Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?

Autor pavli 
avatar Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
23. 06. 2018 16:34
... hlavní nápor ještě nezačal, přesto je však potřeba se obrnit trpělivostí ... dnešním příkladem je přístav Split ...
překlad není potřeba ...

[dnevnik.hr]

smileys with beer
avatar Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
23. 06. 2018 17:01
Však tam měli včera státní svátek a další mají v pondělí, tak se dá čekat, že prodloužený víkend bude svědčit i místním...
Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
24. 06. 2018 16:23
Ahoj, zas tak koukám do mapy a napadá mě dotaz. Jel někdo z vás z parkoviště Gralla (nebo odkudkoliv) k hranicím A/SLO silnicí č. B67 přímo přes Spielfeld? Pustí mě to po této silnici přes hranice nebo se musím ve Spielfeldu napojit na A9? V Gralle budeme mít odpočinek a A9 bude právě od Leibnitzu zúžená kvůli pracem, a pokud by se na hraničním přechodu čekalo, tak že by se to právě přes Spielfeld do Šentilj dalo elegantně objet. Díky za sdílení Vašich zkušeností a názorů.
avatar Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
24. 06. 2018 21:15
pavli
Po silnicí č. B67 přímo přes Spielfeld lze normálně projet jede se přes starý přechod.Jezdím tudy vždycky a dál mířím po staré do Mariboru.

.
.

_________________________Jirka_________________________
Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
24. 06. 2018 21:42
Tak to je super. Díky za info. hot smiley
avatar Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
26. 06. 2018 19:16
Citaci
Jirka79 v nevhodném vláknu napsal(a):
Ještě jen k upřesnění - trasu mám tak nějak naplánovanou, že se vyhnu slovinské dálnici a chci to vzít z Ilzu na Bad Radkersburg, dál na Ormož a Varaždín a pak Záhřeb. Takže v Chorvatsku budu platit 2x mýto? Do Záhřebu a pak do Zagvozdu? A myslíte, že ta objížďka slovinské dálnice je OK? Jinak jedeme od Liberce asi 20.7. brzy ráno a ještě přemýšlím, jestli to prubnout přes Znojmo nebo se nějak vyhnout Novým Mlýnům. Díky za postřehy.

Tak popořádku: ano, mýto budeš platit dvakrát - jednou na mýtnici Sv. Helena, podruhé na výjezdu Zagvozd.
Zkratka přes Ilz a Radkersburg je dobrá, jinudy už v Rakousku nejezdím. I když je prvních pár kilometrů pěkně klikatých, je to hezká cesta na probrání z nudy dálnice. Dál z Radgony jezdím jinudy, ale Grizzly to projel přes Ljutomer a byl spokojený.
U nás je asi nejhorší úsek cesty. Momentálně nejlíp vychází cesta kolem Brna, sjet v Hustopečích (bacha na vyděračsky umístěné kamery a cedule daleko v polích!) a přes Strachotín se dostat na silnici na Mikulov, tak pojedeš nejkraší úsek mimo dálnice.
Máš ještě skoro čtyři neděle, tak to sleduj třeba na Dopravním infu, trasu Liberec - Mikulov, a měň si průjezdní bod. Celkem slušně jsou tam zohledněné uzavírky a omezení. Samozřejmě můžeš trefit zelenou vlnu na té spoustě semaforů cestou, a budeš tam dřív, nebo chytneš červenou vlnu a pak hodina navíc není nijak přehnaná ztráta času. To víc hrozí přes Jihlavu na Znojmo, jinak časově vychází obě trasy plus mínus pár minut stejně.

EDIT: oprava uzavření citace



Upraveno 2krát. Naposledy upravil Hill (26. 06. 2018 19:27).
Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
26. 06. 2018 19:32
Jasně a zase děkuji za výborné postřehy. A teď ještě taková otázka nováčka zde - co je myšleno tím průjezdem kravínem :-) ?
Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
26. 06. 2018 19:39
A ještě mě napadla varianta, že bych místo na Varaždín jel na Ivanec a Zabok a tam se teprve napojil na dálnici. Jestli to teda ale má cenu. Čas mít budeme, protože chceme pak někde přespat a v sobotu dopoledne dojet do Drveniku.
avatar Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
26. 06. 2018 23:28
Citaci
Jirka79 napsal(a):
ještě taková otázka nováčka zde - co je myšleno tím průjezdem kravínem :-) ?

