Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Preferujete ostrov nebo pevninu?

Autor PP 
PP
Preferujete ostrov nebo pevninu?
15. 02. 2006 23:21
Párkrát tu zaznělo,že už není o čem psát,že už tu všechno je.Tak mě napadlo,že tohle se tu ve všeobecné rovině ještě neprobíralo.Určitě se neshodneme,ale o to přece v diskusi jde winking smiley...hot smileyhot smileyhot smiley

Takže,jezdíte raději na pevninu nebo máte raději ostrovy?A proč?
Jednoznačně ostrov! Je to mnohem větší romantika, větší svéráz krajiny i obyvatel,a dají se tam najít i zapadlé kouty bez turistického velkoprůmyslu.
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
16. 02. 2006 12:31
Já radši pevninu, i když proti ostrovům nic nemám. Pokud se chci někam podívat, protože jezdím všude autem, mám lepší polohu pro výlety. Ze skušenosti je na ostrovech většinou o trošku dráž.
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
16. 02. 2006 14:04
Já preferuji chorvatsko mimo sezonu, tzn. ne v červenci a srpnu. Je to tam vždy v sezoně skoro všude nesmírně našlapené. A myslím, že bude ještě hůře.
Zatím jezdíme na pevninu, nebyli jsme zatím všude. V důchodu to budou ostrovy.
PP
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
16. 02. 2006 16:59
My preferujeme taky pevninu,hlavně z těchto důvodů:
-jezdíme autem stylem "až tam budem,tak tam budem",když cestou chceme jíst,jíme,když chceme spát,spíme a nemusíme se ohlížet na to aby jsme byli u trajektu přesně na čas.O zdržení někde na dálnici a nestihnutí trajektu,když další odplouvá až odpoledne ani nemluvím.
-cesta se tam i zpět se při cestování na ostrov vždy protáhne o pár hodin (čekání na trajekt v řadě,nalodění,plavba,vylodění...),což po dlouhé cestě z Čech není zrovna příjemné,stejně tak při odjezdu je třeba podstoupit stejnou anabázi,při odjezdu z pevniny se mohu celé dopoledne v klidu balit nebo koupat.
-pár tisícovek za trajekty raději utratíme po svém.
-jezdíme na výlety autem a toto se na ostrovech moc provozovat nedá.
-při špatném výběru ubytování mnohem menší možnosti improvizace.
-dále již zmiňované vyšší ceny,etc.
-jednoznačný rozdíl mezi pevninou a ostrovy co se týče ubytování,romantiky,etc. podle mě neexistuje,špatná a dobrá místa se dají najít tam i tam.
avatar Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
16. 02. 2006 18:10
Já preferuju všechno kde je hezky smiling smiley .

Ale s těmi ostrovy, ztotožňuju se skoro se vším co napsal PP, delší cesta tam i zpět díky trajektu až o několik hodin a finanční výdaje navíc za trajekt taky nebývají úplně zanedbatelné.

Pokud jde o výlety, to mě netrápí. Taky nevydržím celou dovolenou na jednom místě a rád vyrážím autem po výletech, ale mnohé ostrovy jsou tak velké že tuhle podmínku bohatě splňují. Uvažoval jsem letos o Korčule, no vypadá to že asi zvítězí Hvar. Tam jsem taky ještě nebyl a proto myslím že nápadů na výlety po tomhle ostrově mám tolik, že to ani za dovolenou všechno nestihnu... winking smiley

** Petr **
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
16. 02. 2006 21:17
Pobyt 10 x na ostrove : 10x pobyt na pevnine.
Ako uviedli kolegovia vyššie tiež nevolím stacionárnu dovolenku.Prakticky každý deň aspoň večer sadám do auta.Túto podmienku spĺňajú len väčšie ostrovy ako spomínaný Hvar ( skôr západná a severná časť), Korčula,Brač ( severná časť) atď.
Minulý rok som bol pol na pol ostrov a pevnina .Tohto roku ostrov Hvar.

