Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up

Autor Racetiger 
Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
02. 09. 2018 16:54
V pátek projeto - [mapy.cz]
avatar Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
02. 09. 2018 18:18
Kabinete, trefils to. Ne, že by to shrnout nešlo, ale co platí dnes, nebude třeba platit za týden, někdy se to stihne změnit těsně potom, co jsem tudy projel, takže bych odesílal už neaktuální info.
Mimoto je to tu už v sekci Doprava ve vláku Fakta pro cestu do Chorvatska. Do něj se třídí aktuálně ověřené informace, pokud jde o vyhnutí se placené dálnici ve Slovinsku, tam se vůbec jeden sotva zavděčí: těch možností je několik, vlastně jen těch nejvíce využívaných je nejméně pět a každá z nich má ještě nějaké podvarianty. Sohlasím, že se vyplatí za dlouhých zimních večerů pročíst vlákno Už jsme objeli placenou... nejlépe od konce stránky 108 dozadu.
Ano, jezdím různými trasami, zkoumám, kudy mi to vyhovuje nejvíc, ale některé části trasy už roky neměním (leda z donucení kvůli objížďce to občas zkusím jinou trasou), protože mi vyhovují a jsem na nich jako doma. Ale jezdíme už jen ve dvou, nespěcháme, nikdo nám za zády nekňourá "už tam budééém?". Také radši jezdíme přes den (vlastně přes dva dny) a pokud možno v týdnu mimo obvyklá stěhování národů. Trasami, které se mohou pro noční jízdu jevit nevhodnými. Někomu. Pravda, přitom sem tam chytíme nějaký náklaďák, ale ten může být na některých silnicích naopak výhodný...
Ano, dávám trasy ke zvážení a výběru, ale nehodlám žádnou z nich někomu doporučovat jako nejlepší. Konečně - to, že pořád někde někdo ví, co je pro nás nejlepší, je už dost otravné...
Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
02. 09. 2018 20:20
Nejobtížnější by bylo naplnit ten požadavek "nejlépe".
Někdo raději přes Maribor, já raději přes Lenart. Mě se cesta přes Cvetlin moc líbí, někdo by blinkal už v páté zatáčce. Ještě víc záleží na tom kdy se jede, jaké je počasí a pod.
Za dlouhých zimních večerů bychom ale mohli každý popsat tu svou trasu a přihodit nějakou mapu.
avatar Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
02. 09. 2018 21:16
To zní dobře, mohlo by se to podařit a, až toho bude víc, mohl by to někdo z moderátorů přesunout do jednoho nového vlákna jen ke čtení, aby to neskončilo podobně, jako většina dosud založených vláken, tedy aby mezi popisy trasy a mapami nestrašilo vždy několik stránek i něčem jiném.
Počítám tedy se spoluprací admina nebo moderátorů, protože takto uzamčené příspěvky bude třeba sem tam aktualizovat, o kteroužto možnost v případě zamčeného vlákna i samotní autoři přijdou.
Nebo, máte-li někdo lepší návrh, sem s ním, prosím.
avatar Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
03. 09. 2018 09:52
Včera,trasa jako ve výjezďáku,Temmel v 11;40 tankování a u Mici ve 12:40,od Trate po Lenart je 90procent nový povrch, objížďka pouze v Lenart,značeno, Ptuj bez provozu,na Macejlu 60 aut v 5-ti proudech-skenovačka mouřenínů,asi 20 min zdržení,Lučko bez provozu-proti 2 km,potom provoz po Bosiljevo 2,dále po Dugopolje za 1.Ve Splitu v 19 :00po 1141km.
Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
05. 09. 2018 00:54
2.9. jsem se vrátil. Tam jsem jel přes Svatou Annu a kolem Lenartu celkem dobrodrůžo, ale v pohodě přes Cvetlin. Zpátky jsem si blbec koupil známku a strávil jsem 50 minut ve frontě na čáře v Macelju, kde nás zprava předjížděli permanentně dobytkové v Bavorákách, Mercedesech a Audinách v pruhu pro náklaďáky. Na chvíli se nám je podařlio zablokovat, někteří pochopili a zařadili se, ale tři blokovali náklaďák za nimi a měli ho jako rukojmí, tak jsme je my blbci pustili a otevřeli jsme stavidlo asi dalších šedesáti osobáků, který nám následně vepředu zablokovali náš pruh. Takže v pátek tam jedu zase a už přes Macelj nikdy!!!!
avatar Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
05. 09. 2018 07:43
No, dobytkové….Ten pruh označený pro náklaďáky je připojovací pruh pro všechny auta. Jinudy se na dálnici před hranicí dostat nelze. Sám jsem tudy jel taky. Sjel jsem v Durmanci a před hranicí se tím pruhem vrátil. Ušetřil jsem nejmíň hodinu, spíš ještě víc, ale chápu jak to asi vypadalo z pohledu těch, co si to vystáli. Samotnýmu mi to přišlo jako prasárna, ale jen proto, že jsem na tom vydělal. Kdybych přijel směrem od Trakoščanu, byla by to jediná možnost, jak se dostat do Slovinska
Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
05. 09. 2018 21:49
Jo dobytkové... Já nemluvím o napojení na dálnici. Tím jsem přijel také.Já píšu o komunikaci mezi chorvatskou a slovinskou hranicí, kde jsou dva pruhy pro osobáky třetí opravdu pro nákladní vozidla. Nájezd před hranicema byl v pohodě. Tam to možná některý jednotlivce naštve, ale kdo tam nejede poprvé, tak už s tím tak nějak počítá.Tohle byli většinou německý registračky v drahejch autech a jak jsem si stačil všimnout, tak dost často byli dost opálení, ale nejsem si úplně jistej, jestli z Chorvatska nebo z Turecka, ale Turků mezi nima bylo dost.A za celou dobu jedinej Čech, na což jsem trochu hrdej, protože tady čtu občas trapný kecy, jak kde Češi dělají ostudu, ale ze svých letitých zkušeností vím, že se nijak nevymykáme nad průměr ostatních národů, spíš naopak.
avatar Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
06. 09. 2018 08:24
Aha, tak to jsem špatně pochopil. Mezi hranicema jsem osobně nic takovýho neviděl, tam jsme všichni společně poskakovali jak ovce, aby si nakonec slovinec ani pas nevzal do ruky. Ale to všichni znáte.
avatar Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
06. 09. 2018 12:01
Je tedy pravda, že za celý týden jsem v hlášeních DARSu ani HAKu nezaznamenal, že by se čekání osobáků na výjezd na Maclju do Slovinska někdy zkrátilo pod 30 minut. Podle kamer na mýtnici nikdo, před chorvatskou celnicí 10-12 aut ve dvou pruzích, na slovinské se to nehýbalo... tak jsem včera radši jel z Đurmance rovnou na Cvetlin, tam jsme byli sami. A mám tu cestu rád (víte, že mi na ní od Đurmance do Ptuje vychází dvakrát lepší rychlostní průměr, než přes neplacený konec dálnice a Podlehnik, když se na Maclju čeká jen půl hodiny?).

