Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku

Autor zelivak 
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
07. 02. 2018 13:58
ja práve uvažujem o tom mojom odchode na Hvar cca 28.7. po dlhom čase v strede sezony ale kamarát mi poradil že sa nemam obávať a proste Zagreb obísť, išiel tak už vraj 3x , na Sesvete opustí obchvat smer na Velika Gorica a na Karlovac. povedal že pomalšie ale plynulo bez zastávok a to aj cez deň aj v noci....
nemáte aj vy s tým niekto skúsenosti?
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
07. 02. 2018 15:00
Po odbočení musíš na Lukavec. Ale táhne se to.
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
12. 03. 2018 07:37
V sobotu 28.7.2018 to bude na cestách asi zase masakr. Minulý rok jsme jeli do HR v neděli 30.7.2018. V sobotu 29.7. to byl podle zpráv masakr. My jsme vyjížděli ve 4h ráno od Prostějova, jeli jsme přes Maďarsko a Stari Goričan (maďarská M85 a M86 zcela prázdné, na Starém Goričanu jsme byli sami). Zdrželi jsme se jen chvilku na Lučku, kde jsme byli asi kolem 11 dopoledne. Podle zpráv to po nás na Lučku směrem k moři začalo zase dost houstnout. Takže na tento rok nedoporučuji sobotu 28.7., ale neděli 29.7. tak, aby jste byli nejpozději mezi 10:00 - 11:00 na Lučku. V sobotu to bude masakr všude, nejenom kolem Zagrebu.
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
12. 03. 2018 09:50
Jaksi ti budu oponovat. Loni jsme jeli 22.7. v sobotu na noc. Byla to sobota, od které odrazovala celá cestovatelská Evropa. V domnění, že to vše odjede z pátka na sobotu a v sobotu v průběhu dne dolů k moři, jsme čekali cestu na pohodu. Jenže stejně jako my uvažovalo dalších pár či desítek tisíc lidí a jeli také ze soboty na neděli. Cesta děs běs, všude kolony, odpočívadla plná, na čerpačkách u stojanů fronty. V době, kdy jsem už měl pít pivko u apartmánu, jsem byl někde 100km za Karlovacem.
Letos to máme, pokud si dobře pamatuji, opět s odjezdem 28.7. v sobotu na noc, takže již teď přemýšlím. kudy pojedu, abych se kolonám vyhnul. Jet dříve se asi nevyplatí, protože bychod dojeli zbytky těch, co pojedou z pátka na sobotu či v sobotu ráno a později taky ne, protože pojedeme s těmi, co budou smýšlet sjeně jako my.
avatar Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
12. 03. 2018 11:22
Jsem rád, že tyto problémy s jízdou v sezoně už 4 roky nemusím řešit. Jízda mimo sezonu nemá skoro chybu.Takže jediný problém pro mne letos bude, jak a kudy objet (dostavěnou placenou) slovinskou dálnici. Ale to patří do jiného vlákna.
Kolonám na Lučku se vyhýbám časem příjezdu na mýtnici. Kolem jedné v noci je tam aut mimo sezonu minimum. A na zpáteční cestě to jistí Demerje, Ještě jsem před sebou neměl mimo sezonu i v odpoledních hodinách víc než 3 auta. Snad to tak vydrží.
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
12. 03. 2018 13:14
Myslim ze opustenie dialnice bude síce pomalé, ale radšej pôjdem pomaly ako stáť, aj preto plánujem prechod Zagrebom cca okolo polnoci a v Splite mozem odpocivat....
avatar Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
13. 03. 2018 14:50
Zahájo po SLO dálnici k Ljubljaně, Novo Mesto , najedeš na HR dálnici u Bosiljeva .. krom kratšího úseku od Novo Mesto k Hr hranicím, kde si zatočíš kolečkem, cesta v pohodě. Sice trochu delší, ale časově kratší ...

