Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Koupě člunu

Autor mirek b 
Re: Koupě člunu
28. 04. 2016 10:29
Že by něco většího?
avatar Re: Koupě člunu
28. 04. 2016 20:12
Roberte vykašli se na člun, někde teď plave volnej katamaran z PET flašek i s motorem thumbs up smiley
Jinak držím palce při koupi nového thumbs up
avatar Re: Koupě člunu
06. 05. 2016 18:32
A co takhle tohle dát na vodu a pendlovat na Sčedro?
[www.rajce.net]
Re: Koupě člunu
22. 08. 2016 13:39
Ahoj všem co mají člun a poradí,
uvažuji o koupi nějakého nafukovacího člunu plus motoru a vůbec se v tom nevyznám, pročítám různé inzeráty a u některých se objevuje že pokud je motor do 5HP, takže nemusím mít průkaz VMP???
to je to první co bych chtěl objasnit, apak jak je to s nějakým přihlášením člunu, nebo nějaké registraci???
chtěl bych ho používat tak cca 3týdny v Chorvatsku na dojetí na klidne plážičky kde budeme sami, a pak na víkendové ježdění po Českých přehradách.
Díky za případné rady.
avatar Re: Koupě člunu
22. 08. 2016 14:27
Průkaz VMP v HR je třeba na vše co má nějaký motor,benzín,elektro apd.Přihlásit se má vše (gumák) co má délku nad 2.5m.U nás je to trochu jinak.

MirekŠi
Re: Koupě člunu
22. 08. 2016 14:53
Upřesním: u nás netřeba mít VMP do 4kW výkonu motoru (5HP) a do 1000kg váhy kocábky. Pokud jedno z toho překročíš, už musíš mít VMP a loď musí být registrovaná na SPS. V HR je třeba mít tzv.VMP, lépe řečeno vůdce rekreačního plavidala - moře, na vše, co je poháněno motorem. Za člun v HR musíš zaplatit poplatek, který se odvíjí dle délky člunu a výkonu motoru a je platný na kalendářní rok, tj.i pro velmi oblíbenou sestavu cca 3m člun a 5HP motor je třeba vyřídit poplatek, ale bez dokladů poplatek nezaplatíš a u nás ti takový člun na SPS nezaregistrují. Řešením je registrace na českém Lloydu, za cca 500 peněz ti vystaví na takovou loď doklady. Jen musíš doložit vlastnictví lodě (faktura, kupní smlouva).
Lépe je jít do sestavy větší, člun cca 3,6m a 15hp motor. Přeskočíš tím jeden vývojový stupeň, kterým si mnozí z nás prošli. Ušetříš tím dost peněz - prodej menší sestavy se ztrátou. Kup již jeté, při případném prodeji je malá ztráta.
avatar Re: Koupě člunu
02. 09. 2016 09:08
Tak já už jsem z toho fakt magor confused smiley, každej říká něco jinýho. Chtěl jsem koupit přesně takovej člun jako ivos, dokonce jsem se už chystal že ho pojedu omrknout a případně rovnou koupím ale teď jsem cuknul. Prodávající taky tvrdí že u nás ani v HR není potřeba k provozování takového člunu (3m - 5HP) žádný povolení ani viněta a ani průkaz VMP.
Nevím jestli mě takto chtěl majitel uchlácholit aby prodal ale jsem na vážkách jestli do toho jít nebo ne thumbs down
Re: Koupě člunu
02. 09. 2016 10:05
V ČR, pokud má člun výkon motoru vyšší jak 4kW, nebo váhu vyšší jak 1000kg, nebo jachta plochu plachet větší jak 12m2, musíš mít průkaz vůdce malého plavidla, tzv.VMP. Takže s 5HP (je to méně jak 4kW) motorem můžeš u nás jezdit bez VMP. V HR musíš mít kapitánský průkaz na vše, co je strojně poháněno, tj.i kdyby si měl člun poháněn elektromotorem, musíš průkaz mít. Poplatky V HR se vztahují i na čluny s 5HP motorem. Jen je problém s tím, že takový člun je u nás neregistrovatelný na SPS a v HR ti bez dokladů tzv.vinjetu neprodají. Řeší se to tím, že člun zaregistruješ u nás u ČS Lloydu. Stojí to cca 500Kč.
avatar Re: Koupě člunu
02. 09. 2016 15:39
To Zahajskej: Jasně, já to chápu jak jsi to napsal a věřím že to tak i je, holt mám teda smolíka a příští rok snad ještě zdarma nafouknu zase matračku na móře. Nejde mi o pár peněz za vinětu, i ten průkaz VMP bych si v Přerově udělal ale jsem nasranej na tu registraci že tady to nejde (normální cestou) a v HR mě kvůli tomu nepustí na moře.
V neposlední řadě jsem nasranej i na soukromý prodejce i oficiální prodejce lodí v ČR (název nebudu uvádět protože nevím jestli tady můžu) protože i ti přímo píšou že tato malá plavidla pobřežní policie toleruje a nevšímá si jich. Loni v Chorvatsku jsem se ptal domácího kolik by chtěl za pronájem gumáku s motorem 4 HP na den, řekl si o 50 éček na den bez benzínu, za ubytko jsem platil 100 éček za den, tak volba byla jasná, než mu to narvat do chřtánu a ještě za takovou hajtru hnusnou špinavou kterou měl, tak jsme to radši prožrali grinning smiley.
Takže tímto se múj sen vyplout na moři vlastně zhroutil, nemám nervy na to lítat od čerta k ďáblu, platit jak mourovatej a ve finále se ještě bát abych i tak nedostal nějakej flastr.
avatar Re: Koupě člunu
02. 09. 2016 16:02
libas2 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> V neposlední řadě jsem nasranej i na soukromý
> prodejce i oficiální prodejce lodí v ČR (název
> nebudu uvádět protože nevím jestli tady můžu)
> protože i ti přímo píšou že tato malá plavidla
> pobřežní policie toleruje a nevšímá si jich.

