Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?

Autor jeliman 
avatar nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
21. 07. 2007 22:27
zajímavý příspěvek :
Vlákno: Chorvatská policie
Autor: Pašák
Datum: 21.07.2007 20:39

Pašák se na to vykašlal, zřejmě to nebylo moc tisíc, ale přesto :

Má někdo za sebou událost, že ho někdo naboural a pak si vyřizoval náhradu od chorvatské pojišťovny zákonného ručení viníka, resp. neví někdo, jak v tomto případě postupovat?
Nebo obráceně, jak to probíhá u našich "zelených karet" ?



Upraveno 1krát. Naposledy upravil jeliman (21. 07. 2007 22:48).
Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
22. 07. 2007 01:36
No nejlepší je vzít si někoho, kdo umí chorvatsky a jít se zápisem od policie přímo do tý pojišťovny. Vzhledem k tomu, že jsi cizinec, by Ti měli vyplatit odhadní částku na opravu. Ale z praxe Ti to potvrdit nemohu...sad smiley
Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
22. 07. 2007 16:06
Od policie v hr dostanete pouze potvrzeni o skode, ze jste nikoho nezranili a popisu skody na aute, ale kopiii zapisniku kde je vse vice popsano nedostanete, tu si vyzada vase pojistovna v cechach od policie. Je dobre dbat na to, zda je druhy dotycny, ktery se ucastnil nehody pojisteny a jeli zapsano cislo pojistky.
Pak uz je vse vec pojistovny
avatar Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
22. 07. 2007 16:38
Jitka2 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Od policie v hr dostanete pouze potvrzeni o skode,
> ze jste nikoho nezranili a popisu skody na aute,
> ale kopiii zapisniku kde je vse vice popsano
> nedostanete, tu si vyzada vase pojistovna v
> cechach od policie. Je dobre dbat na to, zda je
> druhy dotycny, ktery se ucastnil nehody pojisteny
> a jeli zapsano cislo pojistky.
> Pak uz je vse vec pojistovny

Jitko, nic ve zlém, ale z toho jsem blbej...
Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
22. 07. 2007 18:01
Hele Jelimane Jitka je v tomto směru kovaná jak nikdo jiný věř ji. Je to naprosto srozumitelné. Jasně a konkrétně.
avatar Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
22. 07. 2007 19:12
to Rohal
takže shrnu co Jitka napsala:
- někdo do mne bouchne
- přijedou poliši, napíšou, že jsem nikoho nezranil a popíšou škodu na autě (asi jsou školení to znalci co do odhadu výše škody)
-dají mi kus papíru, abych mohl přes hranice

-a teď mne zajímá ten "zápisník"(zřejmě nějaký záznam o nehodě), který dle Jitky nedostanu do ruky
-čili pak jdu na svoji pojišťovnu, tam kam platím svoje povinné ručení s jediným papírem od polišů...

- a pak klídek, má pojišťovna s to s pojišťovnou viníka vyřídí...
jestli je to tak, pak to vypadá jako pohádka...



