Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Navigace

Autor pepuard 
Re: Navigace
01. 09. 2011 18:31
avatar Re: Navigace
01. 09. 2011 18:42
Ale to není glóbus Středních Čech...
Re: Navigace
05. 09. 2011 01:58
Vzdy jsem říkal, že dojedu kam budu chtít i bez navigace. V pátek jsem byl se sousedem v Bořeticích. Super, v Brně nás to asi 3x nahnalo do protisměru, 2 x úplně nesmyslně jinam a když to hledalo náhradní trasu - neoslňovalo to moc.
Celné - Brno byla krása. Přes Brno hnus. Brno - Břeclav opět krása. Břeclav - Bořetice byla jedna uzavřená silnice, po chvíli v Pavlovicích druhá a hotovo. Výraz toho uvaděče : za křižovatkou trochu doleva byl nanic. Já potřebuju vědět před křižovatkou jak potom dál. Nepotěšilo mne to. Můj osobní názor.
Re: Navigace
05. 09. 2011 08:15
A byl si Václave v Soukromé spolkové republice Kraví Hora?
Re: Navigace
05. 09. 2011 11:40
Michale, tuto republiku pravidelně navštěvuji již kvůli grilovaným žebrům 600g za 139,- kč !!!! A i když vím, že mi bude těžko - překonám se a polknu vše. (mimo kostí)!
Stydím se ale hlad je svinstvo. Jenže když vím do čeho jdu - tak mám v tom momentě i hroznou chuť a ta je nepřekonatelná.
Vřele doporučuji návštěvu tohoto hotelu.
Re: Navigace
05. 09. 2011 12:51
Zdravím všechny. Byl jsem poprvé autem na dovolené mimo republiku a pro jistotu jsem si pořídil navigaci Igo 8.3 s mapami z podzimu 2010 k PDA HP6910. Navigace mne totálně zklamala,např. při cestě z Gradacu na vodoopády Kravica mne vedla několikrát do středisek na pobřeží a pod. Prostě nepoužitelné. Zpět jsem místo přes Macejl jel na Varaždin a tam se mi nenačetla poloha vůbec. Jakou byste mi doporučili? Děkuji.
avatar Re: Navigace
05. 09. 2011 13:33
Ja bych doporucil aby ses s ni naucil zachazet. Nestaci nastavit cil a hura na cestu. Je treba tu trasu v navi nasledne zkontrolovat, vlozit prujezdni body kdyz nejsi s navrzenou cestou spokojenej. Pak s ni nejsou problemy. Ty mapy delali lidi a chyby tam jsou. Z toho duvodu je treba navigaci brat jako berlicku, ne ji slepe verit.
Sam mam priklad z letoska: cestou zpet nekde u Vrgorace jeste pred najezdem na dalnici, me poslala z hlavni silnice na vedlejsi nekam mezi vinice. Zastavil jsem, prepnul do rezimu 2D abych mapu lip videl..... a poslechl ji. Asfaltka to byla pekna, ale tak pro jedno auto, protahla me tudy kam uz se nikdy nepodivam. Kdyz jsem zas najizdel na hlavni, daval jsem prednost mercedesu kterej jel pred odbocenim prede mnou. Takze pointa je, ze to myslela dobre, vypocitala nejrychlejsi trasu taky, jen to bylo trosku krkolomny. Pri najezdu zpet na hlavni jsem tam byl opravdu driv nez ten mercedes, tak o pul minuty.... Tohle jsou prave ty speky, kteryma nas navigace mate. Resenim by mozna byla moznost zadat maximalni akceptovatelnou tridu silnice.
Re: Navigace
05. 09. 2011 15:06
Jak píše valeri, nesmí se jí bezmezně věřit a je třeba se ji naučit používat. Včera jsem pruboval novou Navigon 70. Hezké, příjemné, ale pokud bych neznal trasu, byl by z toho vyhlídkový výlet. Také to myslela dobře, ale je to jen soft, který má nějakou logiku, řídí se jen vzorci a podmínkami, které někdo vytvořil, ale není to lidský mozek. Ona neví, že tam, kam mě žene, je silnice jak po náletu, samá zatáčka, nahoru a dolů a že rychlostní pruměr je někde okolo 30km. Ona jen ví, že tudy je to nekratší. Proto důvěřuj, ale prověřuj. Raději se vracím k osvědčenému iGo, je takové tvárnější, logika je vymakanější, ale stejně si na delší trasu musím udělat úpravy, nastavit průjezdní body. Pak mě dovede tam, kam má a tak, jak chci. A ne přes dvůr nějakého statku.
avatar Re: Navigace
05. 09. 2011 15:40
No, nastavit trasu na "nejkratší" je cesta do pekla. To jsem udělal jednou cestou na Lipno a fakt jsem byl rád že to auto přežilo. Průjezdní body jsou nutnost, opravdu to chce si v navi tu mapu projet, nemyslím celou, ale klíčový místa, křižovatky, obchvaty atd. Podcenění a slepá důvěra by například v takovém Ptuji mohla stát 150 euro
Re: Navigace
05. 09. 2011 15:58
Tak to jsem tedy špatně pochopil funkci navigace. Myslel jsem, že mne navede trasou podle navolení způsobu výpočtu z bodu A do bodu B nej.... trasou a ne, že mne bude tahat po výletech. Když jsem to zkoušel na trasách u nás a v Polsku, tak to fungovalo celkem dobře. Kamarád má samostatnou navi a neslyšel jsem od něj stížnosti. Jednou se mnou jel a říkal, že jeho navi hlásí změnu směru o něco dříve. Ale jak píšete, je to jen počítač. Ale těžko budu kontrolovat navolenou trasu při náhlé změně.
avatar Re: Navigace
05. 09. 2011 16:07
Pochopil jsi jí dobře, jen si o ní měl trochu vyšší mínění. Dokonalá zatím rozhodně není
Re: Navigace
06. 09. 2011 07:48
Hlavne dokonala UZ neni. S tim, jak houstnou mapy, stoupa pravdepodobnost, ze te natahne nekam, kde se ti nebude libit. Pred deseti lety stacilo zadat cil a vyrazit. Dneska uz musis spekulovat a pravdepodobnost, ze tam bude chyba, jakoze te to napriklad vyzene z hlavni silnice, protahne vesnici a pak nazene zpatky jako mne predloni ve Slovinsku za Kranjem stoupa. Navigace je dobry sluha, ale spatny pan. Driv sis ty mapy musel nastudovat a hlidat odbocky. Dnes je dobre si to nastudovat a odbocky hlidat nemusis.