To je pravda. Toleruje neznamená, že to je košér dle zákona!
Velký problém bude v případě nehody... bez papírů, bez pojistky... smoking smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Slavkov (02. 09. 2016 16:05).
avatar Re: Koupě člunu
02. 09. 2016 19:52
... na Hvaru jsme byli druhou polovinu července ...
11.07. jsme přihlásili člun na kapitanátu kde do papírů opsali z CZ papírů ke člunu ... max 5 osob
dobrá, zaplatil jsem, nechal dýško, ale po vyřízení mi to nedalo a ptal jsem se když má člun v techničáku nosnost 600 kg, jestli nebude vadit, když si podél pobřeží zajedeme na pláž v 6 osobách, t.j. 3 dospělí a 3 děti ( vesty bychom měli ) ... rozhodně bychom neměli dohromady 400 kg ...
... asi i pod vlivem pár kun zpropitného, které jsem tam nechal jsem dostal varování ...
ať tedy jedeme podél břehu a ne daleko i v 6ti ... jenom ať nás nejede šest v pondělí, 25.07. a raději ani 26.07., že mají na kapitanátu hlášeny velké kontroly turistických lodí od Splitu přes Hvar i Brač a ty budou nekompromisní ... ( Policija a Kapetanija ze Splitu )
... tak nevím, jestli riskovat, když mi to takto řekli ... a nemuseli ...
.... možná je to odpověď na to riskování bez papírů s pěti vodními poníky ...
smileys with beer
avatar Re: Koupě člunu
03. 09. 2016 11:16
No jo no, je to na levačku, člun koupím ale budu ho používat jen o víkendech u nás v ČR, na dovču ho holt brát nebudu eye rolling smiley
Re: Koupě člunu
03. 09. 2016 19:57
Ale já jsem psal, že si můžeš kocábku zaregistrovat u ČS Lloydu. Jejich stránky jsou zde a info máš v sekci Rekreační plavidla. Vystaví ti doklady a na základě těchto dokladů si vinjetu v HR pořídíš a můžeš bez problémů s kocábkou drndit po moři. Samozřejmě s průkazem VMP. Takže nevěš hlavu a jdi do toho. Dovolená dostane jinou dimenzi.
Již jsem zde psal, že v HR Češi bez poplatků i kapitánských průkazů jezdí. Letos jsem byl svědkem dvou takových vlastníků lodí. Manželka jednoho se ze mě snažila udělat blbce, že tomu nerozumím. Tak jsem jí upozornil na pokutu 5000 kuna, kterou můžou dostat a zabavení věci. To jí vyrazilo dech. Pak se není co divit, že se na nás koukají skrz prsty.
Na silnici taky bez řidičáku a pov.ručení nevyjedete.
avatar Re: Koupě člunu
03. 09. 2016 20:09
... libas2 ...
nic mi do toho není, jen můj poznatek ...
já před pár lety chtěl jít do 5 Hp a tomu odpovídajícímu člunu ( pro 3/4 osoby ) ...