-
Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
22. 07. 2007 19:22
Pojišťovna, kde si platíš povinné ručení nemá nic společného s tím, když do Tebe někdo bouchne, ale když Ty bouchneš do jiného.
Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
22. 07. 2007 19:49
To je ale pouze pro případ pokud já mám svojí havarijní pojistku - povinné ručení je něco úplně jiného. Pokud budu škodu uplatňovat na pojišťovně viníka tak on musí nahlásit svojí pojišťovně kde má uzavřenou smlouvu o povinném ručení, že mě poškodil, pokud toto neudělá tak nedostanete vůbec nic. U nás je to úplně stejné. Asi před 10 lety mě ťuknul v Praze Němec a nic nenahlásil byť se dušoval, že vše zařídí, neviděl jsem samozřejmě ani korunu tenkrát ta škoda dělala asi 10.000 ,- Kč. Takže pokud mi v Chorvatsku nabourá Chorvat tak s ním okamžitě na jeho pojišťovnu i kdybych tam měl být o týden déle, pokud mi ťukne jinej cizinec tak se modlit, že to nahlásí. Poučení je jen jedno : mít prostě svoje auto havarijně pojišťěný je v tom většinou i krádež a živel a je po starostech. Po příjezdu domů si skočíte s tím papírem jak popisuje Jitka2 do pojišťovny a je to. Samozřejmě úplně nejlepší a to si přejem všichni tady na fóru, je něco podobného vůbec nikdy nezažít.
Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
22. 07. 2007 21:30
Jelimane,
mám zkušenost z minulého roku 2006 z Makarské. Viníkem byl Makedonec a auto bylo registrované v BiH (dobrá kombinace). Nakonec jsem vše vyřizoval z chorvatskou pobočkou viníka, protože se nehoda stala na území HR. Obrň se trpělivostí - trvalo mi to půl roku, než jsem vše vyřídil. Nakonec se vše podařilo. A teď postup v případě, že máš jen "povinné ručení" (pokud máš havarijní, kontaktuj svou pojišťovnu v ČR a ta by měla vše za tebe vyřídit):
1. Na místě nehody jsi určitě obdržel potvrzení o nepožití alkoholu a potvrzení o poškození vozidla (udělej si kopie). Pokud jsi při nehodě nafotil poškození vozidla a zapsal jsi informace (jméno, datum nar., číslo pojistky a pojišťovnu viníka), udělal jsi dobře.
2) Po cca 1,5 měsíci jsem obdržel "Protokol o nehodě" z českého zastoupení ve Splitu (nezapomeň opět na kopii).
3) Kontaktuj emailem pojišťovnu viníka a oznam jim pojistnou událost.
Budou chtít všechny dokumenty - pošli kopie, nemusí být ověřené (Protokol o nehodě, potvrzení o nepožití alkoholu, potvrzení o poškození vozidla, fakturu z opravy, foto z místa nehody. HR policie si je sama neudělala, což mne překvapilo. Připojil jsem ještě nákres plánku nehody). Komunikace s pojišťovnou v chorvatštině, němčině a v angličtině. Veškerou písemnou korespondenci zasílej doporučeně (vím, o čem mluvím).
4) Pokud událost uznají, pošlou ti vyrozumnění ve dvou výtiscích (bude zde uvedena i částka, kterou ti vyplatí). Nezapomeň připojit své číslo účtu. Po vyplnění odešli zpět.
Pokud by jsi chtěl texty dopisů, uveď na vlákno email. Snad je ještě najdu a pošlu ti je.
Přeji ti hodně štěstí.
avatar Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
22. 07. 2007 21:50
děkuji všem za informace
sorry, jistá nedorozumění jsem sám zavinil tím, že jsem hned z počátku nenapsal větu nemám havarijní pojistku....
už jsem trochu v obraze...
Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
24. 07. 2007 21:15
Takže teď se možná hloupě zeptám, ale když máme havarijní pojištění, tak se pak v případě, že mě někdo nabourá, mám vykašlat na vyřizování všeho výše popsaného u pojišťovny viníka nehody?
Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
25. 07. 2007 18:50
to DAJDA : na nic se nevykašli, protože když to vyjde tak máš škodu zaplacenou vpodstatě většinou celou. Když to nevyjde tak použiješ svojí havárku, tam ale budeš mít odečtenou svojí spoluúčast a pro příští rok ti pojistku trochu zdraží ( tzv.malus), takže tě to bude samozřejmě vždycky něco stát. Když ovšem někdo riskuje a nemá svojí havárku a z viníka nic nedostane, tak nezbyde nic jiného, než to, že se možná několik příštích let nedostane ani na Mácháč, natož do svého a námi na fóru tolik oblíbeného Chorvatska.
avatar Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
25. 07. 2007 19:54
to dajda
takže, dle Lukina, někdo do tebe bouchne, a tvoje pojišŤovna kde máš havarijní pojistku ti odečte spoluúčast?... ještě, že ji nemám a mám pouze zelenou kartu......
že jsem toto vlákno začínal a nevysral se na to...yawning smiley
Tom
Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
25. 07. 2007 20:19
Nemám havarijní pojistku: někdo do mě bouchne - musím to vyřídit s pojišťovnou toho, kdo mi bouchnul.( pokud není pojištěnej nebo to nenahlásí = mám smůlu a zaplatím si celou svojí opravu )

