Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Povinná výbava

Autor tomkin 
Povinná výbava
29. 05. 2018 11:58
Ahoj, na webu jsem se dočetl, že od 1.1.2018 je sjednocená povinná výbava automobilu pro země EU. Žárovky, vesty, trojúhelník atd...vše, na co jsme zvyklí u nás ale zároveň jsem se dočetl, že v HR policie požaduje mít v autech též povinně hasicí přístroj(což u nás není). Můžete mi to prosím někdo potvrdit či vyvrátit? Dík za odpovědi
Re: Povinná výbava
29. 05. 2018 13:11
Výbavu musíš mít takovou, jaká je povinná v zemi registrace vozidla.
A můžeš případně dát odkaz na web, kde ses to dočetl?
Re: Povinná výbava
29. 05. 2018 14:05
Výbavu tady na fóru točíme po stoprvní.
Ano existuje Vídeňská dohoda, ale její vymahatelnost je velmi problematická. Takže pokud potkáš policajta ve Franci, který ti dá pokutu za to, že nemáš alkoholtester, tak musíš zaplatit a pak to zkus vymáhat .....
Slavná UAMK na celou Vídeňskou dohodu taky kašle a na svých stránkách uvádí že povinnou výbavu MUSÍME mít dle předpisů navštívených zemí.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Dejff (29. 05. 2018 14:08).
Re: Povinná výbava
29. 05. 2018 14:06
To tomkin:

V Chorvátsku sa povinnosť hasiaceho prístroja vzťahuje u osobných vozidiel (skupiny M a N) :

- na vozidlá taxislužby
- na vozidlá vo vlastníctve právnických osôb, SZČO / OSVČ, orgánov štátnej správy a miestnej samosprávy používaných pri výkone ich činnosti

