Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Specifika pro cestu s detmi

Autor patrikHR 
avatar Specifika pro cestu s detmi
08. 04. 2017 13:27
Zakladam nove vlakno, jelikoz jsem na nic podobneho nenarazil. Snad jsem nic neprehlednul.

Ted mam jen jednu otazecku, ale casem toho asi bude vic :-)

Nevite mi prosim rict jak to je s aktualnosti fotografie miminka na pasu? Mame holcicku ted ma 15 mesicu, pas sme ji davali delat loni, kdy mela cca 3 mesice, tudiz fotografie je z toho obdobi. Ty deti samozrejme hrozne rychle rostou a meni se. Pas ma platnost tusim 3 roky. Nemate nekdo prosim zkusenost jak to je s tou aktualnosti a presnosti detske fotografie na pasu?

Ted ctu o tech detailnich prohlidkach na hranicich s Chorvatskem, tak at pak nemame zbytecne problemy na hraniich.
Re: Specifika pro cestu s detmi
08. 04. 2017 14:05
Deti v tomhle smeru zadna specifika nemaji. Fotka v dokladu musi odpovidat tomu, co oko zakona vidi. Osobne bych se vykaslal na jakykoliv pas a poridil za par korun obycejnou obcanku. To neni jen otazka hranicnich kontrol (doporucuju nehrat vyplasenku), to muze chtit kazdy cajt ve vnitrozemi. Probehlo to ostatne uz vicero vlakny.
Re: Specifika pro cestu s detmi
08. 04. 2017 15:30
Oficiálně se uvádí, že doklad je platný, pokud dítě výrazně nezmění vzhled. Ale zas bych to nějak nehrotil, pár let zpět se děti zapisovaly do pasů rodičů a tam nebyla fotka žádná. Vlastní pas měla dcera od 5 do 10 let, po skončení platnosti jsme dětem nechali udělat občanky. Mezi 5 a 10 lety se dcera taky dost změnila, ale celníci to nikdy podrobněji nezkoumali. Když vidí osobák se 4 člennou rodinou a dostanou do ruky 4 EU doklady se stejnými jmény, tak ani nemají důvod něco řešit. Vždycky jen nakouknou do auta, jestli sedí počty lidí a OK. Ani neočekávám nějaké komplikace s tím avizovaným zvýšením kontrol na vnějších hranicích HU a SLO (hlavně ovšem proto, že na přechodu SLO-HR, kudy jezdíme, jsme za posledních 5 let byli vždy sami smiling smiley).

S tím focením a rozeznávánim děti jsem si vzpomněl na Karla Čapka, Povídky z druhé kapsy, Případ s dítětem:
Tak to nám, paní, musíte dát fotografii nebo popis toho dítěte, řekl komisař úředně.
Ale, pane komisaři, plakala ta mladá paní, to víte, děti do jednoho roku se nemají fotografovat! To prý není dobře, prý dítě pak nechce růst –
Hm, řekl komisař, tedy nám aspoň to mrně přesně popište.
To tedy ta maminka udělala velmi obšírně; prý má Růženka takové pěkné vlásky, a nosánek, a taková krásná očička, a váží čtyři tisíce čtyři sta devadesát gramů, a má takový krásný zadeček, a faldíčky na nožičkách –
Jaké faldíčky? ptal se komisař.
Takové k zulíbání, plakala ta maminka, a takové vám sladké prstíčky, a tak se vám na mámu smála –
Ale ježíšmarjá, paničko, lomozil pan Bartošek, podle toho ji přece nemůžeme poznat! Má nějaké zvláštní znamení?
Má růžové pentličky na karkulce, vzlykala mladá paní.
Re: Specifika pro cestu s detmi
08. 04. 2017 15:36
Neprezradis nazov toho HP? smiling smiley
avatar Re: Specifika pro cestu s detmi
08. 04. 2017 15:53
raschi obvykle jezdí trasu: Vídeň, Ilz, Feldbach, Bad Radkersburg, Ormož, Varaždín a dál po A4. Tak se mrkni, co je za přechod mezi Ormož - Varaždín smoking smiley
avatar Re: Specifika pro cestu s detmi
08. 04. 2017 19:32
no mne by to ani nenapadlo resit, jen tady jsem nekde cetl k tem kontrolam, ze si lidi maji davat pozor na aktualnost fotografie na pasu.
"alternativni" hranicni prechod je taky dobry tip ;-)
Re: Specifika pro cestu s detmi
08. 04. 2017 20:03
Jj, Ormož a navíc jezdíme v mimošpičkové dny (neděli tam a čtvrtek nebo pátek zpět)
Re: Specifika pro cestu s detmi
16. 04. 2017 19:18
Souhlasím s výše uvedeným. Taky nám mimčo moc nekontrolovali. 3x na Krku a malej má dva roky, mezitím se několikrát změnil od vzhledu v pase smiling smiley
Re: Specifika pro cestu s detmi
16. 04. 2017 20:56
Cestujeme s dětmi