nějaký Zahajský a Trosečník tady z fora mi udělali školení, že stejně u 5 Hp neskončím, a jestli si jednou od Jadrolinije pronajmu trajekt, nebo koupím něco menšího než je Tin Ujevič, tak si mám hnedle koupit 15 Hp, abych přeskočil jedno vývojové stadium ...
vzhledem k tomu, že ti dva byli v mém poradním týmu když jsem jel k Berounu koupit ne novou, ale ani starou 15tikoňovou Hondu i s 3,5 metrovým člunem a na čerpačce si se mnou dali jen presso ... nepochyboval jsem, že nejsou do rodiny s bývalým majitelem člunu, který jsem ten den koupil ...
... jsem za to rád, že mi tito dva hoši takto vstoupili do života ... a třeba letos jsem ocenil, kam se s 15poníky člověk dostane, i když proti mně fouká vítr ...
hezký večer ...
smileys with beer
avatar Re: Koupě člunu
03. 09. 2016 20:27
Když už je okolo koupě taková "mlha" od majitele, bylo by dobré se podívat, zda je na typáku na člunu "C"... ono se v ČR prodává dost člunů (i velkých se zrcadlem) pouze s "D" smoking smiley
Ke kombinaci 5hp s gumákem na moři, řeknu jednu vlastní příhodu ze života (ani to nebylo na moři)... Na Moravě jsem jel pěkně po proudu od Spytihněvi směrem na UH... pohoda sluníčko.... během čtvrt hodiny rapidní změna počasí a začalo dost foukat.
Jak jsem vyjel u Jarošova ze "zatáčky", tak se proti nám zvednul prudký vítr a vlny. V sestavě 2 + 2 na 320 člunu s 5hp... to byl konec. Tím nechci říct, že s dvacítkou by to bylo na pohodu, ale rozhodně výrazně lepší... a asi bych doplul do UH k autu.
avatar Re: Koupě člunu
04. 09. 2016 08:17
Že já jsem sem lezl grinning smiley, zase jste mě nahlodali a uvažuju fakt o něčem do 20 HP, paňmáma jen kroutí hlavou že prý patřím do blázince grinning smiley. Myslím že je rozhodnuto, chtěl jsem pokračovat v evoluci s motorkama a letos koupit Suzuki gsx 1400 (poslední byla 1200 xjr) ale ta voda mě fakt momentálně táhne víc než asfalt. Jdu hledat přatelé a díky všem za rady thumbs up.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil libas2 (04. 09. 2016 08:18).
Re: Koupě člunu
04. 09. 2016 15:15
Dobrej nápad, evoluci nahradit revolucísmoking smiley
avatar Re: Koupě člunu
04. 09. 2016 15:25
Třeba si ve finále koupí vodní skůtr thumbs up smiley
avatar Re: Koupě člunu
06. 09. 2016 19:06
Souhlas se Zahajdou a Bessym, jedenkrát jsme měli 5HP a pak již jen 15, jiná dimenze v kombinaci s délkou člunu 4,2.
I tak se pomalu poohlížím po něčem silnějším.
Pokud příjdou vlnky, a ty odpoledne přichází, tak je malé stádo problém. Bude -li zájem, dám sem fotečku plavidla.

