Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

MLJET

Autor Stenly-KE 
avatar
mdr
Re: MLJET
22. 09. 2011 13:55
Ahoj Radime, my jsme byli v Saplunaře před Vámi, od 30.8. do 10.9. Protože jsme byli na dovolené, v 7:00 se nám nikdy nepodařilo vstát, takže o pekaři jsme neměli ani tušení ;-) výběr v tom marketu se mé manželce zdál být hodně slabý a ceny jsou tam odpovídající tomu, že tam má monopol. Takže větší nákupy jsme dělali v rámci výletů po ostrově v supermarketu u silnice asi v prostředku ostrova u obce Babino Polje.
Koupat jsme se chodili taky pěšky do zátoky Blaca, ale až na skály za pláží. Jednak je ta laguna velmi mělká a my rádi plaveme v hlubší vodě a pak v té laguně, hlavně v té zadní nudistické části plavalo cosi, o čem jsem radši nepřemýšlel, co to je. Ale na těch skalách vzadu bylo opravdu super. V prvních dnech jsme tam chodili sami, později se přidaly dvě dámy.

Ale jinak dovolená super, včetně báječného počasí. Takové září nepamatuju. Ještě v neděli 11.9. u Balatonu bylo 25st. a voda měla 23st.

Co se dopravy týče, docela zajímavé je půjčit si skůtr nebo autíčko v půjčovně Mini Brum: [www.rent-a-car-scooter-mljet.hr]
avatar Re: MLJET
22. 09. 2011 14:28
S těmi vyššími cenami je potřeba na ostrovech počítat kvůli dostupnosti. My toho na dovolené většinou moc nejíme, tak jsme toho moc nekupovali.
To, co plave na Blace mne také zajímalo. Tak jsem si to prozkoumal se šnorchlem a není to to, na co to vypadá! :-). Až tady budu mít fotky, tak to uvidíte. Na dně v písku rostou nějaké trávy a řasy a na nich se tvoří něco, co se podobá hodně silné pavučině. A většinou k večeru (možná podle přílivu a odlivu) se ty "pavučiny" uvolňují a stoupají k hladině. Při přílivu se to usadilo na břehu a po odlivu byla voda zase čistá.