V případě, že nezletilé dítě cestuje v doprovodu jiné osoby, než je rodič nebo zákonný zástupce, doporučujeme ověřit u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda mimo platného cestovního dokladu nebude vyžadován také písemný souhlas rodičů (zákonného zástupce) s cestou dítěte do zahraničí.

pokud vím, tak Slovinsko to vyžaduje.
avatar Re: Specifika pro cestu s detmi
16. 04. 2017 21:16
Len tak pre info:

dostal som odpoved z konzulatu (zijeme v CR, ale sme zo Slovenska, preto som sa pytal na konzulate - pytal som sa na to ci je potrebne menit pas v pripade ze pas sme dostali v 3 mesiacoch a v lete bude mat dieta rok a pol ):

"cestovný doklad pre dieťa do 6 rokov veku sa vždy vydáva s platnosťou na 2 roky. Keďže Chorvátsko je členskou krajinou EÚ, nevidím dôvod, prečo by nemali uznať doklad, ak je stále časovo platný"
Re: Specifika pro cestu s detmi
17. 04. 2017 11:22
Dojdi si na pasovku ,dítě musí mít současnou podobu.
Re: Specifika pro cestu s detmi
17. 04. 2017 11:53
Citaci
Tomáš539
...zda mimo platného cestovního dokladu nebude vyžadován také písemný souhlas rodičů (zákonného zástupce) s cestou dítěte do zahraničí.

Vím, že pár let zpátky toto bylo vyžadované i do HR. Hlouběji jsem se nad tím nezamýšlel, protože se nás to netýkalo, ale teď v tom vidím nějaké trhliny. Pokud dítě pojede s někým, kdo není jeho rodič, ale jmenuje se stejně (prarodiče, strýc apod), podle čeho by měli celníci usoudit, že to nejsou jeho rodiče? A naopak, co když se dítě jmenuje jinak než jeho rodič (rodiče nejsou sezdaní nebo si nechali původní jména, dítě se jmenuje třeba po matce a jede jen s otcem)? V dokladech dítě údaje o svých rodičích nemá (určitě ne v OP, nevím co je teď v dětském pasu), podle čeho tedy celníci poznají, zda dítě tento souhlas má mít a kdo jsou vůbec jeho zákonní zástupci? Pokud se nemýlím, tak jediný doklad, kde má dítě uvedené svoje rodiče, je jeho rodný list (a ani ten nemusí nutně vypovídat o současném zákonném zástupci) confused smiley
Re: Specifika pro cestu s detmi
17. 04. 2017 12:01
Souhlas není potřeba
avatar Re: Specifika pro cestu s detmi
17. 04. 2017 12:33
PEALPE
Smazaná citace

Neni potreba co?



