Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Přejezd Velebitu

Autor ferry 
Re: Přejezd Velebitu
15. 05. 2015 13:34
Hakena. Zde je odkaz na mapu. Je to jednoduché. Před tunelem Sv.Rok sjet z dálnice a jed do stejnojmenné vesnice a odtud přes hory.
Plánujeme to na srpen při cestě na Hvar.
[www.mapy.cz]

Zdenek



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Panďák (15. 05. 2015 13:38).
Re: Přejezd Velebitu
16. 05. 2015 06:57
Díky za rychlou odpověď.Jsem málo trpělivý a zdatný na takové hledání.
Re: Přejezd Velebitu
16. 05. 2015 12:51
Náhodou jsem zjistil, že na konkurenčním diskuzním fóru existuje stejné téma. Myslím, že se tam mohou nalézt zajímavé příspěvky. Uvádím knihu, kterou jsem si již dříve půjčil v knihovně kvůli jiné cestě a je opravdu vynikající.
[www.megaknihy.cz]
Tady je odkaz na to fórum
[www.....cz]
avatar Re: Přejezd Velebitu
16. 05. 2015 20:13
dik za inspiraci na pruvodce - objednano :-)
avatar
mdr
Re: Přejezd Velebitu
17. 05. 2015 06:31
Vranka, paráda. Kolik aut jste na té cestě potkali?
avatar Re: Přejezd Velebitu
17. 05. 2015 08:17
Vranko, chválím Pepu, že si s feldičkou troufl až tam ... za hezkými sceneriemi a botanickými skvosty ...
... zdá se mi to, že na obr., v pořadí 14 ... je v mlze vidět skálu, kterou vídáme nedaleko A1, odmorište ZIR ... ?
smileys with beer
Re: Přejezd Velebitu
17. 05. 2015 10:57
Pohled na tyto řádky a nádherné postřehy Vranky,mi nějak záhadně vrátily pamět,ale to nevylujučuje to,že co bylo včera si nepamatuji.Takže jen dodám,že tuto trasu jsme absolvovali v roce 1997 autem barvy bílé značky Favorit a to cestou do Zadaru,letovisko Zaton.CK z Moravy která nám toto zajistila,jakožto SPZ onoho přibližovadla,zde ze známých důvodů nebudu uvádět.Přiznám,že jet tudy byl záměr, jet nejkratší cestou a dle tehdejších JUGO map které jsem měl ,tomu tak bylo.Takže v
Udbine doprava a pak už jen kochání,byť ne pro zbytek posádky,ale to už je z jiného soudku. Se šarmem sobě vlastním jen
sdělím,že jsem nikde spodkem neškrtl,natož vrškem.Jak bylo předesláno výjezd v té době na ještě provizorní most v Maslenici
a klid asfaltu.Večerní radovánky,že jsem zdárně dokončil cestu,popisovat nebudu.Jen jsem musel slíbit,že už tudy se vracet nebudeme,což jsem splnil.Maslenica,Gračac a pak už dnes už známá STARÁ.Netřeba dodávat,že dálnice v té době byla ještě
v plenkách a náznacích.Je co vidět,je čím se kochat.
Re: Přejezd Velebitu
17. 05. 2015 12:12
Vranko, pokud chceš vědět, zda se v HR smí spát v autě, tak napiš SZ autorovi JIRKA Z RI, bydlí tam a tak by zákony HR měl znát. Řádí v části "Ostatní", tam jej najdeš a potom dej vědět. Sice já už jsem na spaní v autě starý, mám Felicii a ta to ani neumožňuje, ale jsem zvědavý.
Re: Přejezd Velebitu
17. 05. 2015 13:23
Panďák, tak pobýváme ve stejném okrese.smiling smiley U Valašských Klobouk naše stanoviště.

Zahajskej ta stavba by měla bát kaple Sv.Františka a ruiny naproti /jak jsem zjistila nejsou vidět na těchto fotkách/ jsou také pozůstatky z kaple Františka z Assisi .

Hakena asi nemám žádnou mapku ale ještě se podívám. Nekteří totiž doporučují jet ze strany od moře a pak se zase vrátit zpět, jelikož polovina cesty je opravdu jen lesním porostem. To každý jak se mu to hodí.

mdr tak to bylo docela zábavné. Po přejetí tulových hor jak jsme klesali dolů, postupně jsme potkali 3X policejní vozy.
Skoro nás to polekalo že se něco přihodilo. Bylo to ale již na asfaltce. V horách nikoho ale bylo poměrně brzo ráno a málokomu by se asi chtělo .

Bessy tak naše za měsíc plnoleté přibližovadlo si nijak nestěžovalo. Zatím nás dovezlo vždy tam kam jsme chtěli a v Chorvatsku ho na těch terénech moc nešetříme. Tak doufám že nás brzo nepřekvapí .