Některé fotky jsou tady Mljet

Tak tady je to video na vysvětlení, co to tam na té hladině plave video



Upraveno 4krát. Naposledy upravil Radim (27. 06. 2013 19:51).
Re: MLJET
07. 06. 2012 12:46
avatar Re: MLJET
11. 07. 2012 09:33
Nevíte někdo jak je to s wi-fi připojením v Saplunaře, resp. v app. domě Posta či na jiných místech Mljetu ?
Re: MLJET
12. 07. 2012 10:12
Před 3 týdny jsem žádnou wifi /ani zaheslovanou/ v apartmánu /na kopci/ neobjevil. Dál jsem nepátral, užívali jsme si jiných radovánek. Ale v obchůdku wifi inzerovali a myslím že apart. Franke taky. Posta neznám. A jinde na Mljetu jsem připojení nehledal.
avatar
mdr
Re: MLJET
16. 07. 2012 13:59
Já ti věřím, Radime, ale stejně mám radši čisťoučkou vodu u skal za zátokou - ještě teď na to nádherné koupání vzpomínám ;-)
avatar Re: MLJET
16. 08. 2012 08:18
Vrátil jste se už někdo? Nemáte nějaké novinky?
Re: MLJET
07. 07. 2013 06:26
Ahojte, nevíte někdo, jak je to se vstupem do NP Mljet z Polače? Údajně tam jezdí autobus a cena je v ceně vstupného, ale nemohu nikde najít, odkud jezdí. Nedává mi to ani www.np-mljet.hr.Díky za odpověď.
Re: MLJET
09. 07. 2013 10:29
Vlada: a kdo ti to řekl? Nemyslím si, že by to byla pravda. Drtivá většina návštěvníků přijede výletní lodí do Pomeny a pak jde pěšky ke vstupu do parku. Takže nějaký sběrný autobus po ostrově pro návštěvníky parku nemá smysl.
V ceně prohlídky parku je cesta lodí na ostrůvek s klášterem.
Jezdil autobus ze Sobry (přes Polače) do Pomeny, ale tomu tak je i letos se dozvíš až na místě.
Užij si Mljet. Podle mě je to nejhezčí ostrov v HR.
Re: MLJET
09. 07. 2013 13:41
Je to informace z publikace 888 zátok na Jadranu. A Polače se uvádí stejně jako Pomena jako vstup do parku, právě včetně autobusu.
Mljet je úžasný, to jo.
Re: MLJET
09. 07. 2013 15:59
No nazvat Polače vstupem do parku chce docela dost fantazie. Né že by to bylo extra daleko, ale je to docela kopec nahoru a pak zase dolů. Ale k tomu autobusu. Byli jsme ubytovaní v Pomene a vůbec si nevybavuju, že by tam nějaká pravidelná linka jezdila, natož aby bylo zdarma pro návštěvníky parku. Takže tak
avatar
mdr
Re: MLJET
12. 07. 2013 10:28
My jsme byli na Mljetu před 2 lety. Z Pomeny jsme jeli autem přes Govedari ke vstupu do parku, kde je parkoviště, závora a pokladna. Koupili jsme vstupenky a šli jsme pěšky do parku směrem k Malo jezero. Pak jsme si všimli, že na vstupence jsou kupóny se symbolem lodi a autobusu. Lodí jsme se odvezli na ostrůvek s klášterem a pak do přístaviště, které je nejblíže vchodu a tam jsme zjistili, že ke vchodu se můžeme svézt mikrobusem (cca 500m). Ale protože zrovna nejel, tak jsme šli zase pěšky.