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Jiri.velmez (17. 04. 2017 18:27).
Re: Specifika pro cestu s detmi
17. 04. 2017 21:42
Zde citace z aktuálních stránek MZV, aby tady někdo neuváděl mylné informace= souhlas je třeba
Slovinsko


Pro vstup a pobyt na území cizího státu musejí občané ČR splňovat podmínky stanovené jeho zákony. Ke sdělování aktuálních podmínek vstupu a pobytu na území cizího státu je příslušný zastupitelský úřad daného státu. Následující informace jsou určeny k základní orientaci. Ministerstvo zahraničních věcí ČR proto doporučuje českým občanům, aby si před cestou ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily

Doklady cestovní:

Občan ČR může vstupovat a pobývat na území ostatních členských států EU bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu nebo průkazu totožnosti.

Občanský průkaz je chápán jako cestovní doklad pouze pro jeho držitele, nikoli pro dítě v něm zapsané. Je nezbytné, aby dítě, které cestuje společně s rodičem a je zapsáno v jeho občanském průkazu, bylo vybaveno svým vlastním cestovním dokladem.

Doklady o zdravotním pojištění:
- evropský průkaz zdravotního pojištění.
- komerční zdravotní připojištění
Doklady k cestám s motorovým vozidlem:
- technický průkaz
- řidičský průkaz
- povinné ručení
- zelená karta
- případně havarijní pojištění (individuální)
Doklady k cestám s vozidlem zapůjčeným, pronajatým nebo na leasing:
- plná moc umožňující používání vozu (v anglickém jazyce nebo česky s překladem nemusí být ověřená)
Doklady k cestám s nezletilými dětmi bez doprovodu rodičů:
- ověřená plná moc se souhlasem obou rodičů
Doklady k cestám s domácími mazlíčky:
- cestovní doklad EU
- čip, tetování
- potvrzení o očkování proti vzteklině (ne starší než 1 roku)
Doklady k cestám se zbraní a munice:
- Evropský zbrojní průkaz
avatar Re: Specifika pro cestu s detmi
19. 04. 2017 14:26
volal som i na cudzinecku policiu na odelenie cestovnych dokladov, ohladne mojich pochybnosti ci potrebujem pre 18mesacne dieta novy PAS, ked ma platny pas, ktory bol vyrobeny ked malo 3mesiace. Bolo mi povedane, ze PAS pre male deti ma platnost 2 roky a to i z dovodu rychlej zmeny podoby, a ze urcite nepotrebujem teraz znova nechat robit novy pas, ze to je takto v poriadku.
Re: Specifika pro cestu s detmi
19. 04. 2017 16:13
Patriku pokud narazíš na "dobrýho" celníka těžko mu budeš vysvětlovat že úradnička povedala! Vono 3 měsíční dítě se pořádně liší od 18 měsíčního. U vás nedělaj OP pro děti?
avatar Re: Specifika pro cestu s detmi
19. 04. 2017 16:18
no snad budeme mat stastie na normalneho colnika. U nas delaji, ale my zijeme v CR, mame tady i trvaly pobyt, uz nemame OP.. :-|
avatar Re: Specifika pro cestu s detmi
26. 05. 2017 14:32
Od kedy mame male babo, tak zistujem, ze uz nie hocijaka "pumpa" (cerpacia stanica) je vhodna na zastavenie. Pocet vyhovujucich miest sa tym vyrazne znizil :-(
Idealne to je u novo vybudovanych dialnic, kde vznikaju krasne velke odpocivadla, s detskymi preliezkami, cerpacou stanicou s kafickom eventualne s obcerstvenim.

Tak si vravim, ze ak by to bolo mozne, radsej by som i pri ceste do HR (kde ten odpocinom i pre sofera je potrebny) zastavil, niekde tam, kde si to aj nase babo aspon trosku uzije a rodic spolu s nim tiez (aby nemusel travit cas davanim pozor aby babo radsej nic nedvihalo zo zeme na mocom zapachajucom mini zelenom kusocku travnika, alebo aby nevliezlo pod kolesa hned vedla pritonej frekvetnovanej cesty).