Děda asi se budu muset přeptat jen tak pro pořádek, abychom nebyli někdy moc překvapení. Vloni jsme si v noci chtěli dáchnout nekde poblíž Garjaku, protože jsme ráno chtěli hledat další prameny Cetiny. Vypudil nás velmi rychle ale někdo úplně jiný než státní orgán.Tak po chvíli, když začínáme klimbat je slyšet silný tachot poblíž v porostu a u nějakého domku šíleně řve pes. Ale tak úplně zoufale. Štěkal i předtím ale toto je čímdál tím silnější.Šramot zesiluje a pes ztichne. Tak a je po něm říkam a urychleně chystáme odjezd. Nenapadlo nás nic lepšího než,že by to mohl být medvěd. Odjíždíme, pes se ozývá již opět ale klidu nemáme ani trochu. Tak tak je to se spaním v autě.smiling smiley
avatar Re: Přejezd Velebitu
17. 05. 2015 22:02
me by i zajimalo proc se nesmi spat v aute - jedine co me napada tak je ze tim prichazej o penize za nocleh, jinak jsem v aute spal v HR nespocetnekrat a nikdy zadnej problem
Re: Přejezd Velebitu
18. 05. 2015 08:31
Vranka. Dá se tam někde odbočit a zabloudit? Chceme to jet taky s vesničky Sveti Rok. Jeli jste brzy ráno. My to plánujeme tak kolem poledne. Nevím jestli tam nebude větší provoz. Co upozornění na miny? Dá se tam podívat i mimo cestu?
Zdenek
Re: Přejezd Velebitu
18. 05. 2015 09:54
Taky tuto trasu někdy v budoucnu vyzkouším. Pokud jde o denní dobu kdy přejezd realizovat tak s ohledem na co nejlepší výhled západním směrem by bylo asi ideální přejezd realizovat co nejdříve ráno. Nebo se pletu?
Re: Přejezd Velebitu
19. 05. 2015 10:03
Jadranista napsal(a):
-------------------------------------------------------
" vyrazit po 8.hodinové šichtě na noc v jednom tahu na štreku 1000km dlouhou je docela zadělávka na pěkný prů...r.."


Zkoušel jsem to kdysik a zase to není takový extrém.. Předloni po ranní 12tce a bez problému.
Hodně je to o tom, že se člověk musí znát a vědět, kde jeho síly končí a kdy zastavit.

Vše je o lidech.. Někdo přes den, když má volno už dva dny, někdo po šichtě, každý jsme jiný smiling smiley
Hlavně ať dojedem všichni v pořádku!!

Hrvat Mishell

______________________________________________________________________________________________________________________
Krk, Trogir, Makarska, Stupin Čelinne, Podgora, Gradac, Turanj, Pakoštane, Pakoštane (2012 - 2x), Pakoštane, Pakoštane,..
avatar Re: Přejezd Velebitu
19. 05. 2015 14:45
...Mishell ... kdy vyjíždíš ?
smileys with beer
avatar Re: Přejezd Velebitu
19. 05. 2015 15:24
Nějaký pátek ještě nebude mít nárok na dovolenou. Já to vidím tak na září.
Re: Přejezd Velebitu
19. 05. 2015 16:01
Warriors - jestli narážíš na to, že by jsi mě nechtěl potkat, tak se bát nemusíš smiling smiley Takové psí kusy už nedělám smiling smiley A jinak nevím, letos velký otazník.. Spíše ne, než jo..

kabinet302 - nebude, nejde, takové výrazy neznám smiling smiley Vše je o domluvě.. smiling smiley Včera jsem dovolenou řešil a klidně i v Červenci.. smileys with beer

Hrvat Mishell

______________________________________________________________________________________________________________________
Krk, Trogir, Makarska, Stupin Čelinne, Podgora, Gradac, Turanj, Pakoštane, Pakoštane (2012 - 2x), Pakoštane, Pakoštane,..
avatar Re: Přejezd Velebitu
19. 05. 2015 16:15
Nebude, nejde - však to jistě ještě poznáš. Život je dlouhý. A někdy nepomůže ani strejda.

A k tématu: Kolik km je šotolinové cesty z těch uvedených 33 km trasy přejezdu Velebitu? Projedou to i auta se s malou světlou výškou (např. Octavie). Nebudou škrtat pdvozkem v "náročnějších" pasážích cesty?
avatar Re: Přejezd Velebitu
19. 05. 2015 19:04
Já jsem to teda přímo nepřejel, protože jsem nechtěl riskovat ev. poškození auta (byl jsem tam celkem nízkým autem). Dojel jsem na oba konce, kde končil asfalt a začíná šotolina (on je to teda spíš hodně hrubý makadam). Byly tam vidět i vyjeté koleje, tzn. vyvýšení uprostřed.

