Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Dopravní předpisy

Autor Karel M. 
avatar Re: Dopravní předpisy
27. 02. 2017 13:56
Zaujimave (ten seznam radaru) :-) . Ale zas tak vela ich tam nie je... bud teda chorvatska policia v zime odpociva a pripravuje sa na letnu sezonu, alebo zoznam v skutocnosti nebude plne porkyvat vsetky radary, co? :-)
Re: Dopravní předpisy
27. 02. 2017 14:42
No tady na fóru si o tom můžeme tak maximálně diskutovat winking smiley ale jakou záruku čekáš? winking smiley))
Osobně jsem na magistrále Split-Makarská-Drvenik nikdy nepotkal (stojící) kontrolu, co by nebyla na tom seznamu (ono tam ale taky těch míst, kam mohou někoho bezpečně odstavit, je naštěstí jen pár), takže za mne spokojenost
avatar Re: Dopravní předpisy
27. 02. 2017 15:19
no jasne, nikto mi to nepotvrdi, ja sa len peoste snazim zistit aku "vahu" (hodnotu) ma dana informacia...

zatial to vidim na "jazdu s citom" + waze = snad bude viacmenej :-) na perach
Re: Dopravní předpisy
27. 02. 2017 16:06
Jak píše "m-i-" tyto kontroly jsou z 80-90% reálné, před měsícem v cca 3:30 v Čakovci měření !!! a potom od Karlovace po Plitvice jsou přesně na místech, kde jsou na mapě stálé funkční radary.
[map.hak.hr]
avatar Re: Dopravní předpisy
27. 02. 2017 17:48
Když mi někdo napíšete konkrétní obec na "staré" nebo nějaký konkrétní úsek, tak bych se mohl podívat do Waze jak tam jsou zadány rychlostní limity.
Re: Dopravní předpisy
27. 02. 2017 19:14
Chorvati to s měřením zdaleka tak nepřehánějí jako my. Jezdíval jsem ještě po staré a za celou cestu jsem je potkal tak dvakrát a to na mne deset aut blikalo, že tam jsou. Předloni jsem si to z nostalgie dal po staré znovu a nepotkal jsem ani jedny. Na dálnici občas číhají, ale berou asi jenom letce. Když jedete 140, tak si Vás nikdo nevšimne. Na magistrále kolem Makarské jsem policajty viděl tak očumovat, ale nikdy neměřili.
Re: Dopravní předpisy
27. 02. 2017 20:06
Pridam svoji zkusenost.Rychlost prispusobim okolnimu provozu.Zatimco v Madarsku neni problem jezdit mimo obec 110,na chorvatske D1 si v obci drzim 50ku,mimo obec podle mistnich.Vyjimka je jadranska magistrala,kde mistni jezdi absolutne bezohledne a tam dodrzuji rychlost +5 kmh.V zivote me nezastavili polisi za rychlost
avatar Re: Dopravní předpisy
27. 02. 2017 20:18
Na magistrále je celkem pravidelně vídám pod viaduktem odbočky na Metković a Mostar. S ručním radarem.
Čtyřikrát jsem na ně měl štěstí v Zadvarje naproti pumpě, vždy měřili jedoucí od Brel na Šestanovac. Vždy večer kolem jedenácté. Ale už pár let jsem tudy nejel, tak nevím, jestli se jim tam pořád tak líbí.
Oblíbené místo na D1 mají také hned u vjezdu do Slunje od Karlovce, je tam čtyřicítka. Ale, kdo jede odnaproti, nezapomene blikat. Zato v Cerovci a Tušilovići u škol jsou stacionární měření s kamerami, ale jsou předem výrazně označená, dále ve Slunji u pumpy INA a v Rakovici hned u prvních domů od Slunje. U těch druhých dvou kamer ale nepotvrdím, že by byly vázané na nějaké měření.
Na dálnici Dalmatina A1 se v sezóně pohybují nejméně dvě kobry a sem tam se najdou policajti s přenosným radarem u vjezdu do hlavně krátkých tunelů, měří stovku a zřejmě dávají echo pro ty kobry.
Nerad bych to zakřikl, ale jezdím tam tak, abych nebyl příliš nápadný, i když ostatní zrovna omezen rychlosti nerespektují. Je to ale bezpečnější a s policajty jsem problém také neměl, i když na čtyřicítce na D62 od Ravči na Vrgorac jela celá kolona (a já v ní) něco dost přes sedmdesát. Neřešili to. Někdo za námi ale začal předjíždět, tak po něm vystartovali a zřejmě neušel školení...
Re: Dopravní předpisy
01. 03. 2017 18:39
HR dálnice jezdim do 160 tacho, mimo dálnice jezdim s davem. Nikdy mě tam nikdo za rychlost nestavěl.
avatar Re: Dopravní předpisy
03. 03. 2017 12:46
Ptal jsem se UAMK jestli nevedi jestli maji v HR nejake "jine" dopravni predpisy odepsali mi toto (ptal jsem se na to ruseni rychlostniho omezeni znackou konec obce):