Takže v ceně vstupenky byl mikrobus z parkoviště u vchodu k Veliko jezeru (těch 500 m) a zpět a loď na ostrůvek a zpět.
Re: MLJET
12. 07. 2013 16:08
Takže dnes osobně ověřeno:
Polače je opravu jeden ze vstupů do NP Mljet, publikace nelhaly. V předstihu mi to ostatně mailem potvrdila správa Národního parku. Na nábřeží u zřízeniny římského paláce je malý domeček s pokladnou, odsud také každou hodinu odjíždějí minibusy (cca 3km). Vstupné je 100 Kn a zahrnuje cestu minibusem z Polače k Velkému jezeru (Pristanište) a zpět, cestu lodí na ostrůvek Sv.Marija a na Mali most mezi Velkým a Malým jezerem. Na vstupence jsou 3 kupony, 2 pro bus, 1 pro loď. V Polače i u Malého mostu je půjčovna kol, je možno udělat cestu kolem jezer. Doporučuji všem, Mljet je nádherný a NP zejména.
avatar Re: MLJET
15. 07. 2013 09:41
Jinak je tam spousta půjčoven kol. Na kolech se dá park objet skoro celý, i když některé úseky jsou dost obtížně sjízdné. Při výběru kola doporučuji dobře kontrolovat jeho stav. My jsme přehlédli některé závady a pak jsme několikrát po cestě opravovali confused smiley
Re: MLJET
17. 12. 2013 12:28
Informácia pre tých, ktorí chcú navšíviť NP Mljet vlastným autom a majú problém spojiť dokopy často protichodné informácie z rôznych webov:
- od trajektu zo Sobry sa dá ísť autom napr. až po parkovisko na súradniciach N42,7780994 E17,3675979. Je to prírodné parkovisko pod stromami, za ktoré sa nič neplatí. Hneď pri parkovisku sa dajú kúpiť vstupenky do NP.
- na ostrov Sv. Marie chodia 2 loďky pravidelne raz za hodinu. Jedna z mini prístavu pri moste medzi malým a veľkým jazerom, druhá z mini prístavu (pristanište) na súradniciach približne N42,7749104, E17,3639804. Pri nastupovaní na loďku vám skontrolujú (natrhnú) vstupenku. Na ostrove má loďka prestávku cca 20 minút. Za ten čas si asi väčšina návštevníkov dostatočne dobre prezrie celý ostrov. Naspäť vás odvezú bez kontroly vstupeniek, dokonca si môžete vybrať, či sa vrátite späť do pôvodného prístavu, alebo do toho druhého prístavu, treba len nastúpiť do tej správnej loďky.
- pri moste sa dajú požičať bicykle, ale my sme túto možnosť nevyužili
- v malom jazere plávajú rybičky, ktoré vám obhrýzajú nohy, je to taký divný pocit, hlavne keď ste čiglavý (lechtivý)
- ak aj vy chcete pobudnúť v NP čo možno najdlhšie, môžete to urobiť napr. takto: odchod loďkou od mosta k ostrovu Sv Marie cca o 17:00, po prehliadke ostrova, druhou loďkou k druhému prístavu odtiaľ peši k parkovisku. To stihnete cca do 18:00. Posledný trajekt čo odchádza zo Sobry na Pelješac stíhate bez problémov.
- pravdepodobne tam chodí stále ten istý trajekt, a ten čo sme tam videli my koncom augusta bol dostatočne veľký, aby zvládol všetkých, ktorí sa rozhodli odchádzať z ostrova až posledným trajektom. Napriek tomu, že pred trajektom čakala riadna šóra, bol zaplnený asi iba na polovicu.
Prajem vám ničím nerušenú návštevu NP Mljet.
avatar Re: MLJET
26. 06. 2014 22:02
Mám dotaz
Tenhle rok se chystáme na výlet na Mljet.
Chceme u trajektu v Proprátnu nechat auta a přejet trajektem do Sobry.
Ted můj dotaz...jak to tam funguje po vystoupeni z Trajektu na Mljetu?
Je tam nějaká místní doprava k bráně národního parku?
Po projití parku je nějaká možnost odvozu zase nazpět k trajektu do Sobry?
Můj plán kolem oběda nastoupit na trajekt v Proprátnu a kolem 18 hodiny opustit ostrov Mlet.
Je tam nějaká taková možnost bez použití vlastního auta?
Děkuji za rady.
Odjíždím v sobotu ráno na Pelješac do Trpanje.
avatar Re: MLJET
26. 06. 2014 22:56
Tak něco takového si nepamatuji.U jezer ano,tam se dá něco takového najít-půjčit..Většinou každý jede se svým autem..Máme obytné auto a skůtr,tak jsem nikdy nic takového nesledoval,ale z dřívějška si pamatuji,že s kempu Prapratno jezdili trajektem i s auty.Možná by se dalo třeba vzít sebou kolo,ale je to od trajektu dosti daleko a v tom vedru,nevím ??

MirekŠi
Re: MLJET
27. 06. 2014 07:52
Milan Hubner napsal(a):
-------------------------------------------------------

> Můj plán kolem oběda nastoupit na trajekt v
> Proprátnu a kolem 18 hodiny opustit ostrov Mlet.

Ten plán je proveditelný pouze tak, že si v Sobře půjčíte nějaké auto, nebo skůtr.
Nějaká doprava (autobus) občas ze Sobry jezdí, ale tím občas myslím, ne každou sezonu. Pohledej v tomhle vláknu, už se to tu probíralo. Osobně si myslím, že jestli chcete na Mljet, tak necelých šest hodin je opravdu málo.
Ohledně možnosti jet na kole: Pokud nejste cyklisté, tak těch 30 km tam a 30 km zpátky přes kopcovitý terén vám dá co proto.
Zkuste zjistit jestli nejezdí z Pelješace nějaké výletní lodě do parku na Mljetu.
avatar Re: MLJET
27. 06. 2014 13:05
Již několik let jezdí z Trsteniku přímo do Polače výletní loď ráno a k večeru zpět. Cena je asi 60HRK/osoba (snad si to dobře pamatuji). Tam už není auto potřeba (nechá se pěšky, nebo na kole z půjčovny). Snad bude i v letošní sezoně jezdit. Více informací by určitě podali na Informačním středisku v Orebiči (TZ Orebić).
Re: MLJET
29. 07. 2016 06:38
Ahoj, pročetl jsem vše co jsem zde našel o Mljetu. Jelikož poslední příspěvky jsou staré 2roky, máte někdo nějaké novinky či aktualizace? Vyrážíme koncem srpna do Saplunary... Napište cokoliv, budu rád za každou novou či aktualizovanou informaci :-).