Octavia to asi projede, je celkem vysoká (u RS-a bych se ale už bál, že škrtne). Pokud by to ale mělo být auto, na které dávám obzvlášť bacha, tak bych to s ním osobně stejně nejel.
Re: Přejezd Velebitu
19. 05. 2015 19:42
Já tam nechtěně jel předloni,když hořelo někde u dálnice,kterou zavřeli.Policajti sice narychlo řídili dopravu,kterou odkláněli mimo dálnici,jenže dál už nějak nebylo značeno nic,jen hromada tápajících řidičů.Sice tam nějaký regulovčík na křižovatce ukazoval,kde na Split,a kde na Zadar,ale to bylo asi tak všechno.Navíc mi blbnula 12V zásuvka,takže navigace pasé,mobil rovněž..Držel jsem se tedy za těmi přede mnou,nicméně dodnes nevím jak,ale najednou jsem se se třemi auty přede mnou ocitl na staré asfaltové,z velké části šotolinové cestě vzhůru.Prostě dodnes nevím,kde se stala chyba.Přede mnou dva brňáci,za námi nikdo..confused smiley Navíc to celkem prali,já měl půjčené bráchovo Mitsubishi ASX,takže jsem se snažil být opatrný,páč znám dobře,že půjčky chodí s pláčem,a ti dva mi ujeli..Nu což,škoda,že ta micina nebyla moje,užil bych si to tam s ní..eye rolling smiley Nervy jsem měl v kelu,po 10ti hodinách jízdy a po 2 hodinách v koloně se plácat někde v území duchů,to bylo opravdu terno.Ale s odstupem času nelituju.Já to sice moc neregistroval,ale děcka na to rády vzpomínají.Za prvé na ten "adrenalin"-taťko,nedojde benzín?Neztratíme se úplně?Nezastřelí nás někdo? smiling smileyA za druhé,na tu fakt krásnou krajinu,což teda vím jen z jejich vyprávění,páč já byl fakt úplně vyřízený,pořád oči na sťopkách,a ani z té hodinové pauzy někde v horách si moc nepamatuju..confused smiley Takže jet se tam určitě dá i Oktávkou,jeden brňák před námi ji vůbec nešetřil,a nikde jsem ho pak ve škarpě nepotkal..thumbs up Jen si pamatuju takovou perličku-poblíž cesty tam byl kamenný domek-jeden široko daleko-a u něj něco kopala na zahrádce-teda spíš kolem nějakého křovíčkaconfused smiley starší paní.Na cestu jsem se ji však zeptat nestihnul,protože přede mnou,nevím proč,utekla..confused smiley
avatar
mdr
Re: Přejezd Velebitu
20. 05. 2015 17:56
Já jsem se na tuto trasu díval přes Google street view a konstatoval jsem, že google auto přijelo z obou stran na konec asfaltu a podle této značky [goo.gl] je té šotoliny asi 18 km.
Re: Přejezd Velebitu
21. 05. 2015 14:16
Já osobně bych se takové cesty třeba s Octavií I trochu bál. Ono se to nezdá, ale stačí menší kámen tam kde by zrovna neměl být a je to. Stalo se mi to minulý rok, asi 30 km od domu, na cestě, kterou celkem znám. Sice zkratka, ale oficiální cesta, víceméně vyasfaltovaná. Asi nějaká špatná konstelace nebo co, kombinace díry a kamene. Jeli jsme celkem pomalu, najednou tupá rána, za námi proužek oleje, po pár desítkách metrů kontrolka oleje. Domů jsme potupně přijeli na odtahovce s proraženou olejovou vanou..... V HR bych to řešit nechtěl.

Proražených olejových van není málo. Třeba přímo v centru Olomouce je po levé straně v cestě poměrně hlukoká prohlubeň. Hluboká, ale delší, takže není moc vidět. Navíc hned za křižovatkou, po rozjezdu na zelenou se človek těsně před předek moc nedívá. Taky jsem do ní levým kolem jednou vjel, motor zavadil o silnici, celkem slušná rána a už jsem čekal co zase bude. Olejových čar od toho místa vede dost - od aut lidí, kteří měli menší štěstí. Olejové čáry tam mají různé odbočky podle toho, kdy se komu rozsvítila kontrolka mazání.

Takže to jsou moje zkušenosti, osobně bych to moc nepodceňoval.
Re: Přejezd Velebitu
21. 05. 2015 19:07
Přidám pár detailů terenu . Řekla bych, že felicie má ještě nižší světlost spodku než oktávka ale o tom nebudu polemizovat ani nikoho lákat ani odrazovat. Ale pravda je, že nové auto si člověk víc opatruje a zvažuje co ještě ano a co ne. A pak jak kdo má zkušenosti s terénem asi taky hraje svou roli.
.