Miesta na pobyt vyberám menšie a kľudné ale aby rádius dosahu zaujímavých miest bol do 20 km. Tak , aby sa naplnila aj relaxačný cieľ a zároveň túžba spoznať a nasať špecifickú komunitnú atmosféru, ktorá napríklad v Dalmácii je jedinečná.

Zdá sa , že z prílivom hostí sa skôr uchováva dnes na ostrovoch.

PS : Ak niekto ide s malými deťmi, väčšou spoločnosťou, neplavci , potrebuje len oddych,mladí ktorí túžia byť v centre diania - kritéria výberu sa posúvajú, preto jednoznačne doporučiť alebo odsúdiť pobytové mieto je zradné.
pavla66
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
16. 02. 2006 21:29
Mně připadá, že je na ostrovech lepší počasí. Není tak dusno, pofukuje větřík a myslím, že ani tolik neprší. Ale možná je to jen můj subjektivní pocit. Nevýhodou je ovšem trajekt - finance navíc a hlavně fronta.
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
17. 02. 2006 10:22
No, záleží na ostrovu, záleží na pevnině, takže vzhledem k pro a proti bych zvolila ostrov s mostem nebo ¨poloostrov smiling smiley
sharka
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
17. 02. 2006 11:42
Preferujeme ostrovy,jsou vždy poklidnější, je tam méně lidí, právě z těch důvodů co tu píšete, a jsou mnohem klidnější a čistší pláže. Byli jsme na třech ostrovech a letos jedem zkusit Brač / zatím vítězí Hvar/.Většinu jídla vezeme s sebou a kdy máme chuť, tak si zajdem na večeři.Sharka
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
17. 02. 2006 13:35
Já jsem jednoznačný milovník ostrovů, prakticky ani neumím povědět proč, asi jsem nevyléčitelný romantik a chci být odříznutá od pevniny jako Robinson???!!! Trajekt, netrajekt, čekání ve frontě, vyšší ceny, menší výběr ubytování, nic mě neodradí od pocitu, že trávím dovolenou na ostrově. smiling smiley
čalfa
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
18. 02. 2006 10:54
Ostrovy vítězí - přestože mě kamarád nazval debilem neb jsem schopný vyhodit pět tisíc na trajekty místo abych je propil v klidu každoročně jako on na makarské riviéře. A k tomu problémy s přizpůsobováním řádu trajektu, delší cesta - to je pro mě nutná daň, pokud má člověk pro ostrovy slabost. Každý ostrov je něčím jiný, pokaždé přinese něco nového,člověk se musí vždy trochu přizpůsobit jeho vnitřnímu chodu a až pak nasaje úplně jinou atmosféru. Asi jen na ostrově je možné zažít v chorvatsku větu - "jé, vy jste taky Češi, kde jste se tu vzali", najít místa které žijí svým vlastním životem a turisti jsou jím více méně ukradení. Proto poslední tři roky vítězí ostrovy. A když pevnina, tak Pelješac, ale i ten má k pojmu klasické pevniny trošku dalekosmiling smiley
Alina
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
18. 02. 2006 15:32
Jednoznačně ostrov, i tak rušné ostrovy jako Hvar nebo Korčula jsou úplný ráj proti Makarské. Ubytování asi není dražší, prodraží se to ale o trajekt. Ostrovy jsou čistší, není tam takový automobilový provoz.
Jízda trajektem je ale také součást dovolené. Byli jsme 2 x Korčula, Vis, Hvar s dětmi. Chtěli by jsme na Mljet, ale to je už opravdu náročné na dopravu. Myslím, že Hvar už třeba není tak finančně náročný na trajekt ani časově to není o moc náročnější než Makarská.
Určitě je na ostrovech lepší počasí. Konkrétně Vis je snad nejméně deštivý z celého Chorvatska.
Jitka1
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
18. 02. 2006 16:56
V celem chorvatsku je nejmene srazek na Hvaru, zvlaste jizni strana, ktera je timto znama. Kdysi uz je to dost dlouho byla i reklama, pokud bude v meste Hvaru v lete prset, ten den je zadarmo. Ale bohuzel i ta priroda neni co byla a tak to uz neplati, ale oni moc dobre vedeli, proc takovou reklamu meli.
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
19. 02. 2006 13:50
Pre tých ktorí rozmýšľajú o ostrove Mljet vyšla v sobotu zaujímavá správa v denníku Slobodna Dalmacija zo 17.2.2006.