Už jsem to tu napsal jinde: Ptuj průjezdná hladce, Lenart stále objížďka centra města, která Slovincům nestojí za uvedení v mapě, ale dá se jet, značená je dobře.
avatar Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
07. 09. 2018 16:50
Jen bych chtěl potvrdit to, co tu píše Pašák o těch dobytcích. Před SLO celnicí ve směru od HR celnice se na nás tlačily z vyhrazeného pruhu pro autobusy a náklaďáky 2 BMW, rakouské RZ, a ani nedaly směrovku. Moje žena, která řídila, je nakonec pustila, bála se, že nám odřou auto.

Jinak celkově čekání na výjezd na Macelju do Slovinska bylo na SLO celnici do 10 minut. Jeli jsme v neděli 2.září kolem 19:30 hod. Dal jsem na informace o provozu z map Google. Původně jsem byl jsem připravený objíždět a včas sjet z dálnice, odpoledne to tam ještě stálo, ale k večeru provoz zeslábl.



Upraveno 2krát. Naposledy upravil Petr (07. 09. 2018 16:52).
Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
08. 09. 2018 10:35
Zdravím Vás všechny.
Mám dotaz na Hilla ale i na ostatní kteří mají k mému dotazu co říci -když jedeš od Ptuje na Cvetlin jedeš po hlavní na Žutnicu a vracíš se na Durmanec nebo jedeš ty státovky na Gornje a Donje Jesenie. Odjíždím zitra v noci tak zvažuju tři trasy-klasiku, ještě než byla SLO-dálnice přes Maribor a Ptuj na Cvetlin , potom další klasika Mureck,Lenart,Ptuj ,Cvetlin a nebo Maribor a podél dálnice na Podlehnik a napojit se na 7 km. na dálnicu. Cvetlin samozřejmě jen když bude Macelj zasekanej.
Díky s pozdravem Bikerr
Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
08. 09. 2018 11:00
...a mám ještě jeden dotaz -obvchat Mariboru je placen myslím silnici H2?musím v tom případě přes centrum Mariboru?Díky.
avatar Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
08. 09. 2018 11:21
Když jedu od Ptuje na Cvetlin, jedu přes Turnišče, odtud přes most nad přivaděčem k dálnici, na kruháku je to dobře značené (HR) přes Pobrežje, Videm a Leskovce po R3-690. Tato mapka už poněkud neaktuální, starý most v Ptuji je už průjezdný.