Druga domovina Hvar - Zavala.
Re: Koupě člunu
07. 09. 2016 09:06
Takže příšte do Zavaly s něčím okolo 6m a minimálně 2x225HP přívěšáky?
avatar Re: Koupě člunu
07. 09. 2016 17:43
Fous 57: Můžeš prosím poskytnout foto tvýho korábu?

Zahajskej: Viděl jsem na Pašmanu nafukovací člun s 2x250HP, bohužel ne v pohybu, to musí letět jako píchlá svině ale krmit bych to nechtěl a tahat na dovču cisternu taky nic moc grinning smiley
avatar Re: Koupě člunu
07. 09. 2016 18:51
... dlouho mu to trvá, Fousovi ... tak ukážu náš Bush ( je to ten zadní ) ...
[www.rajce.net]

P.S. ... ten malý se mi líbí ...
[www.rajce.net]
smileys with beer



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Bessy (07. 09. 2016 18:56).
avatar Re: Koupě člunu
07. 09. 2016 19:16
Tak to je luxus, takovýho něco dostat od ježíška, tak bych se nezlobil. Ten MALEJ grinning smiley už je ve skluzu i když jen stojí ale pro mě jiná dimenze, leda že by Petr Kellner byl aspoň můj bratranec grinning smiley.
Dnes mám sportku (plnej tiket) tak když vytáhnu těch 250 000 000, tak zvu celý fórum na bezstarostnou jízdu ale předtím ještě koupím ostrov ať se tam vlezeme thumbs up smiley
avatar Re: Koupě člunu
07. 09. 2016 19:22
... jo, zapomněl jsem napsat, že vedle našeho Bushe je ten ... Fousův obřík ... o 70 cm delší ...
smileys with beer
avatar Re: Koupě člunu
07. 09. 2016 19:30
Jo chlapáci, jste zřejmě slušnej oddíl thumbs up, mám co dohánět grinning smiley
prt
Re: Koupě člunu
07. 09. 2016 20:26
trochu popíšu můj vývoj, začínal jsem na nafukovacím kajaku na pádla, pak přišel nafukovak mariner s lamelovou podlážkou a přidělávacím zrcadlem a elektromotor. Další byl zoom od zodiacu 3,10 s pětikoněm tohatsu ten už šel do skluzu. další dimenze byla bush skate 4,1 s pevnou skládací podlážkou a 20 hp zase tohatsu se startérem, ten už mazal pěkně, ještě před bushem jsem měl krátce allroundmarin 3,8 s nafukovací podlážkou, ale ten stál za prd z hlediska jízdních vlastností, tak šel po sezóně z domu. zodiac zoom jsem měl 2 sezóny, bush nás vozil pět sezón.
Letos přišla změna - adventure vesta 5,1 s laminátovým dnem, konzolou a k tomu mercury 60 hp, to je zatím maximum z kterého se asi jen tak nehnu. je to samozřejmě jiná liga hlavně na moři, krásně to řeže vlny, je to pohodlné a výkon dostatečný pro výlety kolem pobřeží. V pohodě z orebiče za žuljanu a zpět cca 65 km a další. Má to samozřejmě i svoje nevýhody, tahání za autem, nutnost sjezdu, větší spotřeba benzínu, dražší servis a samozřejmě daleko vyšší pořizovací cena.
avatar Re: Koupě člunu
07. 09. 2016 20:38
Není to úplně k tématu, ale náhodou majitel Baylineru "Rita" 107xx3 není mezi námi fóristy?
Majitel někde z JČ od Třeboně, poslední týden v srpnu Promajna - Pisak.
Nebo nemáte někdo na něj kontakt?
Re: Koupě člunu
08. 09. 2016 10:19
Dříve na stránkách SPS bylo možné dle reg.čísla dohledat majitele.
avatar Re: Koupě člunu
09. 09. 2016 09:18
Teď to naštěstí znemožnili,moc příjemné to pokaždé nemuselo být.
Jinak prt -to je sestava, která by se mi líbila, možná se slabším motorem. Ale to je jen zatím úvaha..

Druga domovina Hvar - Zavala.
prt
Re: Koupě člunu
11. 09. 2016 08:07
Fous - ten motor je na to skoro slabej, může to mít až 90 hp.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 65
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.