Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska

Autor palko 
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
12. 07. 2008 18:47
Dnes jsem se vrátil z Chorvatska po trase Živogošče-Cista Provo-Livno-Kupres-Jajce- Mrkonjič Grad- Crna Rijeka- Banja Luka- Gradiška a dále přes Lipik, Pakrac,kolem Virovitice, Barcs, Keszthely, Csornu, Bratislavu a Kúty. Cesta Bosnou je průměrně dobrá. Vzhledem k slabému provozu (byl pátek ) se jede plynuleji než po staré Chorvatskem. Až po Kupres je cesta kamenitou krajinou místy téměř bez života, přesto krásnou.Po projetí tunelu "Kupreska vrata" se otevírá nový svět plný krásné přírody, zelených lesů a řek a kaňonů. Kolem cesty je spousta hospůdek a benzinka s naturalem 95 za 2,23 - 2,30BM na každém rohu.Berou i eura a kuny. Přepočet 1 euro cca 2BM.Zastavili jsme se v Jajcích , kde je nádherný vodopád a pak o pár km dál u Plivského jezera, kde jsme si dali oběd. Další cesta probíhala ve znamení azbuky. Velká tabule hlásala, že jsme na území Srbska . Mrkonjič Grad jsme projeli bez problémů a další cesta soutěskou do Crne Rijeky byla zajímavá. Za Crnou Rijekou jsem se zastavil, abych se pokochal pohledem na přehradu ne řece Vrbas hluboko v údolí a nádhernou scenérií skal a kaňonů. Silnice dál byla dobrá. Před Krupou na Vrbasu pak nádherně vtesaná do skal . Z Banje Luky pak provoz zesílil až po hranice BiH/HR v Gradičce. Na hraničním přechodu pak byla dlouhá fronta v obou směrech.Daší cesta Chorvatskem pak moc nepřipomínala mezinárodní tah do Maďarska, spíš okresku se slabým provozem. V Madarsku první třetina po Keszetheli průměrná se slabým provozem, z Keszetheli po silnici 84 po křižovatku se silnicí 86 dobrá a rovná se slabým provozem a od křižovatky 84/86 na nájezd na dálnici M1 jedna velká kolona jedoucí rychlostí cca 90km/hod.Pak už je Slovensko a domů.
Cesta je to opravdu zajímavá a krásná. Je ji ale třeba brát jako výlet a nespěchat.
Plně souhlasím, jel jsem tuhle trasu ze Splitu v So (12.7.) ráno. Nádherná cesta - romantika, stádo koní přes silnici, bez front na hranicích (jen chtěli 2x vidět kufr),s mírným a v Maďarsku středně silným provozem.
Jen v Bosanske Gradišce jsem i s navigací zakufroval. Kdo má vědět, že celnice je v centru města :-).
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
15. 07. 2008 00:28
Prosím,kdo má podrobný itinerář na tuto trasu,pošlete prosím na email jaroslav.marcal@quick.cz Díky
Já jsem jel touto trasou v sobotu odpoledne z Podgory,ale byli jsme se podívat v Mostaru,takže jsem to vzal z Chorvatska přes Metkovič.Přes Livno jsem jel cestou tam.Přes Maďarsko hodně pomohla navigace(hlavně na křižovatkách kolem Balatonu).Maďarsko je v pohodě,v noci jsem policajty nikde neviděl ,dalo se jet i rychleji než by se mělo podle předpisů.Většinu trasy jsem byl na silnici sám a jedinej problém byl jeleni,lišky a srny kolem silnice -bylo jich tam fakt hodně a dvakrát jsem musel