Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Dopravní předpisy

Autor Karel M. 
Re: Dopravní předpisy
05. 01. 2017 19:24
Jak vidim ,tak jsem byl politicky nekorektni ,ze ? Nazval jsem to tak proto,ze rakusaci jsou schopni i za banalni prestupky vas financne zruinovat,ci zabavit auto.To ze kamera kontroluje pasy ,ci telefony je v poradku,nikoli vsak to ze o pulnoci v mlze stahuji celou dalnici pres odpocivadlo a kontroluji znamky.Stojim si za tim co jsem napsal a vy si to uz nejak rozeberte...



Upraveno 1krát. Naposledy upravil darko (05. 01. 2017 19:25).
Re: Dopravní předpisy
05. 01. 2017 21:40
Domnívám se, že darko se vyjádřil korektně a nikoho neměl v úmyslu urazit, když použil pojmu "fašismus" v kontextu dnešní doby.
Je totiž třeba vzít v úvahu nadčasovost a aktuální význam tohoto pojmu, jak jej chápe např. František Matějka:

[frantisekmatejka.blog.idnes.cz]
avatar Re: Dopravní předpisy
05. 01. 2017 21:44
Nehledejte, prosím, problém tam, kde není.
Když budou mít domácí motoristé výhrady, mají dostatečně silný automotoklub, který společně s další institucí - obdobou naší dopravní akademie jsou účastníky jednání o zákonech a nařízeních v silniční dopravě. Asi nebyl dostatek argumentů proti, tak ta omezení rychlosti kvůli hluku a emisím už platí a bude se vyžadovat jejich dodržování. Úseky, kde platí, si určují jednotlivé spolkové země.
ÖAMTC připouští, že citelně ubylo slušnosti, ohledů i respektu k předpisům mezi řidiči (těší mě, že to proběhlo tiskem bez rozlišení země, odkud ti řidiči jsou, mám proto důvod předpokládat, že tentokrát je řeč zejména o rakouských řidičích) a akceptuje technická opatření, protože při dnešní hustotě provozu nemá jinak policie šanci udržet pořádek.

Také se jim nepovede vždy všechno: například nebyly účinné výhrady autoklubu proti systému známek IG-Luft s tím, že vozidla křižující Evropou budou potřebovat nejméně dvě různé známky na totéž, a bylo by vhodnější uznávat si tyto emisní plakety navzájem, jako například mezi Německem, ČR a dalšími zeměmi. zákon navzdory tomuto jinak naprosto rozumnému argumentu prošel, známky se prodávají a lepší už to nebude, přinejmenším pár let. Ale to byla prý práce Zelených, kteří jsou v Rakousku hodně silnou stranou, a kdo ví, kdo za to ještě loboval.