Dobrý den,

nejspíš se jedná o místní úpravu, nicméně pravidla silničního provozu jsou stejná jako u nás výjimečně i včetně rychlostních limitů. Nemohu dohledat žádnou zmínku o jiné změně rychlostních limitů či platnosti jiného omezení mimo obec než obecně platná pravidla zakotvená v jejich zákonech.

S pozdravem,

Team infoservisu ÚAMK
Re: Dopravní předpisy
03. 03. 2017 13:57
ÚAMK občas taky slušně blafou, za bernou minci bych jejich odpověď nebral. Asi by to chtělo dohledat jejich obdobu našeho zákona o provuzu na pozemních komunikacích a zkusit to přelousknout. Zkusím napsat i na jejich turistické centrum i když tam také moc fundovaní nejsou - po mé minulé zkušennosti.
P.S. Tak jsem na ně vznesl dotaz a uvidíme, co mi odpovědí.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Zahajskej (03. 03. 2017 14:09).
avatar Re: Dopravní předpisy
03. 03. 2017 14:13
Co Jirka z RI, nevěděl by?
Re: Dopravní předpisy
06. 03. 2017 14:56
Tak jsem obdržel odpověď, která mě ani po předešlé zkušennosti nepřekvapila. První odkaz je obecný, zákon si musíš vyhledat sám, zatím jsem ho nenašel. Druhý odkaz totéž, ve finále, pokud se k zákonu prokoušeš, na jeho text tě to bez registrace nepustí. Možná bude někdo úspěšnější?

Dobrý den,
Posílám odkaz na HR zákon, je tam toho více, určitě vyhledáte pro Vás potřebné informace.
www.zakon.hr
www.propisi.hr

S pozdravem,
Eliška Němejcová
Informátor/Administrativa
CHORVATSKÉ TURISTICKÉ SDRUŽENÍ
Krakovská 25, 110 00 Praha 1, Česká republika
t. +420 2 2221 1812 f. +420 2 2221 0793
e. info@htz.cz
avatar Re: Dopravní předpisy
06. 03. 2017 18:23
Ani se nedivím všem vyhýbavým odpovědím, protože o tom, že by křižovatka v polích rušila omezení rychlosti v obci, které chybí označník na jednom konci, jsem v zákonu nenašel ani slovo, a to jsem si ho přelouskal třikrát.
Ale, že by se k tomu ještě nikdo nikdy výklad nežádal, to bych se divil. Jenže Chorvati se s tím asi nějak vypořádají a třeba ani nechápou, proč by zrovna křižovatka měla rušit platnost nějaké značky.

(Mimochodem, mají to skutečně dobře chráněné i proti zkopírování, že by se to jako dalo vrazit do překladače, tak to opisuju ručně).

Zato v článku 2, odstavec (1), bod 24) se definuje obec (naselje) jako místo, kde řady nebo skupiny budov se nachází na jedné nebo obou stranách silnice, tvoří ulice, a jeho hranice jsou označené dopravními značkami pro označení obce.