Krome toho, to, ze to nechytilo polohu je dan za to, ze PDA neni navigace. Je to PDA, GPS cip je tam navic. Ja mam podobne zkusenosti s Nokii navigaci. Loni v Chorvatsku zacala "ztracet" mapy. V prvni chvili jsem myslel, ze jsem je tam nenasypal, ale resil to restart telefonu. Letos v breznu jela lepsi polovicka na Slovac, navigace nas dotahla do Pocernic, kde jsem vysedal, nastavil jsem ji cil... a navigace se uz nechytla. Vypsal jsem ji na papirek prujezdni body a vyslal ji na vychod. Chytla se pry az v Brne...
Re: Navigace
06. 09. 2011 20:49
Každá navigácia má problém sa "chytiť" keď sa s ňou pohybuješ, pretože, keď sa chytí na jeden satelit, dostane informáciu o druhých a začne ich hľadať, ale pretože sa pohybuješ tak ich nenájde, takže zase čaká kým sa chytí, a tak to ide dokola až sa jej to nakoniec podarí, čo môže trvať aj hodiny. A najhoršie je keď ju vypneš na jednom mieste a potom na inom za jazdy zapneš.
Re: Navigace
07. 09. 2011 08:52
...a proto před výjezdem pár krát kouknu do staré dobré mapy na papíře, sem tam nějaký ten návod z netu třeba od Rohala a ta navigace je jen jako dodatečná výbava na cestu stejně tak jako té staré dobré skládací mapy, stejně, většina z nás tu trasu už jezdí ze zpaměti...
Re: Navigace
07. 09. 2011 10:12
a úplně je nejlepší jezdit podle značek.Mě letos selhala navigace ( požkozená GPS anténa) a tak jsem jel jen podle značek.Nezabloudil jsem a člověk si dává větší pozor.
avatar Re: Navigace
07. 09. 2011 14:32
rado napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Každá navigácia má problém sa "chytiť" keď sa s
> ňou pohybuješ, pretože, keď sa chytí na jeden
> satelit, dostane informáciu o druhých a začne ich
> hľadať, ale pretože sa pohybuješ tak ich nenájde,
> takže zase čaká kým sa chytí, a tak to ide dokola
> až sa jej to nakoniec podarí, čo môže trvať aj
> hodiny. A najhoršie je keď ju vypneš na jednom
> mieste a potom na inom za jazdy zapneš.