Aneb:
Jestli si mě rakouští policajti začnou všímat, znamená to, že jsem opravdu porušil nějaký předpis, nebo jsem se nechoval dostatečně ohleduplně k ostatním účastníkům provozu. Rozhodně bych je kvůli tomu nepodezříval z podjatosti.
Zažil jsem v Rakousku jen tři kontroly, všechny poblíž hranic, a ještě ne našich, kdy si nás odkláněli na parkoviště a něco je zajímalo. Ale šlo to rychle a bez problému.
Na trasách od Znojma ani od Slavonic jsem v Rakousku policajta neviděl jinak, než s radarem, ale asi jsem jel v toleranci a správným pruhem, nestavěli mě. Tím méně, že by během kontroly hledali tak dlouho, až konečně přece něco najdou, i kdyby to byla vedle nové lékárničky nevyhozená stará, jen pět neděl prošlá, lékárnička, kvůli které jsem dostal přednášku u nás. Ano, jen u nás a nikde jinde.
A pak se můžeme bavit o nějaké šikaně....
Re: Dopravní předpisy
05. 01. 2017 21:52
Problém, jak jej zmínil darko, ovšem nespočívá v chování rakouské policie, to je zřejmě korektní.
Problém se nalézá v některých nařízeních, které tato policie (musí) vykonáva(t).
avatar
cvt
Re: Dopravní předpisy
05. 01. 2017 22:20
Já jsem se nechtěl do darka nijak navážet, fakt je, že někdy ti policajti dělaj věci a je jedno ve které zemi, nevím jak byste pojmenovali třeba francouzské polic když mají akci, kam se hrabe rakouský polic. Ale fakt, takhle je přirovnávat k faš.... Prostě se mi to nelíbí a fakt to není politika. A je to můj osobní názor a nikomu nic nevymlouvám ani nevyčítám.
Re: Dopravní předpisy
06. 01. 2017 08:54
Ono jaksi jen na základě článku, kde je uvedeno, že radary budou kontrolovat i použití telefonu, či nezapnuté pásy, kdy je povinnost použití pásů a zákaz telefonování za jízdy bez hands free i u nás, odsuzovat nevhodným výrazivem, poněkud zvláštní. V tom případě bylo nutno takto nazvat i naše pomahače, protože kontrolují totéž. Kdyby normální smrtelník tušil, co kamer je všude okolo a Velký bratr je sleduje pomalu na každém kroku a kdejaký poliš se kouká, jak se šoféra dloube v nose při čekání na zelenou, ještě by se do Rakous těšil. A kontrolu dálničních známek stylem A policie jsem zažil i u nás, kdy ráno, v době dojezdu lidiček do práce, svedli D11 před Prahou do jednoho pruhu s omezením rychlosti tuším na 15km, jen proto, aby mohli kontrolovat známky. Kolona byla na několik desítek km. Druhý případ, kdy v omezení na dálnici došlo k dopravní nehodě a nudící se policajt začal procházet stojící kolonu a kontroloval známky.
No nic, z jiného soudku. Víte, že existují i jistá nepsaná pravidla na silnici, která by bylo vhodno v tomto počasí uplatňovat? Například, že vozidlo jedoucí z kopce dá přednost vozidlu jedoucímu do kopce? Z kopce se na zasněžené či zledovatělé silnici snadněji pak rozjedu, než do kopce, kde se to nemusí povést vůbec. Takže páni řidiči, zkuste si na toto pravidlo vzpomenout, až pojedete dolů a vozidlo v protisměru bude mít před sebou např.překážku, kterou musí objet a kvůli vám musí zastavit. Zastavte vy, bude vám vděčný.
avatar Re: Dopravní předpisy
06. 01. 2017 08:56
Hille, prosím, kde se řeší, že nemůžeš v autě s novou lékárničkou vozit i tu starou?
Re: Dopravní předpisy
06. 01. 2017 09:04
"Starou" občas v autě svízt můžeš, né? grinning smiley
avatar Re: Dopravní předpisy
06. 01. 2017 09:21
"Starou" často svezu. ale prošlou lékárničku spolu s novou vozím častěji. To ji mám vyhodit? Už jich mám doma, na zahradě, na chatě, v garáži, dílně asi osm.
A aby mne za to, že ji vezu v mém autě někdo při kontrole buzeroval, na to celkem nejsem zvědavý. DPH jsem z ní zaplatil, na rozdíl od některých, kteří kvůli tomu ruší živnost. Myslím, že i vy máte tento názor.
Zajímavé je, že kdysi je vybírali pro Afriku, to těm hnidopichům nevadilo, že stále sterilně zabalený obvaz má "prošlou" životnost? Asi pracuje v našem parlamentu i "lékárničková" lobby.
Re: Dopravní předpisy
06. 01. 2017 09:29
Lékárničková lobby pracuje, byli jsme toho svědkem již několikrát. Každý doktor řekne, že prvotní je zastavit krvácení, třeba i právě použitým hadrem na podlahu, s případnou infekcí si později poradí. Jenže úřad je chytřejší jak doktoři.
Re: Dopravní předpisy
06. 01. 2017 21:48
Přesně jak píše Zahajskej : že prvotní je zastavit krvácení, třeba i špinavým prstem !
Naše lékařská věda se dovede poprat s infekcí, ale dosud nedokáže do vykrváceného těla napumpovat novou krev.
Re: Dopravní předpisy
06. 01. 2017 22:20
Ale to soudruhy od policie nezajímá. Ve špitále tě ovazují stokrát vypraným obinadlem, ale v autě musíš mít maximálně tři roky starou lekarničku. Přitom desetiletá by posloužila stejně dobře.