Vodice , Martinsicuro, Podgora, Gradac, San Benedetto del Tronto, Drašnice, Podgora, Živogoš?e Blato, Brist
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
14. 03. 2018 22:53
Isekon napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Zahájo po SLO dálnici k Ljubljaně, Novo Mesto ,
> najedeš na HR dálnici u Bosiljeva .. krom kratšího
> úseku od Novo Mesto k Hr hranicím, kde si zatočíš
> kolečkem, cesta v pohodě. Sice trochu delší, ale
> časově kratší ...

Místo na Bosiljevo si dovolím trochu lepší nájezd na mýtnici Novigrad.

Maribor-Ljubljana-Novo Mesto-hranice Metlika / Jurovsky Brod - Ribnik - nová mýtnice Novigrad. Vyzkoušeno několikrát tam i zpět vždy v největší špičce, kdy to všude stálo několik hodin, ale zde pohoda, klídek bez zdržení. V mapách google stačí zadat Brno - Split přes Ljubljana a ono to tu trasu již generuje.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Tomáš539 (14. 03. 2018 22:55).
avatar Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
15. 03. 2018 07:40
Touto trasou ze Znojma opravdu jen v případě ucpaných cest. Hlavně bych ale nejel v "kritických" všeobecně známých termínech.
Tato trasa má výhody, že nemusíš přes Lučko a přes přechod Macejl, což jsou "hlavní" špunty na trase.Tak to je to plus.
A minus: ze Znojma na mýtnici Novigrad na Dobri mi to totiž vyšlo přibližně o 85 km delší, než "klasickou" cestou. A to je dost.
A navíc, několikrát jsme viděli při návratu z Istrie na trase Ljubljana - Maribor v okolí hlavního města v protisměru stojící kolonu vozidel. Takže trošku problém. Je pravda, že to bylo v sobotu kolem poledne. V noci by to jistě bylo lepší.
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
15. 03. 2018 10:09
Zatím to neřeším, do doby odjezdu je ještě hafo času a cestovatelé v termínech předemnou se jistě podělí o své zážitky z cesty v kritických časech.
Jel jsem dvakrát po sobě v sezóně, z toho jednou v pohodě, podruhé jatka. Dříve jsem jezdil jen mimo sezónu, takže jsem neřešil kudy a trasu volil dle momentální i mentální nálady, spíše pro zpestření, hlavně své, abych to nejel jak do práce, stále po stejné cestě. Letos se určitě vyhnu Macelju. Koupit SLO známku není problém, ale je problém se zařadit před přechodem do kolony a hodinu a půl tam poskakovat. Totéž při objíždění, letos prodloužené o více jak desítku kruháčů a zařazení se do stejné kolony. Raději dám 60km navrch, než hodinu někde trénovat rozjezdy.
Na výše uvedenou trasu se mrknu.
avatar Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
15. 03. 2018 11:23
Kvůli "předpokládanému" značnému množství kruháčů a kdoví jakému značení (možná spíš neznačení) cesty na Macejl "vedle" dálnice při objíždění za Ptují, uvažuji o trase Ptuj, Ormož, Varaždín. Je to sice taky o nějakých 50 km delší, ale tím, že člověk nebude "přibržďovat" před a na kruháčích se to vše časově nejspíš "srovná".
Lučka se moc nebojím, jedu mimo sezonu, ve všední den a ještě v noci, takže předpoklad je hladký průjezd přes mýtnici.
Zpět, ve dne, to bude přes přechod Cvetlin, jestli ho Slovinci "nezatrhnou" pro mezinárodní provoz. Ve dne proto, neboť mám dojem, že silnice z Krapiny na Cvetlin je přece jenom "spíše silnicí 2. a nižší třídy". A je lepší na ni vidět za denního světla.
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
15. 03. 2018 16:31
Zahajskej:

Nerozumím tomu oponování To co jsem popsal byla realita. Odjížděli jsme v neděli 30.7.2017 od Prostějova ve 4:00 ráno. Na ostrově Čiovo jsme byli cca. v 16:30. Časy ostatních průjezdních bodů si nepamatuji, ale na Lučku jsme mohli být asi někdy před polednem a projeli ještě celkem hladce. V ČR, SR a Maďarsku pohodová cesta, stejně tak Stari Goričan a A4 směrem na Zagreb. Jediné krátké zdržení na Lučku kolem poledne. Našel jsem fotku z cesty focenou v 11:34 na dálnici A4 u Sv. Heleny

[www.rajce.net]

Asi 30 minut jsme měli přestávku na odpočivadle Vukova Gorica, tam bylo plno volných míst.