To je už starší historie, musel bych asi dlouho hledat a ty ještě déle, ale táhlo se to tu opakovaně několik let. Teď už je prý kruhák u Ključarovců pri Ljutomeru (kousek za pumpou Petrol) perfektně značený směrem na Ljutomer a Ormož, takže stačí pokračovat po silnici 230, po které přijíždíš od Radenců, na Ljutomer až třetím výjezdem. Na konci Ljutomeru se stáčí dvěstětřicítka jako hlavní na Ormož a Zagreb a, když se jí budeš držet, dojedeš až k hraničnímu přechodu.
Navigace totiž leckoho vyhnala na zkratku k Ormoži (mimo město Ljutomer), ale ty silnice se pak poněkud nepřehledně větví a jedna z nich skutečně vede statkem. Nebo to aspoň tak vypadá.
Mně se ještě nepovedlo na ten statek trefit, to tu vyprávěli jiní, ale taky naposledy jsem na Varaždin jel dávno před nimi, ještě v dobách, kdy navigace nebyla běžně dostupná, tak jsem se držel hlavních silnic a mapy. Konečně - navigaci nemám dodnes a chyběla mi jen jednou mezi Pelhřimovem a Želiví, značení tam mají hanebné, zakufroval jsem si a dvakrát musel použít hubu, tu s sebou vozím vždycky. Pak mě minul Mildoušův mikrobus, tak jsem se ho chytil a dojeli jsme spolu. Ale i o tom jsem tu už někdy psal.
Do Chorvatska totiž už roky jezdím jen přes Radgonu, Ptuj a Cvetlin, líbí se mi v té krajině a to vyvažuje nevýhody obřího slalomu od slovinského Leskovce i na chorvatské straně kolem jezera Trakoščan. Ale jezdím to ve dne.
Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 06:45
Jirka 79: Přes Ljutomer, Ormož a Varaždin jsme také několikrát jeli a přes kravín jsme nikdy nejeli. Jezdíme ve dne a navigaci máme jen jako doplněk. Sledovali jsme zejména hlavní průjezdní body - Ilz, Feldbach, Bad Radkersburg, Ljutomer, Ormož, Varaždin. Hraniční přechod vždy Ormož/Otok Virje - most přes řeku Drava hned za Ormoží. Následně obchvat Varaždinu a napojení na A4. Na této trase je možnost jídla za celkem rozumné ceny v menších hospodách kolem cesty. Jedeme také 20.7. brzy ráno ze středu Moravy, takže budeme mít asi náskok. Ale jedeme přes Maďarsko. Jestli jedeš od Liberce a pojedeš opravdu brzy ráno tak zvaž cestu po D10, D1, D2 na Bratislavu a následně Maďarsko. Pokud vyjedeš toho 20.7. brzy (tak nejpozději ve 4:00) tak celou českou trasu projedeš snad v pohodě. V Brně budeš tak v 7:00, to by se na D1 snad ještě nemělo nic stát. Po D2 dojedeš do Bratislavy v pohodě (tam budeš tak v 8:30?). Tam se možná chvilku zdržíš, ale následně přes Maďarsko to bude bez problémů. Problém může být následně mýtnice Lučko za Zagrebem. Tam budeš nejdřív tak ve 13 - 14 h. To už je celkem pozdě, ale ještě snad projedeš celkem bez zdržení. Otázka je následné přespání. Asi by jsi měl dojet v pátek co nejblíž Drveniku, protože v sobotu 21.7. dopoledne to bude v HR na hlavních trasách masakr. Asi bych hledal ubytování na jednu noc někde v Šestanovaci nebo Zagvozdu. Nevím jestli se budete v autě střídat, cesta na jeden zátah Liberec - Šestanovac (Zagvozd) je už celkem dost. Nebo se ubytovat více na severu, ale je potřeba počítat s tím, že sobotní dojezd nebude na cestách moc jednoduchý.
avatar Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 08:13
Citaci
Jirka79 napsal(a):
..., že bych místo na Varaždín jel na Ivanec a Zabok a tam se teprve napojil na dálnici. Jestli to teda ale má cenu. Čas mít budeme...

Jistě, že to tudy jde, ale potřebuješ na to opravdu dost času. Ta pětatřicítka od Varaždinu přes Ivanec na Sv.Križ-Začretje místy poskytuje pěkné výhledy na celé pohoří Medvednica nad Zagrebem, pokud ovšem se do průsmyku před tebou necourá plně kamením naložený náklaďák a za tebou další, abys mohl někde bezpečně zastavit. Ta silnice zrovna na předjíždění není, i když je jinak široká dost a kvalitní taky. Od Varaždinu po Lepoglavu je asi cesta lepší, ale pak to stojí za to: u Očury projíždíš vápencovým lomem a všudypřítomná bílá srágora na silnici i kolem tě provází až do Golubovce. A pak následuje překonání dost slušného výškového rozdílu. A hned dvakrát.
Já jsem to jel od zámku Trakoščan přes Lepoglavu na Sv.Križ, tam jsem najížděl na dálnici k Zagrebu (ale samozřejmě by to šlo po souběžné D1 do Zaboku).
Ovšem takový taktický manévr mě ještě nenapadl, jako jet přes Ormož, vlastně už od Radgony mířit k chorvatské A4 u Varaždinu, před ní se obrátit k západu, Zagreb objet severní trasou a místo od východu k němu přijet od západu (mimochodem dálnice A2/AZM v sobotu bývá daleko víc zatížená, než ta A4 od Varaždinu)... ale dělej, jak myslíš.
avatar Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 09:35
Citaci
Jirka79 napsal:
A ještě mě napadla varianta, že bych místo na Varaždín jel na Ivanec a Zabok a tam se teprve napojil na dálnici. Jestli to teda ale má cenu.