Článek 53 zákona říká:
(1) Na silnici v obci se nesmí vozidlo pohybovat rychlostí větší, než 50 km za hodinu nebo rychleji, než maximální povolenou rychlostí stanovenou dopravním značením pro celou obec nebo její část.
(2) Bez ohledu na ustanovení odstavce (1) tohoto článku na silnici v obci, jejíž dopravně-technické nebo bezpečnostní prvky to umožňují (např. podchody a nadchody pro pěší, další pruhy vlevo nebo odbočovací pruhy vpravo, řízení křižovatek světelnou signalizací atd.), může být dopravním značením povolená vyšší rychlost jízdy, než 50 km za hodinu, ale maximálně do 80 km za hodinu.
(3) Peněžitou pokutou od 5 do 15 tisíc kun nebo až 60 dny vězení bude potrestán řidič, který překročil obecný nebo značkou stanovený limit rychlosti v obci o více, než 50 km/h.
(4) Peněžitou pokutou nad 2000 kun bude potrestán řidič, který překročil obecný nebo značkou stanovený limit rychlosti v obci o 30 až 50 km/h.
(5) Peněžitou pokutou nad 1000 kun bude potrestán řidič, který překročil obecný nebo značkou stanovený limit rychlosti v obci o 20 až 30 km/h.
(6) Peněžitou pokutou nad 500 kun bude potrestán řidič, který překročil obecný nebo značkou stanovený limit rychlosti v obci o 10 až 20 km/h.
(7) Peněžitou pokutou nad 300 kun bude potrestán řidič, který překročil obecný nebo značkou stanovený limit rychlosti v obci o nejvýše 10 km/h.

Článek 54:
(1) Na komunikaci mimo obec nesmí řidič jet rychlostí vyšší, než omezenou dopravním značením, ale nejvýše:
1) 130 km/h na dálnici
2) 110 km/h na silnici vyhrazené pouze pro motorová vozidla a na rychlostní komunikaci
3) 90 km/h na ostatních komunikacích
(2) Peněžitou pokutou od 3000 do 7000 kun bude potrestán řidič, který překročil obecný nebo značkou stanovený limit rychlosti mimo obec o více, než 50 km/h.
(3) Peněžitou pokutou nad 1000 kun bude potrestán řidič, který překročil obecný nebo značkou stanovený limit rychlosti mimo obec o 30 až 50 km/h.
(4) Peněžitou pokutou nad 500 kun bude potrestán řidič, který překročil obecný nebo značkou stanovený limit rychlosti mimo obec o 10 až 30 km/h.

Článek 55:
(1) Odlišně od ustanovení čl.54 tohoto zákona se navíc upravuje maximální dovolená rychlost na silnicích pro motorová vozidla a rychlostních komunikacích včetně ostatních silnic pro následující vozidla takto:
1) 80 km/h pro autobusy, vozidla největší dovolené hmotnosti nad 3,5 tuny a všechny motorová vozidla táhnoucí nebržděný přívěs
2) 80 km/h pro autobusy určené k převozu dětí
3) 70 km/h pro kloubové autobusy bez míst k stání
4) 50 km/h pro všechna motorová vozidla a všechna vozidla s přívěsem, přepravující v nákladovém prostoru osoby, rovněž autobusy přepravující stojící osoby
5) 40 km/h pro vozidlo vlekoucí jiné nepojízdné vozidlo a pro traktory
6) 20 km/h pro turistický vláček
(2) Odlišně od ustanovení čl.54 tohoto zákona se navíc upravuje maximální dovolená rychlost na dálnicích pro následující vozidla takto:
1) 100 km/h pro autobusy, mimo autobusy určené k převozu dětí
2) 90 km/h pro vozidla nad 3,5 tuny a vozidla s nebržděným přívěsem.
(3) Tyto rychlostní limity platí i tam, kde je obecným předpisem nebo dopravním značením povolená vyšší rychlost jízdy.
(4), (5) ...následuje opět výčet pokut...