V 15:46 jsme byli u Skradinu

[www.rajce.net]

V 16:26 v Trogiru

[www.rajce.net]

Odpočívadla nebyla přeplněná, cesta byla v pohodě až na to krátké zdržení na Lučku.
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
15. 03. 2018 16:38
Tento rok máme pobyt od 21.7. do 28.7. (sobota-sobota) v Karlobagu. Chěli jsme dřívější termín, ale již neměli ubytování jaké jsme chtěli. Takže opět cesta v jeden z nejhorších termínů. Vyjedeme v pátek ve 4h ráno, cesta asi opět přes Maďarsko, minulý rok se Maďarsko osvědčilo na cestě 2 x tam a 2 x zpět, v neděli i ve všední den. Na Macelji již v pátek můžou být kolony, proto opět Maďarsko. Ubytujeme se někde u Plitvic, dáme si v klidu někde večeři a v sobotu dojedeme zbytek po silnici D1 a následně D25 přes Gospić. Cesta zpět opět s přespáním ze soboty na neděli někde v okolí Plitvic a domů v neděli. Snad to bude OK.
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
15. 03. 2018 18:34
To je nejlepší způsob, dělám to také tak.
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
16. 03. 2018 09:54
to MartinR: jel jsi časově o dost později. My jsme jeli ze soboty na naděli na noc. A byl to masakr. Takovou šílenou cestu jsem nikdy nezažil. Už třeba to, že byla kolona na sjezdu Zagvozd na mýtnici, ENC bylo k ničemu, protože se stálo stejně s ostatními. A o koloně kousek dál před tunelem ani nemluvím. Zde padlo hodně přes hodinu času. Lučko s ENC bylo v pohodě, ale dálnice jela chvílema i jen 60. Pokud jsme se rozjeli na 100, bylo to jen na chvilku, jinak stabilně okolo osmdesáti. Jak to pak začalo z dálnice odpadávat a aut ubývat, zrychlilo se. Tomu se chci letos vyhnout, takže objedu hlavně Macejl a vyjedu dříve. Přespávat se mi nikde nechce, trhat cestu na dva kusy. Nikdo by mě druhý den dobrovolně do auta nenacpal. Hlavně bych to musel půlit podstatně výše, než na Plitvicích, protože když už bych dojel až sem, tak ten kousek do cíle už dorazím.
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
16. 03. 2018 22:25
kabinet302 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Touto trasou ze Znojma opravdu jen v případě
> ucpaných cest. Hlavně bych ale nejel v
> "kritických" všeobecně známých termínech.
> Tato trasa má výhody, že nemusíš přes Lučko a přes
> přechod Macejl, což jsou "hlavní" špunty na
> trase.Tak to je to plus.
> A minus: ze Znojma na mýtnici Novigrad na Dobri mi
> to totiž vyšlo přibližně o 85 km delší, než
> "klasickou" cestou. A to je dost.
> A navíc, několikrát jsme viděli při návratu z
> Istrie na trase Ljubljana - Maribor v okolí
> hlavního města v protisměru stojící kolonu
> vozidel. Takže trošku problém. Je pravda, že to
> bylo v sobotu kolem poledne. V noci by to jistě
> bylo lepší.