brzdit dost ostře aby laň v klidu přešla.V Chorvatsku poblíž Okučani mě stavěla silniční hlídka v noci cestou tam i cestou zpět,ale nešlo o měření rychlosti a bylo to bez problému,jen cestou tam se mě policajt snažil přesvědčit že na Makarskou jedu špatnou cestou,až když jsem mu vysvětlil že mířím do Bosny na Banja Luku tak mi to odkýval,ale dost se tomu divil - na této trase jsou asi češi pořád trochu za exoty - od kruháku v Maďarsku kde se odělila kolona směřující na Goričan jsem po zbývající trase potkal jedno jediný auto s českou RZ.Průjezd Bosnou je díky lesu omezujících značek opravdu zdlouhavý a policajti s radarem každých cca 20 - 30km. Ale je to zajímavá trasa kde je toho opravdu hodně k vidění,jak co se týká přírody,tak i pro představu o životě tamních obyvatel. Cestou zpátky mě Bosenská policie zastavila kvůli údajnému překročení rychlosti asi 20km před Mostarem,fakt jsem se snažil jet podle těch značek(už se za mnou vytvořila slušná kolona místních,kteří si s tím tolik hlavu nalámou),ale v jednu chvíli na dlouhé rovině bez baráků jsem z těch padesáti maličko přidal v domění že tady už snad žádná značka nebyla a už mě měli:-) Stálo to 20E což jsem ještě akceptoval jako rozumnej bakšiš(ještě mi dali radu ať nejezdím první v koloně) a pak jsem chitil ten potřebnej rytmus 40,50,60 a zbytek cesty proběhl hladce.Celníci mezi HU/HR a HR/BiH byli celkem nepříjemný furt se vyptávali kam jedem a jak se jmenujem,zkoumali a razítkovali pasy,chtěli zelenou kartu,jednou jsem musel otevřít kufr(Maďarovi)
Jinak cesta celkem bez problémů, pro to ho kdo k moři nepospíchá.Je to i finančně úsporné nikde žádný poplatky,vzhledem k pomalé ale celkem plynulé jízdě i velmi rozumná spotřeba benzínu (1,6 Focus plně naloženej - spotřeba za celou cestu 6l/100km)
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
15. 07. 2008 11:48
.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil anaxios (24. 03. 2010 15:36).
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
15. 07. 2008 13:44
Išiel niekto do Šibeniku cez BiH? Myslím že je to obchádzka, skôr je táto trasa vhodná pre okolie Makarskej riviery
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
15. 07. 2008 14:16
chod na google daj si vyhladat, routeplanner skoda, a sprav si taku trasu cez aku len chces ist iba primerne rychlosti su tam smiesne
cez BIH/daj si cez jajce/ si daj najkratšie pekne cestovanie my tadiaľ pojdeme naspäť cez den už sme isli tak z makaskej uyselne cez Mostar,nádhera určite sa tam pojdem pozrieť i tento rok s pred vojnou sme isli smerom na sarajevo a cez osiek na madari. bolo smutne ne to vidiet ako tieto mestá bombardujú,
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
15. 07. 2008 14:32
To Jaja:Vďaka skúsim a pozriem.
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
23. 07. 2008 14:25
Přátelé, kdo se chystáte na a nebo z dovolené po této zajímavé trase, přidávám pár fotek.