Nenarazil jste niekto nahodou na nejaky zoznam/mapu "baby friendly" cerpacich stanic, resp odpocivadiel v CR/SK eventualne v okolitych krajinach msrom na juh?

baby friendly =
- relativne pekne vacsie odpocivadlo
- fungujuce a ciste WC
- aspon kus cisteho neocuraneho zeleneho travnika
- idelane nejake preliezacky a pod
- idealne kus tiena pod stromom

Btw: ako to riesite ostatni? Viete poradit nejake miesta mozno by ani nevadilo zist trosku dolu z dialnice... V HR to je uz v poriadku, tak su nove pekne Odmorište, najhorsie sa mi to zda v Rakusku..
Re: Specifika pro cestu s detmi
26. 05. 2017 15:10
Tak zrovna Rakousko a jejich odpočívadla, například Oldtimer, jsou snad nejvíc zaměřený na děti v Evropě.
avatar Re: Specifika pro cestu s detmi
26. 05. 2017 15:19
ano, mate vlastne pravdu, je tam i par hezkych odpocivadel, ale natrefili jsme uz i na "nic moc" odpocivadla
Re: Specifika pro cestu s detmi
26. 05. 2017 15:38
Teď jsem si vzpomněl, ti další jsou Landzeit. A to nemluvím o těch moderních ....
avatar Re: Specifika pro cestu s detmi
26. 05. 2017 15:55
ano, mate pravdu, su tam i pekne, AT teda asi nebude spravny priklad, kde to prave nie je dobre, je ich urcite i tam dost nevyhovujucich.

ale i tak, clovek ked cestuje v krajine kde sa casto nenachadza, ma za i pred sebou furu km, tak by bolo fajn vediet kde budu nejake pekne odpocivadla... nenarazil ste niekto na nejaku mapu / prehlad, POI v navigacii, aplikaciu do androidu...?
Re: Specifika pro cestu s detmi
26. 05. 2017 21:14
Směrem do HR. AU - Zobern. Grala už je plná turků a imigrantů a špíny.
A pak až jen OMW nebo nová ina, nebo nový crodux někde na A1 v HR. Slovinsko směrem na istrii nemá moc pěkných pump. A u Mariboru to také dle mého názoru není úplná hitparáda.
Nadruhou stranu, když musíš, tak nepohrdneš ani INou přímo v Makarské smiling smiley
avatar Re: Specifika pro cestu s detmi
26. 05. 2017 22:20
Zobern - myslis tady?
[www.google.com]öbern,+Rakousko/@47.4860747,16.0991086,274m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x476e7e191a21f0f5:0xc1acd24a0ce9889d!8m2!3d47.5102686!4d16.1353799

CZ, SK, to znam, takze vim kde zastavit atd. SLO objizdime, takze tam zastavime kdekoliv. HR ma podle mne hezke, vetsinou nove odpocivadla. jedine v tom AT sme par krat natrafili na spinavou precpanou pumpu...
avatar Re: Specifika pro cestu s detmi
26. 05. 2017 22:40
patrikHR
Toto asi bude ten správný odkaz

[www.google.com]

.
.

_________________________Jirka_________________________
avatar Re: Specifika pro cestu s detmi
26. 05. 2017 22:49
na to same jsem se odkazoval i ja, akorat jsem to tam nejak blbe vlozil :-)
dekuji
avatar Re: Specifika pro cestu s detmi
27. 05. 2017 14:20
Normálně koukám kolika problémům se vyhnu, když se mi děti budí někdy okolo 6:30 v Karlovaci na snídani...
avatar Re: Specifika pro cestu s detmi
27. 05. 2017 15:12
kdo "umi" jezdit na noc, tak je to urcite lepsi, obzvlast s detmi....
ja se bojim ze usnu.. :-( na mne to vecer kolem 10-11-te prijde a nemohu si pomoct
Re: Specifika pro cestu s detmi
27. 05. 2017 20:09
Jirka.velmez. Díky za odkaz.
PatrikHR, někdy Ti nezbude nic jiného. Je to o zvyku i sebepřemáhání. Ale to je v jiném vlákně.
Slavkov, palec nahoru smiling smiley I když otázkou je kolik mají děti let a v kolik Ti "zaberou" smiling smiley
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 189
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.