Ale, když pojedeš po červené šipce na Videm, trefíš.
Konečně na to se dá podívat i na StreetViewu, kde uvidíš toto.

Ale, jak koukám na ty názvy obcí, tak tě už nezajímá Ptuj, ale kudy z Cvetlinu na dálnici. To už tu je také mnohokrát popsáno, tak stručně: v Jazbině Cvetlinské na téčku u baru, kde se nevaří, máš na výběr:
- vlevo na Varaždin (což je asi zbytečné, efektivnější přece je tam jet rovnou přes Ormož), nebo
- vpravo k zámku Trakošćan, kde máš zase dvě možnosti:
- - vpravo kolem jezera na Donji Macelj, kde můžeš rovnou najet na AZM, nebo jet podle ní do Đurmance a najet až tam
- - vlevo na Bednju, kde se zase můžeš rozhodnout, jestli
- - - vpravo na Krapinu a tam najet na AZM nebo
- - - vlevo na Lepoglavu a tam vpravo za přejezdem trati na Sveti Križ/Začretje, ale ta D35 vede vápencovým lomem, takže v pracovní dny nebo kdykoli za deště bych tudy už víckrát nejel. Stačilo zaprášení auta za sucha.

Stačí to tak?
Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
08. 09. 2018 12:29
Vše jasné díky moc.hot smiley
Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
08. 09. 2018 12:56
Ahoj hille
ty jsi takovy zkuseny forista a i objizdec...
mas to v tusce kolik mimo stani na hranici, vlastne clovek usetri
znamka 15x25,30
cesta 35 minut
Pri objizdeni vloni pres ptuj....cesta 70 minut
km jsem nepocital...
nevis jak to je...pro zajimavost
objizdel jsem mnohokrat, rad jsem tankoval pred mureckem...dobre ceny i nafta
jinak postreh.....co cech to slovinska znamka.....
avatar Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
08. 09. 2018 13:22
...mas to v tusce.... Tužka je nějaký nový " flash disk", zvaný též "fleška" či co?
A jinak, někteří z nás objíždějí jen a jen z principu vydřidužství Slovinců. Kdyby dali šanci dálniční známce aspoň 10 dní, jak je běžné v okolních zemích ( hlavně v Rakousku), člověk by tu jejich hamižnost spolkl a jel po jejich dálnici i těch jen 60 km. Podotýkám, že s jízdou na Istrii s měsíční známkou přes celé Slovinsko tento problém nemám.
Však Chorvati jsou ještě dražší a jedeš po dálnici a většinou od té doby, co je dálnice, nejedeš "po staré".Jedeš po dálnici, platíš a remcáš jen trochu.
avatar Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
08. 09. 2018 14:10
Jezdím úsek Ilz - Riegersburg - Feldbach - Bad Gleichenberg -G.Radgona - Bad Radkersburg . Lenart - Ptuj - Videm- Cvetlin - zámek Trakoščan - Đurmanec. Neobjíždím ani přes Graz a Mureck, ani přes Maribor, proto porovnávám časy cesty Ilz - Đurmanec
Jde o to, že cestou tam jsem proti dálnici neztratil víc, než 20 minut, protože na dálnici hlásili čekání ze SLO do HR asi 30 minut. Ušetřil jsem proti dálnici přes Graz a dálnici Šentilj - Podlehnik 16 km a 15 €. Pravda, v Ptuji byl kilometrový rozdíl větší, ale zmenšil se kličkováním podél hranice od Trakoščanu k Maclju. Počítám jen jízdu, protože jsme si v Janežovcích u Ptuje dali oběd, a to by nebylo fér počítat do srovnání s dálnicí.
Zpět jsem ušetřil nejen to, ale i nejméně 25 minut času proti těm, kdo stáli u tunelu Frukov Krč a u tří závor, protože na výjezdu z HR do SLO to řídili policajti a podle HAKu se tam čekalo hodinu a čtvrt. A to jsem si říkal, že ve středu v září na hranicích bude volno... no, nebylo, asi si totéž řekli všichni.
Někdo nesnáší tu spoustu zatáček a horizontů mezi Cvetlinem a Macljem, já je mám rád. I to musí hrát roli v rozhodování, jestli stát na velkém hraničním přechodu hodinu a víc, případně koupit známku, nebo zda je lepší si zakroutit volantem, ale zastavit u závory na minutu, jinak pořád jet.
avatar Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
12. 09. 2018 13:56
Hoši,kaji se, zhřešil jsem, neobjížděl jsem ale vzal jsem do Chorvatska po slovinské dálnici.
Důvod: byla dost tma, měsíc nesvítil a kdoví, jak bych to na Podlehnik hledal.
Musím ale napsat, že to po dálnici byl skoro ideál, kromě těch posledních pěti kilometrů, kde je 50 km/hod. Na hranicích před námi jedno auto, na chorvatských 5, Slovinec i Chorvat nás jen odmávli.Skoro jako kdyby Schengen fungoval.No a zpátky uvidím co a jak. To pojedeme za světla, takže se nebudu mít na co vymlouvat.sad smiley
Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
12. 09. 2018 20:25
Ano, teď mimo sezónu má dálnice smysl. Loni v září a letos v květnu jsem jel také po dálnici. V červenci se mi ale ve frontě čekat nechtělo.
Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
14. 09. 2018 15:15
Kontrolná otázka.
K dnešnému datu stále platí od Podlehniku smer HR hranica bez poplatku?
Ďakujem