Jinak mdr nějak jsem nikdy mapy nepoužila na prohlížení cest v Chorvatsku. Ale včera jsem byla jako na dovolené.Místo spánku jsem si projížděla magistrálu až pod Dubrovník. Pěkně zastávky na místech kde jsme vždy zastavovali a kde se koupali. No bezvadně jsem si to užila. I mladí občas nahlíželi na známá místa, Paráda.
avatar Re: Přejezd Velebitu
22. 05. 2015 00:32
Hezké fotky Vranko, děkuji thumbs up .

Já letos bohužel nejedu, ale příští rok, dá-li zdraví, tak zcela určitě. Pročítám tohle vlákno a přejezd Velebitu mě taky moc láká, takže každé info a každý obrázek vítám. Ovšem jak se na to dívám, tak s mým současným autem si to asi nedovolím.

Měl jsem Ford Fusion, v Chorvatsku jsem s ním byl 2x a naprosto bez obav bych se s ním přes Velebit vydal. Bohužel ho už nemám, nyní jezdím Fordem Focus a s tím si na tuto cestu zřejmě netroufnu.

V mém případě to není o novém nebo starém autě. Fusion jsem měl nový a na podobnou cestu bych se s ním vydal bez rozmýšlení, protože světlost spodku byla hodně velká. Můj současný Focus je starý 15 let a přesto si na tu cestu netroufnu, protože u něj mě světlost spodku přijde dost nízká. Vidím to i když jezdím třeba na chatu, kde máme příjezdovou cestu s dírami, které ačkoliv nejsou tragické, tak musím dost pomalu protože jinak si občas trochu "škrtnu". S Fusionem jsem byl v pohodě, protože jeho spodek byl fakt vysoký.
Takže není to jenom o tom, jestli mám nové nebo staré auto. Podstatné je to, že stejně jako píše MartinR, tak ani mě se nechce někde v HR řešit vážnější poškození, jako utržený výfuk nebo nedej bože proraženou vanu. I když ta panoramata mě hodně lákají.

** Petr **



Upraveno 1krát. Naposledy upravil PetrK (22. 05. 2015 00:32).
avatar Re: Přejezd Velebitu
22. 05. 2015 08:07
Vranko, fotky pěkné, dokumentační. Po jejich prohlédnutí si s naší Octavkou na tuto cestu netroufnu.Co tam pak s ní, 600km od domova, v divočině.
I když člověk má četné zkušenosti při jízdě UAZem "terénem" z VVP Doupov a VVP Libava, tak přece jenom Octavie není UAZ nebo třeba i výše jmenovaný Ford Fusion. I přes krásná "panoramata" a jistě nádhernou květenu v jarních měsících tuto trasu budu absolvovat (možná) až s "terénnějším " autem.
avatar Re: Přejezd Velebitu
22. 05. 2015 09:45
paradni fotky, cim dal vic me to laka to letost na podzim dat, vzdy se frcelo rovnou dolu na jih a pohori zustavalo nepovsimnute takze si letost udelame mensi odbocku a pofrcime pres Velebit a budem se kochat :-)
avatar Re: Přejezd Velebitu
22. 05. 2015 10:43
Vypadá to v pohodě smoking smiley ... kdo se bojí, tak na Aukru koupí náhradní vanu za cca 700CZK + kanystr oleje (v kufru to moc místa nezabere)... a v případě průrazu, za hodinku není co opravovat grinning smiley Největší problém by asi byla případná "ekologická katastrofa"....
Re: Přejezd Velebitu
22. 05. 2015 12:03
Přemýšlel jsem taky o tom, nahradit ty trapné, většinou plastové a nebo žádné kryty pod motorem za pořádný, z pořádného silnějšího plechu. Hodilo by se to často i v ČR.
avatar Re: Přejezd Velebitu
22. 05. 2015 12:34
tak ja nastesti tohle resit nemusim neb mam podvozek hodne vysoko ale znamej prej pred 5 rokama kdyz tam jel s Polem tak parkrat radne skrtnul ale i tak to Polo prezilo :-)
avatar Re: Přejezd Velebitu
22. 05. 2015 19:08
MartinR, záleží na jaké auto... pokud na nějakou Oktu či Golfa, tak existují origo (ty čínské nebrat) kovové kryty z paketu pro špatné cesty... plus to zvednout "podložkama".... Měl jsem to svého času zvedlé o 4cm a naprostá pohoda smoking smiley Mimo koncern ti neporadím, více kdyžtak SZ.
avatar Re: Přejezd Velebitu
31. 05. 2015 05:34
Zahajskej napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Vranko, krásné fotky. Ještě by tam měl být Olda
> Šetrnej se svým červeným bráškou a bylo by to
> dokonalé.

A je tu i s pozadím známé skály. Posledně jsem Mali Alan projížděl ještě se Š 120 LS..no to už je ale dávno smiling smiley

Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 63
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.