Tahle společnost zajde na to, že místo rozumu budeme mít na všechno nařízení.

Zrovna dnes odpoledne jsem stál na jednom malém naměstí v našem okresním městě a jako amatérský fotograf se rozhlížel kolem sebe. Na takovém místě není možné udělat fotku, aby na ní nebylo několik zákazových značek. Na tom našem naměstí jsem jich napočítal 16ks. Když se podívám na černobílý snímek stejného místa ze šedesátých let, je tam jedna cedule dej přednost v jízdě. Dnes je tam zákazů vjezdu, zákazů odbočení, zákazů stání a zastavení tolik, že už skrz ně není skoro vidět.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil atnarfus (06. 01. 2017 22:29).
avatar
cvt
Re: Dopravní předpisy
06. 01. 2017 22:29
Co se týče první pomoci máte všichni pravdu. Řeší se tady někde 90 éček dálnice atd. a lékárnička stojí 150kč. Chcete riskovat pokutu nebo žalobu za úmrtí třeba díky prošlému obvazu a následné infekci ? Dnes je možné bohužel všechno. Dnes vám někdo poděkuje za snahu někdo vás zažaluje za použití rukávu od košile a následné infekci.
To, že se zachováte podle nejlepšího svědomí nikdo neuzná. Takže lékárničku za 150,- a zákonu učiněno zadost a pak teprve to svědomí. Takže protrženou tepnu zaškrtit správným zaškrcovadlem. Cena života 150,- kč. Vím, že je to kruté ale zažil jsem to na vlastní kůži jako náhodný svědek



Upraveno 1krát. Naposledy upravil cvt (06. 01. 2017 22:36).
Re: Dopravní předpisy
07. 01. 2017 00:09
Na černobílé forografii ze šedesátých let v naší ulici neparkuje jediné auto. Dnes je jednosměrná a po 18 hodině nelze zaparkovat.
Re: Dopravní předpisy
07. 01. 2017 07:47
to Košík. Protože koně byli v maštali.thumbs up smiley
avatar Re: Dopravní předpisy
07. 01. 2017 10:54
Vždyť píšu, že to bylo jen zbytečně dlouhé kázání, že jako "to by se hodilo každému, mít novou lékárničku pro kontroly, ale až bude potřeba, bude brát z prošlé..." To bylo 2013 na sedmadvacítce mezi Přešticemi a Klatovy.
Nemělo smysl biřici polem pracujícímu něco říkat, že jako mám pravidelné přezkoušení z první pomoci i s nácvikem resuscitace, průkaz na to nemám. Ale chtěl jsem po něm předpis, který nařizuje odstranit starou lékárničku z auta, což mě stálo další čekání, když listoval v příčurce a nenašel o tom nic, pak si šel do auta zavolat, a nakonec mě pustil, partyzán jeden - číslo předpisu, který by toto řešil, nevyzradil.
Od Železné Rudy to byla druhá kontrola, tehdy to byla dlouhá cesta domů, naštěstí další dvě po Beroun si vybraly někoho jiného, asi měli zrovna rojení.
avatar Re: Dopravní předpisy
26. 02. 2017 18:54
Zdravím,

rád by som sa opýtal či náhodou nie je niekomu jasné, aké pravidlá cestnej pramávky vlastne platia v Chorvátsku. Myslel som si, že kedže sme všetci v EU, tak viacmenej i základné pravidlá cestnej premávky budú rovnaké. No po prečítaní niekoľkých vlákien som vyrozumel, že napríklad odmedzenie rýchlosti v obci neruší koniec obce ako u nás, ale vodič si musí "počkať" na značku ukončenia obmedzenia.

Je to tu prosím niekomu jasné ako to v Chorvátsku vlastne je? Nedal si náhodou námahu a nezistil to na oficiálnych miestach?

Starosti mi robí "stará cesta" cez Plitvické, kde niekedy neviem aká rychlosť vlastne platí. Neviem či aj na iných miestach v HR je to rovnaké, ale tam je to asi špecifické. Značenie obcí, rýchhlostné obmedzenia... keď človek dodržiava predpisy, tak za ním vzniká kolóna, keď ide ako ostatní, tak je asi len otázka času, kedy na to doplatí.

