otevřenou snad dvakrat.Pročet jsem psaní o člunech vyroba a pod.Je tu opravdu dobra věc koupit holeho riba a dokoupit příslušenstvi prvděpodobně se do prodejny příští týden mrknu do hlavní prodejn VELEN není to daleko odemne.Ani se moc nedivim že jsi napsal o těch člunech takový příspěvek zatim Mirek
avatar Re: RIBy a vše kolem nich
12. 09. 2013 16:04
Mám malý nafukovací člun Travel 2 od nich,asi z dob kdy začínali a za tu dobu nebyl sebemenší problém s kvalitou.Pokud jdou stále tímto směrem tak mohu fakt jen doporučit.Pevný,kvalitní materiál i provedení.

MirekŠi
avatar Re: RIBy a vše kolem nich
15. 09. 2013 00:18
Vážení kapitáni malých člunů mupete a mirku_b:

Myslím, že pan Vladimír CHTCHELKALINE Shchelkalin je již s celou rodinnou firmou přestěhován z Veleně do Divišova. Je to poslední dům s halou vpravo směrem na Vlašim. Takže už do Veleně nejezděte.

Já vím o mnoha lepších RIB lodích, které potkávám na moři, a tak někdy trochu závidím. Ale hned se vzpamatuji, uvědomím si jaké mám možnosti a že třeba je hodně lidí, kteří nemají žádnou takovou loď ačkoliv by taky chtěli...
RIB Vesta 450 byl pro mne kompromis - co nejvyšší užitková hodnota a kvalita za přijatelnou cenu pro mne. A nemá cenu to porovnávat s loděmi jako je třeba FORMENTI ZAR 47 nebo některé luxusní Zodiaky - vše stojí mnohem víc peněz.

Motor: výrobce doporučuje u takové lodi 40-60HP a vím, že u základního nejlevnějšího modelu bývají součástky trochu "ošizené", a tak jsem zvolil 50HP. Nyní po pár letech provozu vím, že koupit méně a ušetřit by byla chyba - přece jen při plavbě s více lidmi (5-6) je někdy problém jet ve skluzu - tudíž nekupujte slabý motor!
A proč jsem koupil Evinrude E-TEC? Hlavně proto, že se s ním stále nechodí na placené záruční kontroly a výměny olejů atd. První kontrola je po 3 letech, další snad také. Kromě toho, že je dvoutakt s přímým vstřikováním velmi ekologický, tak je hlavně konstrukčně jednoduchý, lehký a výkonný. Jen se občas koupí kvalitní BRP olej pro vstřik (galon mi vydrží 2 roky) a někdy taky svíčky. Ale normálně nic proti čtyřtaktům - jen kdyby nebyly ty neustálé záruční a pozáruční a zazimovací kontroly...

Kdyby vás zajímalo něco dál z provozu lodi a motoru, tak se mi ozvěte na soukromou zprávu. Lešek.
Re: RIBy a vše kolem nich
16. 09. 2013 11:12
ahoj všichni

Lešku díky za informace, nákup bude vždy kompromis eye rolling smiley např. mě se teď vše zkomplikovalo, protože pytlík se zlaťáky, který jsem měl na člun připraven, obdržel zásah z důvodu jedné neočekávané události.....
takže musím zvolit jinou variantu- levnější...a zkusím jít do "rizika" a vezmu starší RIB ARIMAR Seapioneer 430.Snad nebudu mít smůlu a rozhodnutí nebudu litovat.
Re: RIBy a vše kolem nich
03. 08. 2015 22:31
Ahoj, tak jsem se vrátil z Hvaru poprvé se clunem Adventure M2 - 400 s 20Hp - taková dovolena nemá chybu. Rozhodují se ze vymenim svůj clun s dřevěnou podlahou za RIB. Nemáte nekdo zkusenosti s Adventure V-500 s 60-75 HP ? Popřípadě jestli by jste me nekdo na takovém nebo podobném clunu svezl? Nebo jestli nemáte doporučení jaky takový clun vybrat. Dekuji
Re: RIBy a vše kolem nich
04. 08. 2015 08:50
To jdeš nějak rychle o level vejš, teda spíše o několik levelů.
Re: RIBy a vše kolem nich
05. 08. 2015 19:38
martasik
osobní zkušenost nemám ale z toho co sem viděl na moři tak myslím že 5m je málo hodně vídám v HR ZARy tak 6,5m min. to už jede ve vlnách velmi slušně.
S 5m si o něco polepšíš ale na moře to až tak nebude...
Re: RIBy a vše kolem nich
08. 08. 2015 17:46
Vzhledem k využití a ceně jsem do RIBu ustoupil. Dnes jsem si pořídil Quicksilver 470 s Mercury 50, pokud máte někdo nějaké zkušenosti s tímto člunem budu rád když se o ně podělíte. Děkuji
Re: RIBy a vše kolem nich
08. 08. 2015 18:08
No pokial to je dvojtakt tak by som sa pohyboval bliizko brehu smiling smiley
Re: RIBy a vše kolem nich
08. 08. 2015 18:34
Je to 4 takt :-)
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

mdr , PH
Hosté: 59
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.