Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Chorvatsko jako "poznávačka" - co vidět?

Autor Ifča 
Chorvatsko jako "poznávačka" - co vidět?
30. 05. 2006 09:43
Původně jsem plánovala deset dní v Orebiči - přece jen, na takovou vzdálenost se mi zdál týden málo. Nakonec jsme dospěli k závěru, že deset dní se placatit na jednom místě by se nám nechtělo a že zůstaneme u týdenního pobytu a pak se budeme pomalu vracet zpátky s tím, že si zastavíme a přespíme, zdržíme se či pojedeme dál, kde a jak budeme chtít... A hledám tipy, co opravdu stojí za vidění. Konec vidím na Plitvičky, kde jsme ještě nebyli ... ale co mezitím? Jde o dny 26.-30.(31.)8., tedy doba, kdy už by s ubytováním "nablind" asi neměly být problémy...
Z Peljecacu to nie je daleko do Dubrovnika, ubytko v okoli nie je problem - aj ked to nie je celkom smerom naspat...smiling smiley.
Split - stare mesto, Narodny park Krka, Sibenik, Vranicke jazero, delta Neretvy ...
Zalezi co chcete vidiet - ci prirodne zakutia, alebo historicke miesta.

Mozte ist z Orebica trajektom na Korculu - samotne mesto Korcula stoji urctite za prehliadku. Potom Vela Luka a odtial trajektom do Splitu...
Ahoj Ifčo.
Po pravdě se mi na ty kilometry zdá týden opravdu málo. Nevím, cos zatím viděla, ale když budete dole, tak bych zajel do Budrovníku na hradby. No a zpět je hezké celé pobřeží. Řeka Neretva po Mostar, Cavtat,kaňon řeky Cetiny v Omiši,Diokleciánův palác ve Splitu, Primošten, vodopády na řece Krce a potom tvoje Plitvičky. Je toho hodně, ale záleží co preferujete a kolik to stojí. Ještě bych vzpomenul Modrou jeskyni( ta je trochu z ruky ) a výlet lodí na ostrovy Kornati. Hlavně aby Vám přálo počasí a byla pohoda. Přeji Vám hezkou dovolenou. Jirka
Re: Chorvatsko jako "poznávačka" - co vidět?
30. 05. 2006 10:15
Díky za dosavadní rady ... abych byla upřímná, já zatím moc nevím, co preferujeme... spíš hledám tipy, ze kterých pak budeme po dohodě vybírat...
Co zkusit Slovinsko: Piran, jeskyně Postojna a Predjamski grad, centrum Ljubljany, jezero Bled, Bohinjské jezero, Julské Alpy, ...
To Slovinsko mohu také doporučit. Jeli jsem od Trogiru na Plitivice a potom na týden do Slovinska. Jediný problém byl v tom, že jsme ve Slovinsku spali pod stanem, takže jsme s sebou sáhli poměrně dost věcí. Ale pokud máš ráda hory, tak Julské Alpy můžu jenom doporučit. A dá se to zvládnout i s dětmi. My jsme měli dvouletého prcka.
Nevím, která místa jste už navštívili, ale myslím, že za návštěvu stojí Trogir a to ráno a znovu večer. Pokud plánujete cestu přes Madˇarsko můžu doporučit zastávku v některých termálních lázních /Bük, Zalakaros /. Jezdíme tam každý rok a dovolená v termálech je zase trochu jiná než u moře.
Opravdu hodně záleží na tom kudy a jak dlouho pojedete.Ideální je jet po magistrále a navštěvovat to,co Vás bude zajímat.Kupte nebo půjčte např.od vydavatelství IKAR průvodce Chorvatskem(omlouvám se za reklamu,ale "Ikarácký" průvodci mě nikdy ve světě nezklamaly)a udělejte si priority toho,co chcete vidět.Chorvatsko a prakticky celý Balkán nabízí spousty možností a to zdaleka ne jen u moře.Mimo notoricky známých historických míst(Trogir,Split,Zadar,Šibenik,Dubrovník)přírodních zajímavostí(Krka,Plitvice,řeka Cetina z Omiše,Biokovo,Kornati)lze doporučit odbočení z hlavních tras např u Šibeniku a projet si místa ve vnitrozemí,kde jsou ještě pořád velmi znát následeky války z 90 let a silnice v mapě kolikrát neexistují nebo je šotolinová...Zajímavý je taky kontrast mezi Chorvatskem a Srbskem resp Černou horou kam se dá vyrazit na půldenní "exkurzi" od Dubrovníku atd.atd. atd.Upřesněte alespoň trasu,pak se bude radit lépe.
Re: Chorvatsko jako "poznávačka" - co vidět?
31. 05. 2006 09:30
No, já vím... ale právě tu trasu budu plánovat až podle podnětů... Původně jsem myslela podél pobřeží a závěr na Plitvicích, teď jsem zahořela pro eventualitu přes Bosnu (Mostar, Sarajevo) a závěrečný relax po cestě v maďarských termálkách ... ale nejsem si jistá, jestli je to vhodná trasa pro složení posádky dvě ženské (jen jedna řidička) plus děti (i když velké).
Cesta přes Bosnu je asi fakt dost náročná, ale řidička může být lepší, než mnohý zkušený řidič. A ty termály v Madˇarsku opravdu doporučuji. Ubytování se dá sehnat na místě bez problémů, je levnější / mnohem /, než v Chorvatsku a podle mých zkušeností jsou apartmány i lépe vybavené. Zkrátka velice odpočinková dovolená.
Re: Chorvatsko jako "poznávačka" - co vidět?
31. 05. 2006 16:17
Termály jsou prima, ale Bük jsou sirné lázně a komu ten zápach vadí jako mně, bude trochu nesvůj, nicméně bydleli jsme tam za 6 EUR/os. a nosili nám modré z nebe.
Jen poznámka k cestě přes Bosnu. Není nijak obzvláště náročná jak píše kened, ale je zdlouhavá a pomalá. Spousta zatáček a omezení rychlosti. Jinak ale nádherná krajina. Je na co koukat
Ahoj lidi.To co ji tady radite jsou jenom mista ktera ji poradí kazdy kdo do chorvatska jezdí.Zkuste lidem poradit nejaka mista,ktera nejsou v každém katalogu CK.Sám si necham od vas poradit.
Petr
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 221
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.