Vopred ďakujem za info
Patrik
Re: Dopravní předpisy
26. 02. 2017 19:46
To ti asi nikdo neporadí. Sice se to už trochu zlepšilo, myslím označení konce obce. Je hodně případů že je začátek obce a nikde nic ani domy nebo lidi a po x kilometrech konec. Jezdím už 20 let po starý ale s rozumem hlavně v obydlených místech a tam kde jsou stacionární radary. A kdo spěchá ať jede po dálnici!
avatar Re: Dopravní předpisy
26. 02. 2017 20:05
Karle, co ty stacionární radary? Máš na mysli ty "nové kostky" zobrazující rychlost?
Přišlo už někomu psaníčko z HR za překročení rychlosti?
avatar Re: Dopravní předpisy
26. 02. 2017 20:22
patrikHR
Určitý, nevím jestli správný, názor na to mám. Podle mě se to týká jen vesnic, kde chtějí povolit vyšší rychlost než 50 km/h, protože je tam pěkná široká rovná silnice a malá zástavba, a kde není křižovatka, která by to omezení opět vrátila na 50 km/h.
Uvedu příklad:
Počátek obce ti říká, že max rychlost je 50, ale značka za povoluje 60.

Konec obce informativně ukončuje omezení na 50, ale protože na vjezdu byla povolená 60, je ještě třeba ukončit jí.
Z toho asi plyne, že konec obce ukončuje pouze omezení na 50 km/h, ale je třeba dávat pozor, jestli tam nebylo ještě jiné, třeba na 60, 70 nebo 80. Ta značka nemusí být hned za značkou obce, jako v tomhle případě, ale třeba až za kilometr. A tomu se pak lidi diví a nechápou to.
Ale podotýkám, že tyhle značky ruší křižovatky
Ještě dodám... Karel z HK správně upozorňuje, že konec obce může být až dlouho dlouho za posledními domy, tak nepodlehnout pokušení, že jsem někde mezi poli a dupnout na plyn.



Upraveno 5krát. Naposledy upravil valeri (26. 02. 2017 20:43).
Re: Dopravní předpisy
26. 02. 2017 20:57
Také jejich systém značení omezení rychlosti nechápu. Před zatáčkou šedesátka, pak kilometrová rovinka a před další zatáčkou čtyřicítka. Konce omezení sice postupně doplňují, ale zdaleka všude nejsou. Jezdím podle citu. Dodržuji rychlosti ve větších obcích a v jejich okolí. V polích fakt do každé zatáčky brzdit nebudu.
Výcuc pravidel by se ale hodil.
avatar Re: Dopravní předpisy
26. 02. 2017 22:21
ďakujem za odpovede.

Na to že obec nie je ukončená poslednými domami som si už zvykol, snažím sa to sledovať, no i tak sa mi občas zdá, že nie som si istý či je ešte obec, alebo či už náhodou nebolo ukončenie obce.

Ja tadial jazdím tak, že sa zo začiatku snažím dodržiavať rýchlosť úplne, ale to sa dlho nedá, takže postupne pridávam a povolenú rýchlosť mierne prekračujem. Ale i tak som brzdou. Keď ale vidím priestor pre zastavenie, tak púšťám tých čo sa ponáhľajú. Je to ale nepríjemné. Jazdíme tadiaľ keď si chceme cestu rozdeliť na 2 dni, tu sa ľahko hľadá ubytovanie na prespanie. No a samozrejme od Plitvických južnejšie je i nádherná krajina.
Len tá doprava... príde mi, že za posledné roky nejako hustne a hustne, ale to je všade, nie len v HR :-).
Keď ideme na jeden záťah, tak volíme dialnicu.

Btw: pokuty:
- tie stacionárne radary, ktoré spomínáte, zdá sa, teda že "pozdrav" mimo HR asi nechodí, áno?
- čo sa týka fyzickej prítomnosti policajtov - máte niekdo skúsenosť, že merali vysovene na takom "blbom" mieste, tj. nie v centre obce, ale práve tam, kde človek má pocit že obec už nie je, ale pritom, značka konca obce ešte nebola. resp tesne za obcou v ktorej bolo obmedzenie - medzi koncom obce a ukončovacou značkou obmedzenia?