Buško jezero - cca 100Km od Živogošče

Tunel Kupreska vrata - 160km

Silnice od Kupreských vrat do Bugojna - hezká s dobrým povrchem a dlouho s táhlého kopce

Donji Vakuf - 192 km-zde se vjíždí na silnice Sarajevo- Bosanska Gradiška

Vodopád v městečku Jajce -nelze jej minout, je vidět vpravo od mostu při jízdě do města. Za mostem je autobusové nádraží, kde je možné zaparkovat a pokochat se pohledem na vodopád, popř sejít do městečka.225 km

Veliko Plivsko jezero- 230 km- rozsáhlé mělké jezero u silnice Jajce - Mrkonjič Grad. Je u něj příjemná restaurace s posezením téměř na břehu.

Malá obec Jezero na trase Jajce - Mrkonjič Grad. Od tud jsou všechny tabule psány azbukou. Od Banje Luky pak i latinkou.

Silnice údolím Vrbasu. Je na ní mnoho krásných míst, jen škoda, že jsem kvůli objížďce minul úsek Jajce Crna Rjeka.

Cesta je to krásná a hodně zajímavá a jak ji tak hodnotím s odstupem času není ani o moc pomalejší než naše stará po staré přes Plitvice.Jeli jsme sice trasu dlouhou 899 km 17 hodin, ale pokud odpočítám 4hodiny času, kdy jsme stáli na kafe, oběd, nákup a čumendo, k tomu moji pomalou jízdu, kdy manželka držela volant a já foťák, tak je srovnatelně rychlá. Její plus je, že nemusíte řešit kudy objet placené úseky silnic, protože tady žádné takové nejsou, levný benzín a slabý provoz (kromě úseku Banja Luka -Gradiška).
Tak zas příští rok -kudy? Ještě nevím. Poradím se s mapou a s Vámi.Ahoj. Palko
avatar Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
23. 07. 2008 14:45
Tak tak. Skvělá cesta. Jel jsem to letos a příští rok pojedu také.
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
23. 07. 2008 14:50
f



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Fido (18. 12. 2012 21:10).
Má někdo zkušenosti s ubytováním v Bosně nebo konkrétněji V Mostaru ? Děkuji za odpověď spinning smiley sticking its tongue out
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
23. 07. 2008 21:19
.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil anaxios (24. 03. 2010 12:59).
avatar Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
23. 07. 2008 23:38
palko super. Poznávam to. Obnovil si mi spomienky. Som doma len pár dní a už mi je za tým smutno.
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
30. 07. 2008 15:59
Cesta přes Bosnu je super, letos jsem ji jel z Rožnova přes Keszthely na kole. Silnice mi přišly celkem OK, provoz taky, akorát jsem tam jel na konci června. Jen si dejte bacha na "zkratku" z Donjiho Vakufu přes Prusac na Kupreška Vrata a jeďte spořádaně přes Bugojno. Nebo dopadnete bledě - na cestě není asfalt a když pominu cedule "PAZI MINE" tak se občas na cestě vyskytne neobjetelný balvan... Ale jinak se pokocháte. Šťastnou cestu a pěkné počasí!

Krysator
avatar Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
30. 07. 2008 16:34
Ahoj Jirko,tak zítra razím,udělej si 11.10.čas a přijeď do Josefova Dolu,začátek závodu je v 10.hod.Alespoň si cestou spolu pokecáme.Je tam pěkně i s rodinou na víkendový výlet.Tak se necukej a přijeď.Zdraví tě a spoustu ujetých km přeje:
Radomír
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
04. 08. 2008 21:51
.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil anaxios (24. 03. 2010 13:08).
avatar Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
05. 08. 2008 11:33
V BiH na benzínkách berou normálně karty. Já platil visa Česká Spořitelna a bez problémů. Nafta nevim ale natural na začátku června vyšel asi na 27,50. Předpokládám že s naftou to bude cca stejně. Rozhodně než vyjedeš z BiH tak si natankuj.
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
05. 08. 2008 12:54
Kartou se na pumpě samozřejmě běžně platit dá - pokud tedy nepoužiješ nějakou vesnickou "LTO, s.r.o." typu unimobuňka + cisterna. Setkal sem se akorát s tím, že mi v jednom motelu (Motel Parma, Laktaši) nevzali MasterCard, údajně akceptovali pouze Visa, ale spíš mi připadlo, že ten klučina nebyl úplně v obraze.

Krysator
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
05. 08. 2008 22:01
.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil anaxios (24. 03. 2010 13:09).
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
28. 04. 2009 08:48
Tak tedy neví kudy letos, ale ceta zpět bude asi opět přes Bosnu, jen ještě nevím kudy. Pro vzpomínku z loňské cesty přidávám pár fotek.