viď: PRAVILNIK O TEHNIČKIM UVJETIMA VOZILA U PROMETU NA CESTAMA, čl. 95
[www.cvh.hr]
avatar Re: Povinná výbava
29. 05. 2018 17:25
Tak po stoprvní: povinná výbava vozidla se řídí předpisy země, v níž je vozidlo registrováno.
Povinnou výbavu řidiče vídeňské dohody neřeší, proto podléhá předpisům v příslušné zemi (reflexní vesty a jejich počet, alkoholtester).
Pokud jde o hasicí přístroj, je v některých zemích považován za součást výbavy řidiče služebního vozidla. Soukromých aut se to netýká.
Re: Povinná výbava
29. 05. 2018 21:36
A tohle jsi vzal kde? Nejlépe odkaz. Ať tu jen neplacame nesmysly.
Re: Povinná výbava
29. 05. 2018 21:59
K tomu, že Vídeňská dohoda neřeší povinnou výbavu vozidla.
Příloha 5, odstavec 3
. . Všechna vozidla v mezinárodním provozu musí splnovat technické požadavky platné v jejich zemi . .
avatar Re: Povinná výbava
29. 05. 2018 22:28
Ano, "v jejich zemi". To je v názvosloví upřesněno jako země, v níž je vozidlo registrováno.
Po stodruhé: většina zemí si stanovila povinnou výbavu řidiče a cestujících, aby mohla ovlivnit alespoň částečně to, co s sebou musí vozit v jejich zemi, jako povinnou výbavu vozidla to totiž podle platné dohody nemůžou právem požadovat. To připouští vídeňská dohoda pro firemní vozidla od kategorie N k vyšším kilům.
Pokud jde o odkaz, odkázal bych na doškolení a přezkoušení na profesní osvědčení, které je (vedle lékařského osvědčení pro seniory) povinnost mít s sebou pouze v tuzemsku a nikde v zahraničí nikoho nezajímá, i toto téma se tam probírá.
Nakonec ÚAMK to tu rozebírá jednotlivě[/i], i když poněkud opatrně tomu říká jen "povinná výbava" bez rozlišení, obrázek si udělejte sami. Řekl bych ale, že tam nic nechybí. Na to, co v tom seznamu není, stejně přijdeme, až to po nás někde budou chtít.
Re: Povinná výbava
29. 05. 2018 22:38
Ještě před chvilkou jsi tvrdil, že povinnou vybavu Vídeňská dohoda neřeší.
Re: Povinná výbava
29. 05. 2018 22:42
Trochu vám to přetrhnu. Už po Vás někdy v zahraničí policajt chtěl ukázat povinnou výbavu? Mám v cizině něco naježděno a s tímhle prudí jen ti naši otrapové. Jo, Rakušáci a Němci omrknou technický stav, upevnění nákladu a další věci mající vliv na bezpečnost, ale expiraci lékárničky fakt řešit nebudou.
Re: Povinná výbava
29. 05. 2018 22:52
Jasně že nechtěl. To rypani v blbostech je pustá teorie
Re: Povinná výbava
30. 05. 2018 12:02
Atnarfus. Přesně ;-)
Lekarnu u nás už x let neřeším. Mám v autě vše, co mám mít a někdy i více. Ale s českým policistou expiraci řešit nehodlám.
Re: Povinná výbava
30. 05. 2018 12:47
proto mám vždy jednu lékarníčku pro policii - tu nejlevnější, co se dá pořídit s dlouhou expirací a pak další .. k použití spinning smiley sticking its tongue out
Re: Povinná výbava
30. 05. 2018 13:54
Ono se vyplatí mít věci násobně. Již mě to několikrát vytáhlo z průšvihu, kdy jsem se vyhádával z přestupku a nakonec to končilo vždy u povinné výbavy, kde se mě snažil pomahač dostat. Po dotazu na lékárničku a mé odpovědi, kterou chce vidět, ukažte mi trojúhelník, odpovím který, máte náhradní žárovky, odpovědí které chtete vidět? To že je sada žárovek na Š120 a pasuje ze sady na autí jen jedna jediná žárovka, nevadí. Hlavně že odjíždím bez ztráty kytičkysmiling smiley
avatar Re: Povinná výbava
30. 05. 2018 15:37
Tak já to mám podobně, zejména při plně naloženém autě, tudíž i cestou do HR.... (pokud jedu osobákem)
Vesty vozím celoročně pro všechny, a umístěné v kabině... tudíž kdekoli bez jakékoli debaty
Jedno lano s tažným okem mám uložené v loketce zadního sedadla, klíč na kola "křížák" mám pod sedadlem spolujezdce.
Jednu lékárničku mám jako "vycpávku" polštářku pro děti. Kdysi se to prodávalo, tak to jenom aktualizuji / doplňuji. Za ta léta je již samozřejmě i povlak ušitý nový... druhá lékárna v kufru na svém místě.
Jedny žárovky (samozřejmě vozím použitelné na hlavní osvětlení) mám v kastlíku před spolujezdcem... a rezervu s heverem mám přišroubovanou v rakvi k přednímu příčníku.
Místo rezervy okupujou dva kartony plzeňského moku a něco dalšího k tomu grinning smiley
Pokud vozím nosič na kola na tažném, tak samozřejmě s výstražnou reflexní deskou... vozím to i v ČR.
avatar Re: Povinná výbava
30. 05. 2018 18:57
Citaci
Dejff napsal(a):
Ještě před chvilkou jsi tvrdil, že povinnou vybavu Vídeňská dohoda neřeší.
Čteš blbě: nepsal jsem nic o povinné výbavě vozidla, tu Vídeňská dohoda řeší, proto v zahraničí nebudou policajti tuto výbavu ani zkoumat.
Ovšem časem si různé země zavedly další povinnou výbavu (pořád se bavíme o vozidlech do kategorie M) a, aby ji v případě potřeby mohly vymáhat i po cizincích, třeba ve Francii to nazývají povinnou výbavou řidiče. Nepíšou tam přece, že alkotester musí být ve výbavě vozidla, ale ve výbavě řidiče. Podobně i náhradní brýle ve Španělsku. Jde o dvě různé povinné výbavy.
Povinná výbava našich vozidel v zahraničí nikoho nezajímá, ale alkotester po mně už ve Francii chtěli. Oni jejich policajti také rádi zastavují a kontrolují bez příčiny, zvlášť z nudy na venkovských silnicích.
No, a když pojedeš do Chorvatska autem kategorie N a vzbudíš pozornost policajtů, tak budou asi chtít vidět hasičák, letos vůbec, je to novinka. Když to bude auto kategorie M, ale psané na firmu, vedle zmocnění k řízení toho auta v zahraničí (používáme trojjazyčné) budou ten hasičák vyžadovat taky.
Ovšem Zahája má pravdu - těch kontrol v zahraničí člověk potká hodně málo. Leda s radarem a ty zase zajímá něco úplně jiného.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Hill (30. 05. 2018 19:07).
avatar Re: Povinná výbava
30. 05. 2018 19:18
dotaz ... musí být zavazadla, např. tašky ap. v zavazadlovém prostoru (SUV, kombi) ještě nějak stabilizované (přivázané), když je nad nimi zatažená plná roleta ?
... tady si toho v životě nikdo nevšiml, ale to nemusí platit v Rakousku ...
přesto i tam, kde není vyžadováno je to otázka pro řidiče, jestli by s ohledem na bezpečí celé posádky neměl mít náklad zajištěn ...