Ale ještě se mi zamlouvá čl. 51 odst. (2), kde se praví, že řidič nesmí bez zvláštní příčiny jet tak pomalu, že by tím omezoval plynulost provozu či ohrožoval jeho bezpečnost. Pokud nemůže jet povolenou rychlostí (uvedenou v čl. 53 a 54) a vytvoří se za ním kolona, v níž není předjíždění bezpečné, je povinen na prvním vhodném místě uhnout a umožnit ostatním předjetí, teprve pak smí pokračovat v jízdě.
Tóóó my tu némamo...

Edit: oprava překlepů



Upraveno 2krát. Naposledy upravil Hill (07. 03. 2017 07:15).
Re: Dopravní předpisy
06. 03. 2017 18:29
no nevšiml jsem si že by mi ve vesnici v HR uhýbal traktor.Za to potkat kombajn s nasazenou lištou je zcela normální... To mi nemamo smiling smiley
Re: Dopravní předpisy
06. 03. 2017 20:55
Co je určitě zajímavé, pokud tomu rozumím dobře, že s nebržděným vozíkem můžu jet na dálnici max.90., mimo ní 80. Takže pokud mám na něm maximálku 130, je to jen ozdoba.
avatar Re: Dopravní předpisy
06. 03. 2017 21:19
Asi tak. Doslova to je psáno v původním znění:
čl.55, odst.(1) - pro všechny silnice mimo dálnice
1) 80 km/h za autobuse, za motorna vozila najveće dopuštene mase veće od 3,5 tone i sva motorna vozila ako vuku priključno vozilo bez kočnica.
čl.55, odst.(2) - pro dálnice
2) 90 km/h za motorna vozila najveće dopuštene mase veće od 3,5 tone i sva motorna vozila ako vuku priključno vozilo bez kočnica.

Že kočnice jsou brzdy, to jsou.
Re: Dopravní předpisy
07. 03. 2017 05:40
Ja bych to zase nedramatizoval.K mori nejedete s vozejckem na cement,ale z karavanem,ktery brzdy ma Je to spis problem pro mistni domorodce.
Re: Dopravní předpisy
07. 03. 2017 07:10
Jasne, pro vozejk plati v kazde zemi jeji pravidla. Proto mam rad Francii, kde kdyz neprelezete 3,5t, muzete 130 i kdyz mate vozejcek na cement. A ze obcas Frantici tahaj dobry vytvory...
Re: Dopravní předpisy
07. 03. 2017 09:21
Netahaj se do HR vozejky na cement, ale třeba lafety s kocábkama. Ty větší samozřejmě bržděné jsou, ale pro gumák s lam.kýlem bržděný netřeba, pokud to není nějaká velká obluda.
avatar Re: Dopravní předpisy
07. 03. 2017 12:47
Vy starší, senioři nad 65 let, máte při cestě do Chorvatska u sebe Potvrzení o zdravotním stavu v angličtině? Nebo si vystačíte s českým "elaborátem"? Už se někdo setkal s tím, že při silniční kontrole potvrzení policie v SLO, HR,A vyžadovala?
Re: Dopravní předpisy
07. 03. 2017 18:34
kabinet302 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Vy starší, senioři nad 65 let, máte při cestě do
> Chorvatska u sebe Potvrzení o zdravotním stavu v
> angličtině? Nebo si vystačíte s českým
> "elaborátem"? Už se někdo setkal s tím, že při
> silniční kontrole potvrzení policie v SLO, HR,A
> vyžadovala?