Mám havarijní pojistku: někdo do mě bouchne - musím to vyřídit s pojišťovnou toho, kdo mi bouchnul,ale pokud to nenahlásí nebo není pojištěnej, využiju svojí havarijní a uhradím jen svojí spoluúčast!
Jasný? smiling smiley
Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
25. 07. 2007 20:26
to jeliman :Vůbec jsi to nepochopil, už chápu proč tu vystupuješ jako jeliman. Pokud viník nenahlásí pojistnou událost ve své pojišťovně, kde má smlouvu o povinném ručení,ze kterého ti ta pojišťovna uhradí škodu, že tobě rozbil auto, tak nedostaneš ani korunu ! Pokud ale máš havarijní pojištění - to je úplně něco jiného než to povinné ty jelimane a tudíž ho mít nemusíš, tak v případě, že nic nedostaneš z pojišťovny viníka tak použiješ toto svoje havarijní pojištění, ale tam máš vždy sjednanou nějakou výši spoluučasti na škodě, takže aspoň něco dostaneš. A tu pojišťovnu vůbec nezajímá kdo tě naboural, dle zákona škoda do 50.000,- Kč se vůbec nehlásí policii, ale kvůli takovejm jelimanum jako ty se prostě vyplatí mít havarijní pojistku, ale to by se tobě vysvětlovalo asi pořád dokola. Nezlob se ........
Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
25. 07. 2007 21:10
to Lukyn: díky za info, nevěděla jsem, že i u havarijního pojištění jsou malusy v případě uplatnění pojistky. Já osobně si myslím, že havarijní pojištění je dobré hlavně u nových a novějších aut. Jak jsem slyšela z jednoho případu,který se ale stal tady, tak u staršího auta byla odečtena dost vysoká amortizace a tudíž dostali hodně málo.
Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
25. 07. 2007 21:18
to jeliman: ještě z jiného soudku, můj známý si koupil málo jeté auto, vyrazil s ním se svojí přítelkyní do Polska a tam ho docela dost ťukla nějaká cizinka. Škodu nenahlásila, škoda na jeho autě byla přes 100 000 Kč a prostě si ji musel uhradit sám. Takže raději se 10 % podílet na ceně za opravu než vysolit takovou částku. Je ale jasné, že pokud jede člověk např. s Favoritem, tak asi nemá moc cenu si havarijní pojištění platit.
Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
25. 07. 2007 21:26
To DAJDA : Přesně tak to je. Proto musíš mít třeba auto na leasing pojištěný aby v případě škody, totálky nebo krádeže někdo ten dluh leasingovce zaplatil, ale na tebe většinou nezbyde ani koruna. Zároveň ale nic nedlužíš a nehrozí ti exekuce.Co se týče bonusů / malusů : pokud neuplatňuješ škodní událost získávaš každý rok 5 % slevu na pojistném do postupně max. 50% slevy z počátku pojištění. Pokud uplatňuješ pojistnou událost je to naopak 5 % nahoru. Amortizace u starejch pastí je samozřejmá a to na celém světě, je třeba si uvědomit, že většinou už je cena za opravu vyšší než tržní cena auta, všimni si třeba jak klesla cena populární Škody Felicie po uvedení nové Fabie. Někdy je to auto skoro zadarmo a Favority se začínaj dávat jenom za odvoz. Tahle diskuze na tohle fórum asi nepatří a čekám spoustu rejpalů nicméně díky za pochopení a hezky a jasně to napsal taky Tom.
Anonymní uživatel
Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
27. 07. 2007 12:38
,



Upraveno 1krát. Naposledy upravil prochy (14. 01. 2015 15:05).
Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
27. 07. 2007 18:13
To Prochy : policie to pouze jak říkáš zadokumentuje a určí viníka, tím to pro ní končí. Dále to viník prostě musí nahlásit to už policii nezajímá a nemá žádnou zákonnou povinnost to hlásit pojišťovně. Pojišťovna si může a taky nemusí vyžádat následně od policie protokol o nehodě. Pokud to ale ten viník nenahlásí tak prostě nic neřeší a ty tam můžeš akorát volat a oni řeknou, že to nemaj ze strany toho pojištěnýho nahlášený a od něj podepsaný, takže ti popřejou maximálně krásný den a naschledanou. Jasně a srozumitelně to napsal Tom.
Anonymní uživatel
Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
27. 07. 2007 20:55
,



Upraveno 1krát. Naposledy upravil prochy (14. 01. 2015 15:05).
Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
27. 07. 2007 21:58
Neslouží náhodou v těchto případech ke krytí vzniklých škod nějaký ten fond kam musí pojištovny podle počtů klientů přispívat?
Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
27. 07. 2007 22:04
Zdravím. Výše popisuji, jak jsem vše vyřizoval při loňské nehodě v Makarské. Nejsem si jistý, zda je pravda, když viník nehody neohlásí pojišťovně nehodu, tak poškozený "utře nos". Pokud je to tak, měl jsem štěstí. Každopádně - naše ČKP (Česká kancelář pojistitelů) a konzulát v Záhřebu mne na tuto možnost neupozornili. Je ale možné, že událost byla nahlášena z důvodu poškození třetího vozidla registrovaného v HR (řidič byl pro změnu z BiH). Jelimane, pokud nemáš kontakt na pojišťovnu viníka, mohu ti poslat odkaz na HR kancelář pojistitelů (Hrvatski ured za osiguranje), kde zadáš SPZ a "vyplivne" ti veškeré potřebné údaje. A něco na závěr - kdybych tušil, co mne čeká, nahlásil bych "poškození" pojišťovně až v ČR (tak mi poradil známí pojišťovák). O nějaký ten ťukanec na parkovišti není nouze, a viník ujede. Plnění by po té šlo asi z garančního fondu ČKP.
Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
28. 07. 2007 09:01
K tomu aby šlo plnění z garančního fondu ČKP je současné době (do novelizace zákona) ještě podmínka újma na zdraví. A já se domnívám, že při takové nehodě v zahraničí je to bez té podmínky.
avatar Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
29. 02. 2008 19:24
...



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Bessy (07. 03. 2008 23:27).
avatar Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
29. 02. 2008 20:02
to Bessy
italská pojišťovna, nebo jaká ??
avatar Re: nezavinil jsem nehodu, mám škodu, jak dál ?
29. 02. 2008 20:31
...



Upraveno 2krát. Naposledy upravil Bessy (07. 03. 2008 23:27).
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

mdr , PH
Hosté: 106
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.