Jak již napsal Hill, také v tom nespatřuji jakýkoli přínos, ba naopak...
Pokud by na A4 byl nějaký výrazný problém, tak celou cestu vede souběžně silnice D3. Bezproblémově je průjezdná i dodávkou s vlekem, v několika místech vidíš reálnou situaci na A4... jenom jeden kousek je trochu klikatější a lesní úsek.
Případná časová ztráta je cca 20 minut (v celé trase), tudíž při objíždění pouze nějakého kritického úseku ještě méně...
Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 11:24
Jirka 79:

A moc času mít nebudete. Potřebuješ se dostat co nejrychleji za Zagreb (Lučko). Takže bych trasu Liberec - Lučko volil co nejrychlejší, jak se dostaneš za Lučko tak by to mělo být v pátek relativně dobré. Horší to bude v sobotu.
Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 11:40
A proč nejet z Liberce rovnou dolů, tj.přes Dolní Dvořiště, nebo Halámky? Proč to lámat až k Mikulovu?
Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 12:16
Pokud pojede v pátek velmi brzy ráno a vezme to po D10, D1, D2, Bratislava, přes Maďarsko po M86 a starý Goričan tak by mohl projet celkem bez komplikací, nebo ne?
Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 12:25
Chtěl bych se zeptat znalých prostředí, na stránkách chorvatského autoklubu jsou kamery na dálnici, ta kamera druhá z vrchu vpravo je mýtnice Lučko směr Záhřeb, které se vyhnu tím, že bych jel na mýtnici Demerje?
Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 12:38
Ano, mýtnice Lučko směr Záhřeb je hotovostní (případně lze platit kartou u obsluhy plus je tam jedna ENC brána pro ty co se tam nedopatřením dostali...), na Demerje jsou automaty na bankovní a Smart karty plus ENC brány.
Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 12:42
Na mém monitoru mám v jedné řadě 4 snímky. Ten čtvrtý snímek (úplně vpravo nahoře) je podle mě fronta na Lučku od Splitu, které se vyhneš pokud pojedeš přes Demerje. Sedmý snímek v pořadí je pohled od Demerje směrem k Splitu. Úplně vpravo jsou vidět auta, která projela Lučkem a míří k Splitu, uprostřed auta, které jedou na hotovost na Lučku a úplně vlevo auto mířící na Demerje.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil MartinR (27. 06. 2018 12:44).
Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 12:46
Já to mám po dvou, ale pořadí snímků sedí, popisuješ to tak, jak jsem si myslel, že to je. Děkuji MartineR
Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 12:48
A pro doplnění - třetí snímek v pořadí je pohled od Lučka směrem na Zagreb, vidíme auta, která úspěšně zaplatila na Lučku a jedou k Zagrebu a vlevo jsou vidět pruhy pro auta, která si na Lučku budou brát lístek a budou najíždět na placenou A1. Ten pás ze žlutých kuželů je flexibilní, mýtnice mohou být obousměrné, při velkém náporu směrem k moři a při malém náporu od moře se žlutý pás modifikuje podle potřeby a naopak.
avatar Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 14:00
Jezdíme do HR každý rok ve stejném termínu prvních 14 dní v srpnu. Do roku 2014 jsem jezdil z Olomouce na Mikulov...Vídeň...Graz...Maribor...Zagreb....směr Makarská riviéra.
Od 2015 jezdím Olomouc...Brno...Bratislava...Györ...po M85 na Szombathely....Körmend(cesta z Olomouce 02:25 na OMV u kruháče v Körmendu 06:10)
20 min pauza s natankování k a pak na Zalaegerszeg... Nagykanizsa...a na dálnici k Chorvatsku. Chorvatská hranice 08:00 10min pauza a pokračování směr Zagreb....Lučko vjezd na nejfrekventovanější mýtné bráně v 09:20 a pak směr Makarská příjezd do Makarské přes tunel Sv. Ilja ve 14:00 s dalšími dvěmi cca 30minutovými pauzami na dálnici Zagreb-Split na kafe atd.
Jinak už bych nejel....přes Maďary na M85 od Györu je rychlost 110/h, ale prázdná silnice v 04:30 ráno
Nejedu vůbec přes Slovinsko, tak že náklady na měsíční známku dálnice Slovensko a Maďarsko ...jezdíme na 14 dní jsou celkem 980 Kč,což je podstatně méně než přes Slovinsko. Časově to vychází úplně stejně, a délka je o 20km delší.[www.google.cz]