Na místě je otázka, zda to tamní předpisy vůbec požadují a jestli ano, tak zda je stejná věková hranice jako u nás?
avatar Re: Dopravní předpisy
07. 03. 2017 20:46
Zatím jsem našel jen článek 197 zákona o bezpečnosti silničního provozu:
Řidič, který provozuje vozidlo v silničním provozu, musí být fyzicky i psychicky schopen ovládat vozidlo a mít potřebné znalosti a dovednosti.
...a článek 198:
(1) Řidič, který je natolik unavený nebo nemocný nebo je v takovém psychickém a fyzickém stavu, že není schopen bezpečně ovládat vozidlo, nesmí provozovat vozidlo na silnici.
(2) Peněžní pokutou ve výši 1000 až 2000 kun bude řidič motorového vozidla potrestán za přestupek proti uvedenému ustanovení.


Jinak zákon řeší dost dlouze pravidelné a mimořádné lékařské prohlídky a o držitelích už platného řidičského průkazu jsem tam našel jen ustanovení, že, konstatuje-li lékař takové zhoršení zdravotního stavu řidiče, že pozbyl schopnosti řídit vozidlo v silničním provozu, je povinen to do 8 dnů oznámit úřadu, který řidičské oprávnění vydal. Ten pak vyzve řidiče k odevzdání průkazu. Neučiní-li tak, je na to opět vypsaná pokuta, která se zvyšuje, bude-li mu neodevzdaný řidičák odebrán při silniční kontrole. Trest se dále stupňuje, pokud takový řidič byl účastníkem nebo dokonce zavinil dopravní nehodu.
Pro mne z toho vyplývá, že jde o stejnou praxi, jako v Rakousku, tedy, že řidič s sebou žádné potvrzení nevozí. Policista si ho tak jako tak prolustruje v registru řidičů a tam se o případné ztrátě způsobilosti k řízení motorových vozidel dočte. To se ovšem týká domácích držitelů řidičských průkazů, nikoli cizinců s řidičáky vydanými v jiné zemi.
Pro nás z toho vyplývá, že tu slavnou českou specialitu, kterou musel do zákona prosadit opravdový inteligent, s sebou stejně povezeme pro případ kontroly na našem území (a na hranicích ho z auta přece nevyložíme). Zatím všichni narození před 30.6.1953. Nás mladší, narozené po 1.7.1953, to čeká až po dovršení 65 let věku.

Na základě jaké mezivládní dohody by však měl a směl policista v zahraničí vymáhat potvrzení o zdravotním stavu našich řididčů, a ještě s úředním překladem, to by musel vysvětlit nějaký expert pro zahraniční právo. Policie v okolních zemích nic takového nevyžaduje, protože jejich řidiči žádný další průkaz s sebou nemají (tedy s výjimkou řidičů s určitým stupněm invalidity opravňujícím k označení vozidla příslušnou tabulkou).
Osobně toto potvrzení vezené s sebou v autě pokládám také za nesmysl v době, kdy funguje centrální registr řidičů, kam by to měl povinnost lékař nahlásit, kdyby jako něco. Ze zákona je řidič tak jako tak povinen dostavit se na prohlídku kvůli zdravotní způsobilosti v předepsaném věku. Zvlášť totiž ten neprakticky velký papír nevydrží těm, kdo střídají více (zejména služebních) vozidel, a musí si to potvrzení tahat z auta do auta.
avatar Re: Dopravní předpisy
07. 03. 2017 21:46
Tak toto jsem našel na stránkách "Světu motoru".
I když podle posledního odstavce zákon EU nic takového nevyžaduje.

„Řidičům nad 65 let věku doporučujeme, aby se před cestou do zahraničí seznámili s podmínkami, za jakých mohou řídit vozidlo v dané zemi, a aby doklad o absolvované lékařské prohlídce vozili u sebe,“ nastiňuje nejlepší postup Volaříková. ÚAMK dodává ústy mluvčího Petra Vomáčky ještě další doporučení: „Doklad o prohlídce" je dobré mít přeložený do angličtiny. Jelikož oficiální verze bohužel není k dispozici, nechte si originál od lékaře přeložit a ověřit.“ A co když bude policista trvat na svém a rozhodne o pokutě? „Doporučujeme nehádat se a zaplatit. Když situace dojde takhle daleko, je nejlepší obrátit se na náš konzulát v dané zemi. Ten by měl vše vyřešit přímo na místě. Zjistěte si proto číslo na něj ještě před cestou,“ popisuje nejvhodnější postup Vomáčka.