Jajce

údolí Vrbasu

údolí Vrbasu

Podle údajů BiHamk je cena benzínu 95 v Bosně 0,767eura (21 Kč) a na silniční síti nejsou žádné uzavírky. Tedy zatím.
avatar Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
28. 04. 2009 10:23
...tak dříve ( já celkem asi 5 x, naposled v r. 1985 a to vždy se skládacím karavanem zapřaženým za Š120 LS !!! ) se tato trasa, jednoznačně jedna z nejkratších, využívala čechy a slováky docela běžně, alespoň já zpátky vždycky. Tedy k moři tenkrát "klasika" Rusovce - po E66 - E65 - E661 přes Barcs - Daruvar - Okučani - Banja Luka - Jajce - Bugojno - Jablanica E73 - Mostar - Metkovič a do kempu Čiste u Živogošče...cesta je spíše pro pokochání, nádherné scenerie podél Neretvy - Uny - Vrbasu atd. . Určitě nedoporučuji "pospíchálkům", nevím v jakém stavu jsou tam silnice a ostatní po té době, ale jak tu tak čtu, už se tam zase začíná objevovat nepoznané...tedy novým průkopníkům ZDAR
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
07. 05. 2009 19:06
Tak máme naplánováno - letos vyzkoušíme trasu Valašské Meziříčí - Brno - Břeclav - Wien - A2 po exit95 - Oberwart - Szombathely - Zalaegerszeg - Nagykanizsa - Nagyatád - Barcz - Virovitica - >> Banja Luka - Crna Rijeka - alternativa 1 Jajce - Bugojmo - Livno - alternativa 2 Mrkonjic Grad - Podrašnica - Glamoč - Livno (díky Eifelovi) - Aržano - Baško Polje.

Vyhneme se Slovinské vinjetě, Slovenské Karte prvej pomoci i spoustě trafikantů s radarem měřících 30-ky na severu Maďarska. Jedeme v pátek brzo ráno, aby bylo odpoledne a večer dost času na zastávky v Bosně. Tam i přenocujem a ráno budeme pokračovat sál k Jadranu. Trasa je dle plánovače teoreticky pouze o 2 hodiny delší než jízda "komplet" po dálnicích, navíc nám náklady na dopravu klesnou téměř na polovinu.
avatar Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
07. 05. 2009 22:52
To ivo, kedy ideš a koľko je to km?
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
07. 05. 2009 22:53
Radku mile rád ale nemáš odkaz na SZ
pošli soukr mail: rohal@centrum.cz
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
08. 05. 2009 09:41
To Eifel:
Jedeme v pátek 5.6.09 spinning smiley sticking its tongue out
Uvedená trasa s variantou 1 měří cca 1020 km, s variantou 2 cca 1030 km. Loni jsme jeli "klasiku" včetně objížďky opravovaného tunelu před Jajce a od dveří ke dveřím to bylo 1001 km, co jsme najeli na Slovenské dálnici, to bylo ztraceno už v Czorne, dál ani nemluvím. Dálnici komplet máme cca 1200 km.
Ve vyhledávači nebo v GPS z místa výjezdu do Oberwart (bez omezení) a pak Oberwart - místo pobytu (omezení bez poplatků).
jo
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
09. 05. 2009 19:06
Tak máme "nové" město - Blava...
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
09. 05. 2009 21:06
To jo:
zkratka stará mrtě let....
... to ještě fungovaly ČSD a psalo se to ve výpravních listech pro nákladní vagóny.
avatar Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
09. 05. 2009 22:33
ivo vďaka, verím, že napíšeš aktuálne info, my by sme mali ísť cca mesiac po tebe.
Re: Trasa Blava-Barcs-Daruvar-Banja Luka-Livno-Makarska
25. 05. 2009 14:44
Zdravím všechny co již měli čest tuto trasu absolvovat. Přečetl jsem si celé forum a zajímalo by mě s jakým časem se dá cca klidnou kochací jízdou počítat, tedy jízda podle pravidel. Letos chci jet poprvé přes Bosnu a počítám s cestou tam i zpět a určitě to bude přes den. Nesnáším dálnice a v Chorvatsku jsme jezdili vždy starou cestou a vnitrozemím. Kolik tedy cca hodin, odjezd Praha, cíl Orebič ta cesta zabere? Někde nahoře jsem četl cosi o 20_ti hodinách, to se mi zdá tedy hodně a na jeden zátah neuskutečnitelné. Návštěvu Jajce a jezera s mlýny plánuji až při návratu domů, z Orebiče budeme vyjíždět po desáte ranní. Nechal jsem to počítat různými plánovači a také i navigacemi iGo a TT a nějak mě to pořád neštimuje a zadávání průjezdních míst je tak trochu děs a hrůza.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Alien (25. 05. 2009 14:47).
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 58
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.