Upraveno 2krát. Naposledy upravil Jir-Ka (27. 06. 2018 14:59).
Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 14:33
Na idnes je nový článek, kudy jet do Chorvatska. Zaujala mě pasáž, kde píše redaktor Roman Švidrnoch, že "tedy doporučuje zvolit trasu přes Maďarsko, pak koupit slovinskou dálniční známku, jet až na Maribor a dojet až ke Karlovaci." Co si o tom myslíte? Vzhledem k tomu, kdo byl druhý host, tak mi to přijde, jako by propagovali Slovinsko... spinning smiley sticking its tongue out
avatar Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 14:45
avatar Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 15:04
Když pojedu přes Maďarsko, tak tam jedu proto, že se vyhnu Slovinsku, zácpě turistů z Německa a proto, že si cestu finančně zefektivním. Vracet se do Slovinska mi přijde kontraproduktivní, nesmyslné.
[www.google.cz]
avatar Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 15:04
Co by ne? Někomu, zvlášť ze Slezska ( a kousku Moravy) taková trasa může i vyhovovat
avatar Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 15:09
Ta veta v clanku je nejaka kravska...
Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 19:26
Zdravím ze Slovinska. Dnes Praha - Starše. České Budějovice bez problému, do Dolního Dvořiště a dál taky ok. Od Linze je to horší - něco hned za Linzem ( přesně nevím, poněvadž Waze mně táhla přes B1 a A8, pak první řada tonelu do Pyrhnu totální opravy a jen jeden pruh. V pátek ta bude peklo. Zpátky jen přes Vídeň a Třeboň.
avatar Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 19:57
Neprojel kdysi kravínem ve Slovinsku Grizzly v noci? Mám pocit že jen přehlédl drobnou odbočku a byl v JZD. Ale možná se pletu, je to již nějaký pátek.
Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 20:53
Tak už se jen rozmýšlím mezi trasou Ilz, Feldbach, Bad Radkersburg, Ljutomer, Ormož, Varaždin anebo Slovensko - Maďarsko, jak píše Jir-Ka. Ta se mi zdá možná lepší. Každopádně asi vypádíme tak kolem 3h ranní v pátek. Horší to bude s tou sobotou dopoledne. Možná to zkusím opravdu dojet co nejdál k Drveniku třeba v sobotu přes noc. Ale budu řídit sám, tak nevím, co únava. Ale zase na druhou stranu moje žena má pořád nějaký téma k rozhovoru, tak to bude životabudič thumbs up smiley .
avatar Re: Kudy do Chorvatska v hlavním náporu?
27. 06. 2018 21:18
... shaemi ... tu dal odkaz na článek i.DNES.cz ... v němž se pro české turisty na i.dnes objevuje Jadran ...
Shaemi to s článkem zcela správně vystřihl ... thumbs up aby si ti, kdo o tom něco vědí, udělali úsudek ... a ti, kdo jedou po prvé .. měli "základní informace" ... ty základní informace, neboli desatero ... jsou o tom, že se v Chorvatsku opět zdražilo, že je potřeba se vyhnout zácpám, problematickým mýtnicím, kdy jet atd. ...
... budiž ... i novináři musí být z něčeho živi ...
každý ať zváží, kudy jet, a ani toto Forum nemá 100 % návod na bezproblémovou trasu na Jadran, ale přece jen je jich tu mnohem víc, než na i.dnes ... záleží na člověku, co si vybere a co ho přesvědčí ...

... "mimo zápis" ... [cestovani.idnes.cz]
mnozí si u Jadranu rádi zavdáme ...a tak mi jen přišlo úsměvné, jak znalec, cit.: redaktor MF DNES upozorňuje na nulovou toleranci alkoholu v Chorvatsku a klouzavější asfalt za deště, který používají při stavbách silnic ...
... pokud jde o asfalt v oblasti vápencových skal ... je potřeba si, podobně jako v Dolomitech, dávat po dešti bacha ...
... v textu článku o nulové tolerance alkoholu (aniž bych nabádal k pití před jízdou) ... však není pravda ... (na videu vysvětleno) [zpravy.aktualne.cz]

smileys with beer



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Bessy (27. 06. 2018 21:32).
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 64
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.