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Martin_77 (29. 07. 2016 06:40).
Re: MLJET
15. 09. 2016 07:03
Minulý týden jsme se vrátili. Ubytování v Saplunaře. Počasí nám vyšlo na 100%. V Saplunaře je již market - Studenac. Další je mezi Sobrou a Babino Poljem. A potom je ještě jeden, když budeme pokračovat od Babino Polje k Polače, po pravé straně silnice - Tommy. Můj poznatek? Osobně si myslím, že na "opuštěnějším" ostrově jsem nikdy nebyl. Je to opravdu jen pro lidi co mají rádi klid. Každý den jsme chodili ze Saplunary na pláž Blače. S dítětem v "krosně" nám to vycházelo na 50min. Syn se cestu tam i z5 vždy vyspal a já "vyšťavil" ;-)... Jaká je pláž Blače? Jedním slovem skvělá! Pro děti 100%. Jeden den jsem napočítal 40lidí a vzdálenost mezi námi byla taková, že někdy byl problém rozeznat zdali se jedná o ženu nebo muže. Naprosto v klidu a pohodě se na pláži pohybovali nazí mezi oblečenými. Když zjistilo několik "plavkařů" jak to zde funguje, šli donaha. Jsou zde desítky míst, kde se dá pod větvemi schovat před sluncem. A vždy si takové místo najdete i když je pláž více obsazená. Pláž i dno je písečné, od příchodu k zálivu jsou kameny a kamínky. Od 1/3 délky pláže (od příchodu) začíná čistý písek. Voda čistá a teplá, dno se mírně svažuje a od půlky zase leze k hladině až ke skalnatému valu, který pláž účinně chrání před otevřeným mořem. Národní park, plavba ke klášteru je za 100 HRK/osoba. Spíše než klášter se mi líbila cesta kolem jezer, litoval jsem absence kola (dají se půjčit), ale syn byl v kočáru, tak ani tato varianta nešla. Za procházku kolem jezer se nic neplatí. Závěr? Naprosto úžasné místo pro Vás co máte rádi přírodu a klid bez civilizačních vymožeností. A navíc! Pláž Blače, nic lepšího jsem v Chorvatsku pro děti nepoznal... Ostatní se dá zjistit z předchozích příspěvků.
Re: MLJET
17. 09. 2016 17:39
Martine 77 moc se těším na foto. Letos jsem původně měla Mljet v plánu , ale skončily nám pasy a tak jsem nechtěla přes Bosnu na občanku. Trajekt z Ploče nás moc nelákal, tak zatím se připravuji jen teoreticky.
avatar Re: MLJET
17. 09. 2016 20:26
vranko na občanu do Bosny není žádný problém.

.
.

_________________________Jirka_________________________
Re: MLJET
18. 09. 2016 07:30
Díky Jiři za info.
Re: MLJET
20. 09. 2016 06:35
Potvrzuji, s občankou jsme projeli úplně v pohodě... Dá se o tom více dozvědět zde: [www.mvcr.cz]. Foto bude, ale od toho co jsme se vrátili jsem v jednom kole, takže nevím kdy ;-).
avatar Re: MLJET
18. 06. 2017 21:24
Rafani,
potřeboval bych vědět aktuální informace o dopravě na ostrově.
Jak ze Sobry do Polače bez auta? Nebo je ještě nějaké spojení z Trsteniku do Polače?