... a k náhradním žárovkám ... ?
v Rakousku ... u osobních aut jsem se nedočetl, že by byly požadovány
v Maďarsku ... není povinnost
v Chorvatsku ... náhradní žárovky ano, to neplatí pokud je vozidlo vybaveno xenony, neony či led světly ...

... hasičák ... by mohli chtít Chorvatští policisté, pokud zjistí, že jedeme služebním vozidlem, tudíž je bez diskuze přeložený (nejlépe německy a anglicky) a ověřený tiskopis se souhlasem firmy, že vozidlo může být použito pro cestu do zahraničí soukromou osobou ...

smileys with beer



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Bessy (30. 05. 2018 20:55).
Re: Povinná výbava
30. 05. 2018 21:10
U toho hasičáku pozor měl by mít platnou revizi! Pokud je bez revize v soukromým autě kategorie M tak bych raději tvrdil že ho nemám. A já kdybych ukázal můj Chlorbrommetanovej nebo jak se to jmenuje tak mě na místě zastřelej. Ale revizák tvrdí že není nic lepšího není. No nastříkat práškovej do motoru to je maso.
avatar Re: Povinná výbava
30. 05. 2018 21:39
Z osobní zkušenosti:
Asi 3 roky zpět mě zastavili při cestě tam ve Slovinsku za Ljutomerem. Nejdříve doklady a po nějaké minutě obcházení okolo celého auta chtěli vidět lékárničku a vesty. Měl jsem plně naložené auto a i když jsem věděl co chce, přitrouble jsem se usmíval a podával mu zelenou kartu. Chvíli koukal na přiblble se usmívajícího se čecha a pak raději doklady vrátil a mávl at jedu. V duchu jsem se mu omluvil, ale účel světí prostředky. Je to vyjjímka, obyčejně se tak nechovám, ale plné auto se mi přehrabovat nechtělo. smiling smiley
avatar Re: Povinná výbava
30. 05. 2018 22:47
Petře, nevím jak ty (předpokládám, že stejně nic nevyměníš z technologických důvodů), ale já ty náhradní žárovky vozím kvůli sobě... nikoli jen z povinnosti. Zejména představa, že bych v noci jel pár set kilometrů po okreskách na jedno světlo mě opravdu moc neláká. Ostatně i proto mám ty náhradní v kastlíku pěkně po ruce...
Mimochodem, když hasičák, tak striktně v držáku smoking smiley
avatar Re: Povinná výbava
31. 05. 2018 06:51
Žárovky musí být. :-) Ale nezapomínejte i na pojistky.
Vloni jsem měnil v noci u Záhřebu.
Vyměnil jsem žárovku, vyzkoušel a nic. Po chvíli pátrání jsem zjistil že žárovka si s sebou do křemíkového nebe vzala i pojistku.
Vozil jsem takovou sadu žárovek kde jsou i pojistky. Říkal jsem si, to mám štěstí. Ale na to pozor, v těch sadách jsou jen ty velký.
A na žárovku jsem samozřejmě potřeboval tu malinkou. Tak jsem se začetl do schémat a odpojil vnitřní světlo v kufru.
Od té doby vozím i sadu pojistek. V autoshopu u nás ve městě chtějí za jednu 2 koruny. Tak jsem vzal od každý 2 kusy.
avatar Re: Povinná výbava
31. 05. 2018 07:31
... Pavle, žárovky to je samozřejmost ... když se něco stane a sám je vyměníš (u všech aut to ale není jednoduché) ... já psal pouze o tom, jestli za ně mohou handikapovat Tvou peněženku ... asi ale pojedu SUVčkem MB GLC ... a já ani nevím jestli jsou to xenony, či něco jinýho a všude ledky ...
to samý ... nemá to rezervu, ale nějakou lepící směs a kompresor ... hasičák mám ... a tak jak jde u Superba instalovat pod sedadlo řidiče (máme ho tam doma) tak zde pod sedadlo nevejde ... takže do zadu někam uchytím řemenem ...
... to jen tak ...