Od 1.6.2006 spúšťajú novú trajektovú linku Prapratna - Sobra v sezóne najmenj 4x denne popri zachovaní a posilnení doterajšieho spojenia. Plavba má trvať len pol hodinu a trajekt zoberie 60 aut.
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
19. 02. 2006 14:22
P.S.
Pre upresnenie dodávam , že Prapratna -dedinak a záliv sa nachádza necelé 3 km od Stonu na počiatku poloostrova Pelješac. Linka z novootváraného prístavu je preto zaujímavá aj pre tých ktorí by si chceli urobiť výlet z Pelješacu.
Alina
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
20. 02. 2006 09:46
Ta informace o trajektové lince na mljet je super, díky, díky. Jen aby pak mljet nebyl třeba to co Hvar nebo Korčula.
Dodo
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
20. 02. 2006 11:06
Súhlasím s názormi ako majú pavla66, sharka, leninka, čalfa, Alina...., a preto už 4roky vyhráva u mňa ostrov.
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
27. 02. 2006 19:22
Přesně tak tam kde se nedá jen tak dostat autem to není ani nic pro mě. Ale přírodní scenérie, která je na ostrovech se najde málo kde. Snad jen Plitvička jezera nebo Krka
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
27. 02. 2006 21:42
Vždy když vystupuji z trajektu na ostrov mám zvláštní pocit. Představím si jeho tvar, kde se nacházím a kolem dokola to krásné modré moře. Mám ráda ostrovy. Byla jsem na Hvaru, Brači, Korčule, Mljetu a Visu. Na ostrovech je klidněji a dají se tam snadněji najít místa, kde jste skoro sami. Neodradí mne od nich ani to, že na pevnině bych se místo transferu lodí mohla ještě tři hodiny koupat, než přijede autobus od CK.
Jednou, to bylo těsně po válce jsme pluli tryskáčem na ostrov Hvar už
z Rijeky. Byl to velice pěkný zážitek. Také se nám stalo, že jsme čekali na odjezd z Hvaru a raketa přijela porouchaná. Neodpluli jsme! Cestovka zařídila odvoz zpět do hotelu, umožnila všem si zdarma zatelefonovat, dostali jsme večeři a druhý den snídani a oběd. Většina lidí byla spokojená. Dostali jsme jeden den navíc. Ale našli se tací, kteří vykřikovali - Už nikdy na ostrov!!
Letos zůstaneme na pevnině ale příští rok bychom chtěli - ZASE NA OSTROV!!
Jedině ostrov.Míň turistů,hezčí příroda,živější moře,méně turisty zkažení místní.
Je fakt,že trajekt něco stojí,ale ono se to zase zpátky vykompenzuje cenou za uby-
tování,která je v drtivé většině nižší,než na pevnině.Je fakt,že na Brači,Hvaru,,Ko-
rčule už to asi tak moc platit nebude.Ale na Mljetu,Lastovu,Visu se pod to co jsem napsal přesvědčeně podepisuji.A proto 16.6. opět VIS ! PetrD
Jednoznačně ostrov. Kdo jednou prožije dovču na ostrově, už nevolí jinak. I když je místo zeměpisně na severu, ostrovy vynikají jiným klimatem. Jezdím na prima místo ke známému a je tam pěkně i v červnu i v září. Za dobu 5 let, co jsme prostřídali různé termíny to mohu potvrdit. Kemp je čistý, rodinný ne jak se zde kolikrát dočítám. Nechápu, že si někdo ani o dovolené neužije přírody. Dovolená normálnímu smrtelníku nevyjde nijak draho (já se pohybuji okolo 5 tis. za ubytování, dopravu, pojištění/na osobu/týden v plné sezoně).
čauky
avatar Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
04. 03. 2006 11:55
Pokud jezdíte do rodinných kempů tak tam bývá většinou/aspoň u nás vždy/lepší pořádek a čistota než v těch velkých továrnách na turisty,jsou i výjinky/Adriatic a další/,ale zase je vyšší cena.My se snažíme vybírat právě ty malé rodinné,v zahrádkách před domy,kde se vejde tak asi do 50 lidí.Nejsou tam sice kurty,picerie a td.,ale ty jsou na promenádách při večerních procházkách.Mohu jen namátkově např.Turanj-sv.Filip i Jakov,řada kempů před Omišem od Splitu,Slano před Dubrovníkem,vždy rodinná pohoda a jiný přístup.Ona taková rodina si váží turisty víc než třeba osazenstvo např v Živogošče-Dole,kde je živí hlavně cestovky a na jednom Čechovi jim vůbec nezáleží.Ostrovy jsou krása sama osobě,byli jsme na Hvaru,ale poněvadž jezdíme s přívěsem tak vzkutku cesta trajektem nemile zahýbá rozpočtem.To jsou pak tisíce navíc.