Co říká zákon
Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/126/ES o řidičských průkazech i mezinárodní smlouvy o silničním provozu (Úmluva o silničním provozu - Vídeň 1968 a Úmluva o silničním provozu - Ženeva 1949) podle výkladu Autoklubu ČR říkají, že policisté v zahraničí musejí respektovat české řidičáky bez dalších podmínek. Podle evropské směrnice „jsou řidičské průkazy vydané členskými státy vzájemně uznávány“, přičemž toto pravidlo platí podle Václava Špičky z Autoklubu bez dalšího. Z toho podle něj plyne, že žádná země EU nesmí po motoristech majících řidičský průkaz vydaný jiným členským státem vyžadovat žádný jiný doklad, kterým by měla být prokazována zdravotní způsobilost k řízení motorového vozidla. „V mezinárodním provozu totiž řidičský průkaz slouží mimo jiné i k prokázání potřebné zdravotní způsobilosti řidiče. Kontrolní, zpravidla policejní orgány nemohou zpochybnit platnost řidičského průkazu vydaného jiným státem pouze proto, že není doplněn jakýmkoliv jiným dokladem prokazujícím zdravotní způsobilost,“ tvrdí Špička.

Více na [svetmotoru.auto.cz]



Upraveno 1krát. Naposledy upravil kabinet302 (07. 03. 2017 21:47).
avatar Re: Dopravní předpisy
09. 03. 2017 06:01
Citaci
kabinet302 napsal(a) mimo jiné:
Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/126/ES
o řidičských průkazech i mezinárodní smlouvy o silničním provozu (Úmluva o silničním provozu - Vídeň 1968 a Úmluva o silničním provozu - Ženeva 1949) podle výkladu Autoklubu ČR říkají, že policisté v zahraničí musejí respektovat české řidičáky bez dalších podmínek. Podle evropské směrnice „jsou řidičské průkazy vydané členskými státy vzájemně uznávány“, přičemž toto pravidlo platí podle Václava Špičky z Autoklubu bez dalšího. Z toho podle něj plyne, že žádná země EU nesmí po motoristech majících řidičský průkaz vydaný jiným členským státem vyžadovat žádný jiný doklad, kterým by měla být prokazována zdravotní způsobilost k řízení motorového vozidla.
Více na stránkách SM

Můžu potvrdit, že k řidičáku nikde žádný další papír nechtěli ani po starším kolegovi, který ten papír u nás už vozit musí.
Že chtěli k papírům od auta (tedy ORV a zelené kartě) vidět ještě souhlas majitele vozidla v angličtině, to je normální, když jedete služebákem, jehož majitelem nejste. Jinak nikdy nikde nechtěli nic navíc.
avatar Re: Dopravní předpisy
12. 03. 2017 00:41
Co bylo v poslední době mimo téma jsem přesunul do sekce Ostatní

Jirka
PS:tento příspěvek časem smažu

.
.

_________________________Jirka_________________________
avatar Re: Dopravní předpisy
19. 03. 2017 15:04
Smazáno, patří do jiné sekce, ale tam to dávat nebudu.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil kabinet302 (19. 03. 2017 18:25).
avatar Re: Dopravní předpisy
19. 03. 2017 16:07
kabinet asi nemyslí ten článek " Sex po šedesátce ? " grinning smiley

Vodice , Martinsicuro, Podgora, Gradac, San Benedetto del Tronto, Drašnice, Podgora, Živogoš?e Blato, Brist
avatar Re: Dopravní předpisy
19. 03. 2017 18:04
Odpověď je ve vláknu "Co se do sekce Doprava nevešlo", ať tu nejsme zase OT.
Re: Dopravní předpisy
19. 03. 2017 20:17
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 56
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.