Jasný, že to je trasa pro nejhorší provoz (noc z pátka na sobotu = jindy nejezdím), kdy vždy hlásí v rádiu kolony před Macejl 4 hodiny + Lučko 2 hodiny. Zde jedu zhruba o hodinu déle než klasickou cestou a najedu asi těch 85 km navíc, ale absolutně bez kolon a přeplněných pump. Pokud bych jel přes Maďarsko, tak bych osobně použil co nejvíce dálnici v Maďarsku a vyšlo by mne to na Km a časově hůře a nevyhnul bych se Lůčku. Jak jsem již dříve psal, tak finančně na tom také nelze prodělat = najedu sice 85 Km navíc, ale ušetřím asi minimálně 70 kun za to, že se na HR dálnici napojím až pod Lůčkem a plně ještě využiju Slovinskou dálniční známku.Když tankuju plnou na čerpačce Petrol na hranicích SI/HR v Metlice, tak je zde levnější nafta než na dálnici.Mimo Maďary jsem do HR vyzkoušel snad všechny možný trasy, ale tato je absolutně v největším masakru ( jel jsem i přelom červenec / srpen ) bez kolon. Kdo vyzkouší, tak pochopí a nemusí se bát si v HR dát pobyt od soboty.
avatar Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
17. 03. 2018 07:30
Máš pravdu, když je nejhůře, dá se o této trase uvažovat.
Ale jsem rád, že tento problém už nebudu muset nikdy řešit.
Tak všichni "vzhůru do Chorvatska" a bez kolon kdekoliv!
avatar Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
21. 03. 2018 13:37
Tomáši souhlas se vším, jezdím stejně, akorát si nepamatuji názvy - vím, že to je "někde u Bosiljeva" , Kabinet , raději najedu 100 km navíc po slovinské dálnici , než se plácat 60 km těma kančíma stezkama na Varaždin - jel jsem to jednou a děkuji nechci více , samá 50-tka a semafory.
Tomáši, já teda jedu po dálnici až k Ljubljaně a pak se po dálnici vracím k Novo Mesto - tu zkratku jsem jel jednou a raději si najedu dalších 50 km, než umlátit posádku o okýnka smiling smiley . Bohatě mi stačí ten úsek od Novo Mesto k hranicím, abych si zatočil kolečkem. A spotřeba o moc vyšší není ...

Vodice , Martinsicuro, Podgora, Gradac, San Benedetto del Tronto, Drašnice, Podgora, Živogoš?e Blato, Brist
avatar Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
21. 03. 2018 14:00
Tam to asi taky nebude velká pohoda. Z Ljubljane k Bosilevu nebo tam někam, taky nefičíš po dálnici, ale přes vsi.
Já mám už tu výhodu, že si opravdu mimo sezonu můžu vybírat kudy pojedu .Nejideálnější objížďka se mi jeví přes Cvetlin, i když tam jsou spíše taky ty kančí stezky ( u nás se říká kozí). Ale aspoň se "probudím" a zařídím si před další jednotvárností na dálnici. Myslím tím až od Lučka, protože pro samá omezení mezi Macejlem a Lučkem se tento kus "dálnice", se snad dá nazývat jen rychlostní komunikací. Nebo aspoň vloni v červnu jsem měl ten pocit. Třeba letos bude líp.
No uvidíme jak se to vyvine, v sezoně v kolonách bych taky raději 100km navíc, než se od Ptuje pláca 2 hodinyl k Macejlu a jen poskakovala poskakoval.
avatar Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
21. 03. 2018 14:27
Kabinet , dálnice není jen od Novo Mesto po to bosiljevo, vesnic tam moc není a slušná cesta, akorát místy klikatá - nějakých 40 - 50 km odhaduji - to mi na probrání stačí :-)