trochu nevím o čem je řeč, teď mám posledního Garmina, nastavím jedu, a nikdy jsem nějaké připojování na jiné satelity nepozoroval.... krabička má tu vlastnost, že mne nenechá za jízdy měnit a přemačkávat třeba nové body zájmu, musím zastavit (....dobré kvůli bezpečnosti provozu) ....
tedy pak když někde zastavím a znovu se rozjedu, pak nějakou chvíli trvá přípojení na jiný satelit třeba v cizině....a pak zase jedu třeba zase 400 km bez jakýchkoliv přehazovaček na satelity a pokud jo, tak jsem to nikdy nezpozoroval...
Re: Navigace
07. 09. 2011 15:08
Bud si jisty, jelimane, ze "prehazovacky na satelity" probihaji neustale. Rozhodne to neni tak, ze by sis chytil jeden a toho se drzel, dokud v cizine pristroj nevypnes :-)
avatar Re: Navigace
07. 09. 2011 15:29
dobře, víc tomu rozumíš, ale proč se o to starat? ... nebo někdo má s tím problémy ?
Re: Navigace
07. 09. 2011 16:28
Je to obecný problém navigací. Musí se nalogovat na satelity. Čím více jich je, tím je navigace přesnější. Za pohybu pak satelity přibývají a ubývají tak, jak je vavi ztrácí a objevuje. Pokud navigaci zapnu a hned jedu, nebo po jejím resetu, nemá navi nalogováno minimální množství satelitů pro navigování a hledá. Nejhorší je to v "uzavřeném prostoru", tj.mezi baráky, v lese atd. Pak se může skutečně rozhejbat až po půl hodině, než se ustálí. Zapnout, počkat až je nachystaná (pár vteřin) a pak jet.
Re: Navigace
07. 09. 2011 18:11
...ako píše Zahajskej: "Čím více ich je, tím je navigace přesnější."
Ono aby navigácia našla správnu polohu (teraz bez ohľadu na čas, kým ju nájde), potrebuje minimálne 3 satelity. Čím viac, tým lepšie.

Ale samotný počet "príjmaných" satelitov nemá vplyv na "kvalitu" zvolenej trasy. Treba si v menu nastaviť "najRÝCHLEJŠIU" trasu. Inak vás to bude tahať (najKRATŠIA trasa) po miestnych cestách, často aj fyzicky neprejazdných.

Ideálne riešenie podľa mňa (fantázia, toto nikto neponúka): Nájsť si trasu na maps.google.com, popresúvať prejazdné body (v počítači veľmi pohodlné, máte tam výhľad na obrovské okolie), celé si to pozväčšovať, skontrolovať a kliknúť na "ULOŽ NA PRIPOJENÉ ZARIADENIE". Uložíte, spustíte, idete. Ale, ako som hovoril, to je zatiaľ fikcia.

Navigáciu nebrať vždy vážne, ale pritom aj UVAŽOVAŤ. Ako - koniec koncov - pri všetkom, od alkoholu až po ženy...
Re: Navigace
08. 09. 2011 08:34
S temi Google maps, to mne zajima... ja tam zadne "uloz na pripojene..." nevidim. Asi musim byt prihlaseny, co?
Re: Navigace
08. 09. 2011 09:01
Jozka, to bola len moja fikcia, tak to bohužiaľ nefunguje.
avatar Re: Navigace
08. 09. 2011 09:05
tím převodem z Google Maps je to fikce? jak píše MildeSorte?....
já u cest, kde mi na tom záleží, zadávám zeměpisné souřadnice trasových bodů, jejichž hodnoty vyzobávám z Google Earth a pak je teprve přepisuji do navigace.
Re: Navigace
08. 09. 2011 09:15
Aha, tak to jo, diky.
Re: Navigace
08. 09. 2011 13:13
To co popisuje MildeSorte4 jako fikci v podstatě už pár let funguje. Jmenuje se to TYRE(Trace Your Route Everywhere-nasměruj se kamkoliv) a je to freeware pana Jana Boersma(NL). Je to i v češtině a výslednou trasu s libovolným počtem průjezdních bodů importuje přímo do TomToma nebo Garmina. Kdysi jsem to zkoušel, ale protože to v praxi nepotřebuju, tak jsem to jen "vzal na vědomí".
Zkuste to. (www.janboersma.nl/gett/index.php)



Upraveno 1krát. Naposledy upravil ivoš (08. 09. 2011 13:15).
avatar Re: Navigace
08. 09. 2011 16:00
ivoši, paráda, dík za typ....
za dnešního deštivého odpoledne jsem to vyzkoušel a běží to na Garminu bez problémů !!
Mám garmin nüvi 1490T
Čechy sice v Garminu podobně řeši MapSource v Altas Czech, ale takhle je to přehledné v Google maps pro celou Evropu.
Re: Navigace
09. 09. 2011 11:51
zkuste [www.benichou-software.com] - ITN Converter
Něco jako Tyre - ale exportuje snad do všeho co existuje....
Re: Navigace
09. 09. 2011 15:21
No jo, ale když oni za to chtěj zaplatit a to se mně bez vyzkoušení nějak nechce.
Re: Navigace
09. 09. 2011 18:38
f



Upraveno 1krát. Naposledy upravil L.K. (09. 01. 2013 21:02).
Re: Navigace
10. 09. 2011 18:51
Zdravím,
tak jsem si stahnul z www.benichou-software.com (viz výše) ITN Converter 1.78 s tím, že bych chtěl v maps.google si nastavit cestu a přetahnout ji přes ITN Converter do navigace s iGO8. Jenže první zádrhel: v Google jsem nenašel jak vytvořit soubor trasy. Ještě aby byl vhodný pro ITN. Poradíte někdo? Díky.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 153
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.