smileys with beer
avatar Re: Povinná výbava
31. 05. 2018 08:46
hosa87, praktik, který si umí poradit se nezapře thumbs up
... jsi měl štěstí, že na vnitřním osvětlení byla dostatečně silná pojistka, obvykle tam bývá slabší, než na hlavní světlo L/P.
Re: Povinná výbava
31. 05. 2018 08:59
K pojistkám doplním ještě toto: vytisknout si z návodu, pokud ho nevozíte sebou, schéma pojistek. Nebylo nic blbějšího, než když si 12V zásuvka sebou vzala pojistku, já otevřel dekl od pojistek a na mě koukalo v několika řadách hafo pojistek jen s popisy F1 - Fxx. Vyndávat jednu po druhé a hledat, která to je, je podle Murpyho zákona vždy až ta poslední a je jedno, jestli člověk začne uprostřed, nebo z některého kraje. A to nemluvím o dalších pojistkách v motorovém prostoru.. Od té doby vytištěn arch se schématem uložený v šuplíku pod sedačkou spolujezdce.
Re: Povinná výbava
31. 05. 2018 09:23
Co se týká nákladu, tak já znám nově jen povinnost mít lyže i snb v pevně obaleném cestovním vaku, pokud vezeš ve vozidle v Rakousku. A samozřejmě přikurtované v rakvy. Ptali se mně na to klienti. Zřejmě se to týká průvlaků v osobáku a kombíku. Jelikož já měl v T5 lyží více než 9ks, tak to bych stejně asi nějak musel obhájit smiling smiley Ale zase pochybuji, že by mě šikanoval policajt zvlašť rakouskej, když mám na autě skischool.

V HR si pamatuji, že může Ti policajt vyhubovat za to, že nemáš bagáš v kufru kombíku pod roletkou. Známe to všichni, že po strop se toho vleze nejvíce, že jo. smiling smiley
avatar Re: Povinná výbava
31. 05. 2018 09:30
Slavkov, to máš pravdu, byla tam slabší, ale z toho všeho co bylo na výběr ještě ta "z lepších". Dojel jsem to domů bez dálkových, na dálnici je naštěstí člověk nepotřebuje.

Zahajskej Murphyho zákony platí dokonale. :-) Je fakt, že když není schéma, tak se to hledá dost blbě. Já to mám od výroby nalepený na deklu u pojistek. Je to sice v němčině, ale lepší než nic.
Re: Povinná výbava
31. 05. 2018 10:10
Zaistenie nakladu v kufri neriesim. Ked mam vela batoziny tak nedavam roletku, ale takuto deliacu siet [www.aad.sk] je to sucast vybavy, takze dufam ze stym nebude problem.

Kedze auto je pisane na firmu, dokupim pre istotu ten hasiaci pristroj. Este sa musim dopatrat, ako je to s tym povolenim na pouzivanie sluzobneho auta v zahranici.
avatar Re: Povinná výbava
31. 05. 2018 12:58
To povolení stačí když bude v angličtině.
Musí tam být napsáno že je to travel permit.
Pak ičo,dič, adresa společnosti.
Informace o tom, že společnost souhlasí s cestou za hranice.
Dále komu se uděluje - Vaše jméno, adresa, datum narození.
A odkdy platí. Platnost je 1 rok od uvedeného data.
A to nejdůležitější nakonec, musí tam být registrační značka vozidla a VIN, pro které se uděluje souhlas. Plus je dobré tam mít napsaný název vozidla. Např. MB C200 CDI, nebo VW Caddy.
Ročník, ani další jiné info není důležité.
Těch vozů můžete mít na jednom papíře napsáno kolik chcete. Není třeba na každé auto vypisovat travel permit zvlášť.
Samozřejmě razítko a podpis statutárního zástupce ( jednatel vaší společnosti )
Vše na hlavičkovém papíře vaší firmy. ( nevím jestli je nutný, ale vypadá to lépe )



Upraveno 1krát. Naposledy upravil hosa87 (31. 05. 2018 13:01).
avatar Re: Povinná výbava
31. 05. 2018 13:12
... a co ověření podpisu ?

smileys with beer
avatar Re: Povinná výbava
31. 05. 2018 13:43
Ověřený podpis na našich travel permit nemáme, tak bych řekl že není třeba.
Ale 100% to nevím, to bych kecal.
Každopádně několik let a stovky, možná tisíce cest do zahraničí ( bráno celkově na firmu ) a ještě nikdy ani jeden problém nebyl.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 93
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.