Upraveno 2krát. Naposledy upravil Grizzly (18. 06. 2017 21:29).
avatar Re: MLJET
19. 06. 2017 12:34
Každé léto jezdí z Trsteniku loď do Polače. Je to soukromá výletn, která pouze zprostředkuje dopravu tam a zpět. V Polače, které je v národním parku si půjčit kola a Mljet na kolech projet. Myslím NP. Autem se toho na Mljetu nedá moc projet a bez povolení se ze Sobry do Polače autem nedostaneš - zase budeš muset použít kolo, nebo pěšky od hranice začátku NP.
avatar Re: MLJET
26. 06. 2017 07:59
RadekK
Ano, na Mljet chci bez auta. Pokud tomu rozumím správně, po ostrově mohu jezdit na kolech, která si tam lze půjčit.
Jen co se trochu pokazí počasí, vyzkouším to, díky.thumbs up
avatar Re: MLJET
28. 06. 2017 22:11
MLJET - sad smiley MÉ NEJVĚTŠÍ ZKLAMÁNÍ sad smiley
ani jsem se na něj nedostal.
Rozhodl jsem se, že si opatřím více informací, hlavně co se týče pohybu po ostrově. Internet = nic moc a už vůbec ne konkrétně. Turistická informační střediska = nic. Pánové, není problém sehnad info o Plitvicích, o Kornati, o Krka, o Paklenici, o Dubrovníku, o Splitu ...................... to vše jsem sehnal či mě bylo nabídnuto at v čestině, nebo přinejlepším v Hr či anglině, ale o Mljetu? Většina mě odkáza na telefon, at si do NP zavolám, že oni jsou samostatní a moc s nimi nekomunikují.
Zajel jsem do Trsteniku. Na místě jsem byl po osmé hodině ranní. Pár osob v přístavu s nimiž jsem se snažil navázat kontakt a zeptat se, jak se dostanu lodí na ostrov, mě jaksi odbylo, no odpověděli, ale bylo cítit že .....................prostě neví. Až jedna babička řekla že lodí odtud (a ukázala) a dále mě řekla že neví kdy. Za hodinu, za dvě nebo i tři. Tak jsem si dal sváču. Přišel jeden dědula, a nabízel mě Prošek, vino, rakji, sir i pršut. Na mé zvídavé otázky jen odpovídal, že na ostrově je draze a at si nakoupím zde. Nakonec jsem z něj vypáčil, že na ostrově musím jezdit autem, protože se to jinak nedá, autem prý můžu i do NP a dnes musím lodí z Praplátna, neboť kapitán sedí zrovna támhle na kafi a dnes nikam nepluje, protože je málo turistů. O tom že v Praplátnu věděli jen kdy odplouvá loď, nic víc mě ani nepřekvapilo. Mám dovču a nebudu se vztekat, tak jsem vyrazil do Dubrovníku. Ten nikdy nezlamal!!!! Ale - prostě den blbec. Při příchodu na parkoviše koukám, že moje auto je o jaksi více upředu, ........... prostě nějakej idiot mě nabořil zezadu, odhodil mě do kufru předního auta a samozřejmě ujel. Ale mohlo to být horší. Odskákaly to jen plasty a spztka. 3 roky staré auto mám pojištěný
Re: MLJET
29. 06. 2017 11:26
To Grizzly: O Mjetu se toho da zjistit celkem dost. Loni jsem jel poprve a nemuzu si na nic z toho co jsi napsal stezovat... Mjet neni masovy ostrov, jezdi tam lidi co si chteji odpocinout od "civilizace". A pokud budu trvat na internetu, i ten tam najdes, sic ne vsude, ale rozhodne to neni tak jak si napsal. Nestras pripadny zajem o tento prekrasny ostrov ;-).
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 58
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.