Rušenie rychlostneho obmezenia križovatkou - skutočne to platí i v HR? mal som pocit, že nie. Ale ono v tych malych obciach je asi skor problem v tom, čo je považované za križovatku a čo nie (je tak hodne malých cestičiek napájajúcich sa na hlavnú...)
avatar Re: Dopravní předpisy
26. 02. 2017 23:11
Také si vždy nejsem 100% jist, pak to jezdím "na cit", abych případně toho chorvatského chlupáče hrubě nenasral... a byl prostor pro nějaké to "balkánské vyjednávání" thumbs up smiley
avatar Re: Dopravní předpisy
27. 02. 2017 07:34
Keď sa túlame krajinou niekde inde v HR, tak mi to značenie také nezmyselné nepríjde (hlavne tie nekončiace obce), ale tam na tej starej ceste to je vyslovene katastrofa. Ale možno to len podtrhuje tá hustá premávka a to, že človek už má za sebou pár hodín jazdy.

Snáď na tom zapracujú, vždy som z toho trošku rozladený keď tadiaľ ideme.

Btw: používate niekdo Waze? to by malo fungovať i v HR, nie? SIM-ka s datami sa dá kúpiť pokial viem kdekolvek na pumpe. Alebo neexistuje v Chorvatsku niečo ako u nás keď v rádiách hovoria kde policajti merajú? Počúvame stanicu HR2, kde každú hodinu (tuším na X:35) hovoria dopravné spravodajstvo, ale len z pohľadu kolón.
Re: Dopravní předpisy
27. 02. 2017 09:08
Ty radary jsou fotící někde je tady nebo na HAKu seznam. Jeden je na sjezdu do Slunje a v Korenici ale určitě jich bude víc. Jezdím v sobotu tak kolem 17.00 z Karlovace dolů a zpět ve středu nebo čtvrtek kolem 12.00 z Gračace. To je pro policajty nezajímavej čas. Kouknul jsem se do itinerářů. Spolujezdec zapisuje a nespí hlavně aby včas vzbudil řidičesmileys with beer. Loni nebyli nikde hráli zrovna MS s Portugalcema. Ani na pumpě v Kninu mi nechtêli prodat kafe páč byla zrovna 104 minuta nastavení.
avatar Re: Dopravní předpisy
27. 02. 2017 10:30
Waze funguje, datová SIM s LTE bez limitu na týden 11 EUR smiling smiley
avatar Re: Dopravní předpisy
27. 02. 2017 11:50
ano potvrzuji, že na staré silnici je to opravdu mazec se v omezení rychlosti vyznat. Naštěstí se občas najde někdo z místních, za kterým se dá jet, který to tam zná včetně míst z radary a hlídkami policie. JInak souhlasím jet podle citu.
Re: Dopravní předpisy
27. 02. 2017 12:57
"Chlupaci" jsou jeden mantinel, "domorodci" druhy. Se mi jednou na 40 (kde jsem jel 60) nalepil na zadek nakladak, ne o moc mladsi nez ridic a troubenim mi daval najevo, ze zdrzuju, chvili jsem ho ignoroval, bo 60 byla akorat (s kanonem Moraci si neradno zahravat) a pak ho nechal predjet. V jemnejsich variacich odpozorovano i v HR/BiH.
avatar Re: Dopravní předpisy
27. 02. 2017 13:03
Já bych spíš jel za někým z ciziny. Policajti místní nechávají být, protože ví, že z nich nic do kapsy nekápne. Když odloví cizince, pohrozí mastnou pokutou a pak blahoskloně přivřou oko, že 30 euro bez dokladu by to spravilo. Pokud i tak odmítáte zaplatit, pohrozí správním řízením, ale až v pondělí. A to je pádnej argument, aby každej zaplatil. Na místní tohle samozřejmě neplatí. Takže jet normálně, nechat se dojet a předjet nějakým rychlíkem a zavěsit se za něj.
Re: Dopravní předpisy
27. 02. 2017 13:30
Plán kontrol viz [www.hak.hr] - zkontrolovat těsně před cestou nebo i na cestě.
Za mých posledních pár sezón přinejmenším Dalmácie tam byla popsaná vždy přesně
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 178
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.