MirekŠi
Není pravda, nás doprava od domu až na místo přijde na 2200,0Kč dohromady obě cesty na osobu (nyní již jen 3) spolu i s trajektem a je to z domu na místo 920 km (a to máme auto, které ŽERE 9/100 km a vozíme si s sebou na střeše i kola), jezdíme na pěkný ostrov, hezké teplé moře, krajina i lidé a stálé počasí. Trajekt stojí 2x 130kn za auto a 4 osoby, což se každý může přesvědčit na netu. Autobusem od cestovky člověk taky zaplatí tolik a navíc musí jen sedět a zastaví se jen dle předpisových přestávek.
PŘEMÝŠLEJTE !!!!?
ahojky
PP
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
04. 03. 2006 15:07
Čest výjimkám!smiling smiley
Bohužel trajekt na ostrov za 130Kn pro auto a 4 lidi v sezoně tou výjimkou je a to dost velkou.Nejspíš by se to dalo i doplavat.winking smileygrinning smiley
jsi promiň, hloupý, podívej se na net, jadrolinia tam má stránky
nebalamuť lidičky, kteří nejsou zcestovalí
PP
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
07. 03. 2006 16:29
ivka napsal(a):
-------------------------------------------------------
> jsi promiň, hloupý, podívej se na net, jadrolinia
> tam má stránky
> nebalamuť lidičky, kteří nejsou zcestovalí
tak to jsem nějak nepochopil...confused smiley
Proč jsem jako hloupý?Za to,že jsem napsal,že trajekt pro rodinu s autem za 130Kn je v HR výjimkou,takže ten ostrov nebude patrně daleko od břehu?
Marki
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
12. 03. 2006 22:01
Na pevnině jsem byla jen jednou (vyjímečně hotel kvůli skoro ročnímu synovi), jinak 5 x na ostrůvkách a ostrůvečcích. Všema dvaceti pro ostrovy! Cestu trajektem máme místo některých hloupých lodních výletků s konzumací a stylizací.
Výhody už někdo nade mnou popsal.
Marki
Marki
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
12. 03. 2006 22:02
Na pevnině jsem byla jen jednou (vyjímečně hotel kvůli skoro ročnímu synovi), jinak 5 x na ostrůvkách a ostrůvečcích. Všema dvaceti pro ostrovy! Cestu trajektem máme místo některých hloupých lodních výletků s konzumací a stylizací.
Výhody už někdo nade mnou popsal.
Marki
Re: Preferujete ostrov nebo pevninu?
16. 03. 2006 01:03
Ta cena trajektu klidně muže sedět,vono totiž aninezáleží jak je ostrov daleko.Projezdil jsem ,RAB-KRK-CRES-LOŠINJ-BRAČ-PELJEŠAC-KORČULA ,VŠE TRAJEKTEM
Za osobák 130 kun je normální aji v sezoně ,ale za soupravu 14m ,auto +karavan 400 kun je dobrá cena.Takže se stotožnuji s tvsat. Dobrá rada na konec:kupte si lod a učetříte za trajektyhot smiley Lada
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 77
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.