Vodice , Martinsicuro, Podgora, Gradac, San Benedetto del Tronto, Drašnice, Podgora, Živogoš?e Blato, Brist
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
22. 03. 2018 20:16
Už roky jezdíme do Primoštenu začátkem září v neděli večer, ale i v plné sezóně to bylo celkem bez problémů. Jen to čekání na hranici nebylo 5 minut, ale asi 15-20. A Lučko je v pondělí nad ránem naprosto bez problémů stejně jako jakákoliv jiná mýtnice.
Zpátky se vracíme obvykle sobotu odpoledne, takže před Zagrebem jsme někdy večer mezi 21:00 a 22:00 a Demerje je naprosto prázdné. To samé platí i o hranici - pokud neblbnou Slovinci, tak je fronta tak na 5 minut. A jedním z důvodů je i to, že je to v půlce září.
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
22. 03. 2018 22:23
Ahoj všichni,
toto téma zní: jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku:
Je jasný, že mimo sezónu kolony nejsou nikde. Toto téma má pomoci těm co cestují v sezóně a ješte v noci z pátka na sobotu, kdy to je nejhorší. A v tom případě se těm kolonám dá vyhnout jedině tehdy, když nepojedu na Macejl a hlavně přes Lučko.
Těch tras naštěstí několik je a dá se tak to HR cestovat bez kolon.
Kdo to vyzkoušel, tak pochopí jako třeba Isekon. Já to vyzkoušel samozřejmně také nedojet až do Ljubljani a vzít to kratší trasou z Celje na NovoMesto přes Laško-Krško, ale cesta byla hrozná, sice kratší, ale časově horší než přes Ljubljaň.
Takže teď už jedině tam i zpět jak jsem již psal: Maribor - Ljubljaňa - Novo Mesto - Metlika / Jurovski Brod - Ribnik - mýtnice Novigrad. Navíc ty názvy Slovinských měst a vesnic mne připomínají názvy Českých vesnic a člověk si připadá jako doma.
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
23. 03. 2018 10:05
Už léta objíždím SLO dálnici a loni jsem za použití všech možných návodů a postupů, online informací z netu i z mobilních aplikací nakonec projel tuto trasu.

A pokud nepočítám zastávky na sváču a jiné radovánky, největší zdržení bylo na hr.přechodu Cvetlin, cca 1 minuta. A to jen proto že jsme jeli 3 auta a tak nějak jsme se čekali.

Každý rok jezdím trochu jinak. Díky zde uváděným možnostem jsem nikdy nestál v kolonách nebo na hranicích - max do 10 minut a to při prvním průjezdu Macejlem před 8 lety. Od té doby jezdím jinudy.

Snad jen ještě poznámka, tam většinou z neděle na pondělí a zpátky v pátek nebo neděli. Letos to nebude asi jinak. Takže plánuji další variantu a poznání nových možností.
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
23. 03. 2018 11:26
Musím říct, že díky informacím, které tady sdílíme jsem nikdy nikde zbytečně nečekal v kolonách (nepočítám kolonu, která vznikne např. z důvodu nějaké nehody). Ještě doporučím informace z chorvatského autoklubu, dostupné na internetu a nebo přes aplikaci v mobilu. Vždy v sezonu před víkendem, myslím snad ve čtvrtek odpoledne vydávají předpověď hustoty dopravy o víkendu. Tyto informace mohou být další doplňující informace k mnoha jiným.
avatar Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
23. 03. 2018 12:49
Pali.B
Tvoje loňská objížďka je podle mě nejlepší. Taky jsem už tak jel a kdyby v budoucnu bylo třeba, pojedu tudy zas.
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
04. 05. 2018 09:11
kdo jezdíte Cvetlin, prosím o radu:
nedaří se mi na HAK (ani web, ani androidí aplikace) najít průběžné aktuální informace ani webkamery - pod jakým názvem ten hr.přechod figuruje?
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
04. 05. 2018 09:46
Jazbina?
avatar Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
04. 05. 2018 09:52
No, to jsem zvědav, podle mě tam nic veřejně dostupného není (ani DARS tam z druhé strany nic nemá), obdobně je na tom třeba i dálniční HP na A4 (HR/HU) Goričan / Letenye smoking smiley

... nejblíž je asi webka na zámku Trakošćan grinning smiley
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
08. 05. 2018 10:40
Na mýtnici Demerje zrychlí platby kartou.
Z dosavadních 8 sekund na 3.

[www.index.hr]
Tom
Re: Jak se vyhnout kolonám na hranicích a Lučku
08. 05. 2018 16:15
Jediná možnost jak toho dosáhnout je v druhem kroku platit bezkontaktní kartou a oni to musí umožnit.
ps i těch 8 sekund je tak jen taktak...
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 73
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.