---------------------------------------------------------------------------------------------------
2012-Baška Voda, 2013-Ždrelac, 2014-Drvenik, 2015, 2018 Brist, 2017-Žuljana, 2020-Bibinje, 2022-Gradac, 2023- Sućuraj
Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
14. 09. 2018 20:31
V neděli 9.9. to tak bylo, Lukáši thumbs up
avatar Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
14. 09. 2018 23:18
ano jistě,viděl jsem tto na vlastní oči,napoj se na nájezdu č 7-je to bez poplatku,na mou duši a psí ušithumbs up
avatar Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
07. 01. 2019 15:23
Tak ví někdo něco nového o objezdu již dokončené slovinské dálnice?
Příprava na sezonu začíná již v lednu, tak je potřeba sbírat poznatky a informace průběžně.
Já tedy mohu za sebe sdělit, že objíždět budu jen v případě, že budu chtít ušetřit. S kolonami na tradičních místech v září již nepočítám a jízda po fungl nové dálnici ve Slovinsku je požitek.
Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
07. 01. 2019 15:49
Trochu teorie - podle nějaké EU úmluvy by měl být úsek dálnice, který nejde souběžně objet bezplatný. Praxi nám již v minulosti v SLO ukázali.....rvát éčka z dálnice. Poslední a první sjezd/nájezd je na 8km, dle map. Silnice sice pokračuje dále, ale dle map je směrem ke Gruškovje slepá, přetnula ji dálnice. Asi to jistí Rogatec. Přechodu Gruškovje/Macelj nevěřím, bude stejně ucpaný. Budeme muset počkat na velikonoční jezdce, kteří to prubnou.
Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
24. 05. 2019 13:25
Velikonoční jezdci možná prubli, ale nesvěřili se. Skoro jako "nečetli, a přesto rozmrazili". Bratr google mě při cestě z Ilz do Durmanec posílá poněkud oklikou, protože ta silnice souběžná s dálnicí opravdu asi je přerušená.
Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
24. 05. 2019 15:08
Podle Mapy.cz je průjezdná, uvádějí to i Slovinci včetně detailu provozu

[mapy.cz]

[www.promet.si]
avatar Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
24. 05. 2019 23:05
Míra1
Možná to úplně nechápu, ale kde je problém? Že tě to posílá přes Ptuj - Cvetlin - Trakoščan - Durmanec? Pokud se chceš vyhnout dálnici, nemůžeš jet přes Tržec - Podlehnik a dál na hranici. Tam by ses nenapojil. Aspoň prozatím, možná v budoucnu. Pokud je problém jinde, tak dovysvětli
avatar Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
25. 05. 2019 18:05
Tak ta průjezdnost bude zajímat kdekoho. Jenže obě silnice, které uvádí DARS jako průjezdné, se sbíhají ke staré celnici a nejméně ta východní byla ještě loni přehrazená betonovými bariérami. Jestli ta západní cesta (těsně před celnicí podjet dálnici a jet do Chorvatska vpravo podél ní) je někde napojená, pak by se dala využít.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Hill (25. 05. 2019 19:52).
Re: thumbs upUž jsme objeli placenou silnici ve Slovinskuthumbs up
26. 05. 2019 00:22
valeri napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Možná to úplně nechápu, ale kde je problém? Že tě to posílá přes Ptuj - Cvetlin - Trakoščan - Durmanec?

Jo, přesně tak, ta silnice Trakoščan-Macelj vypadá - aspoň podle mapy - dost klikatě a nesympaticky. Ne že bych se bál zatočit si volantem, ale pojedu s člunem na 6m vleku a tak nechci jet nějakou úplnou hrůzou. Ale i přes Trakoščan to z Ilzu je pořád o 15 km kratší a jen o 45 minut delší než po dálnici, tak uvidím, jak se nakonec rozhodneme, už ve mně i zahlodal červíček, že těm vydřiduchům snad i zaplatím za tu dálnici :-).
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 75
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.