Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Na Istrijský poloostrov a Kvarner jinak

Autor Děda 
Na Istrijský poloostrov a Kvarner jinak
08. 02. 2013 15:04
Minulý rok jsme hledali cestu na ostrov Krk mimo dálnice ve Slovinsku a našli jsme zajímavou trasu. Dálnicí v Rakousku jsme jeli z Moravy až do Klagenfurtu, West (je tam značení Slovinsko).Dále přes nádherný, horský, neplacený Loibltunel do Slovinska, směr Tržič, Bistrica pri Tržiču. Nyní pozor silnice č.101 je přivaděčem na dálnici, proto je nutné v Bistrici odbočit na Podbrezje, Naklo, Kranj, dobře značeno. Z Bistrice vede na Kranj kratší trasa, ale orientace je horší (naopak při zpáteční cestě je trasa výhodná, v Kranji je dobře značená trasa přes Mlaku pri Kranju, směr Bistrica, Tržič). Z Kranje bez problému jedeme po místy poškozené cestě na Ljubjanu. Toto krásné malé hlavní město je v létě prázdné, minimální autoprovoz, polovina Slovinců je na Jadranu a motá se tam jen několik cizinců (na zpáteční cestě jsme si město užili). Na větší světelné křižovatce v centru odbočit vpravo (rovně se jede do centra). Při objezdu centra je vlevo vidět hrad. Výjezd na silnici č.106, směr Brod na Kupi v Chorvatsku je prakticky v přímém směru s vjezdem do Ljubjany. Přímému průjezdu brání pěší zóna v historickém centru. Pokud se to poplete, nima problema, centrum se přes tunel pod hradem objede zleva. Na směrovkách v Ljubljani je uveden směr HR, ale pozor, jeden vede přes hory a Postojnu, druhý směr po silnici č.106 do Brodu na Kupi a tento směr je náš. V centru je tento směr společný se směrem na Novo Mesto a to je dobrá pomůcka. Slovinci mají, pro nás, nezvyklé značení čísla silnice, je na malé tabulce a nízkém sloupku, hned napravo a hned nalevo, tak nevím? Brod na Kupi má nepřetržitý provoz a je vyzrazen pouze pro osobní automobily, to je velká výhoda, proto na silnici č.106 je minimální provoz. Kvalitní silnice vede pouze zvlněnou krajinou a tak delší trasu vynahradí čas a spotřeba paliva. V Brodu na Kupi doporučuji přestávku, je to krásné místo u řeky Kupa, s levnou nabídkou na ubytování na obou stranách hranice.Potom se v Delnici naskočí na Chorvatskou dálnici A6 a je to naše!!!
Re: Na Istrijský poloostrov a Kvarner jinak
08. 02. 2013 22:48
Tak toto mohla být příjemná 'objížďka slovinské dálnice' jistě krásnou krajinou… Sám jsem před časem stejnou trasou (Rakouskem na Klagenfurt a přes Tržič a Bled) plánoval opětovnou 'návštěvu po letech' Triglavského národního parku. Cesta se tehdy neuskutečnila, ale vzpomínky zůstávají…
Morava–Vídeň–Graz–Klagenfurt–Kranj–Ljubljana–Krk

Fotečky nebo video z cesty by nebylo? :-)
avatar Re: Na Istrijský poloostrov a Kvarner jinak
09. 02. 2013 07:02
Taky přidám
Cestou necestou na Istrii ..Tudy už nikdy nepojedu !
tohle jsem si vždy říkával a nikdy nedodržel (minimálně 20 x)..nádherná scenerie krajiny Rakouskem a Slovinskem mne vždy nějak záhadně přemluvila. Na Istrii se dá jet všelijak a pospíchat „valit ho“ po dálnicích není mým stylem, ale badatelsky se kochat je o něčem jiném.

Přes Rakousko jsem vyzkoušel lecjaké trasy, ale vždy se snažil o ty nejkratší, pro případné cestovatelské využití tu jednu z nich uvádím – ještě pro zajímavost, nepotřebujete A dálniční známku (doufám, že to ještě platí !)
Z Dolního Dvořiště je do Steyr kousek – odbočíme na Wartberg ob der Aist už z B310 před Linz na B123, kolem Mauthausen s přejezdem Dunaje dále po B309. Ve Steyr zase přejedeme řeku Enns, poté už dále jen po B115 levé straně proti proudu řeky nádhernou krajinou před námi a začínáme se konečně kochat.
Silnice jsou Rakouské, tedy OK. U "turbíny v Altenmarkt bei Sankt Galen odbočíme vpravo po B117, projedeme Sankt Gallen, dále přes Admont B146 (obrovský Benediktýnský klášter) a zde pozor, na konci města hned za žel.přejezdem rovně L713 vjíždíme do Národního parku Paradies..do Trieben je už kousek.
Za Trieben po B114 nás čeká pěkný „škrpál“ přes 16% stoupání !.. naštěstí ne dlouhý, vjíždíme do známého horského střediska Hohentauren po B114 přes Pöls a v Sankt Peter ob Judenburg odbočíme vpravo po B317 / S37 a vjíždíme do Korutan. Ještě před městem gladiolů Klagenfurt máme možnost výběru hraničního přechodu do Slovinska.
Podobné škrpály lze absolvovat také na přechodech A - Slo viz. mapka, někde i s 16 % stoupáním (videa jsou z leva do prava).

Nejatraktivnější trasa přes Vilach po 109 / 201 (s karavanem poměrně náročné) je Wurzenpas – Podkoren – Kranjska Gora po 206 (Triglavski narodni park) – Trenta – Soča – Kobarid..zde se kocháme úplně nejvíce.
Placeným a poměrně dlouhým Karawankentunel po E61 / A11 jsme ve Slovinsku za chvilku.
Z Klagenfurt náročnějším na stoupání a serpentiny Loibitalpass (s karavanem jen pro zkušenější) – po 101 do Podljubejl – Tržič – Ljubljana atd.
Úplně nejnáročněší trasa (jel jsem jí nejméně 4× a s karavanem vůbec nedoporučuji) je od Wölkermarkt po 82 přes Bad Velach – Jezersko a 210 směr Kranj – Ljubljana atd.
Přiblížit psaním všechnu tu další krásu asi nelze, trasa Slovinskem od Kranjske Gory Triglavskim narodnim parkem až po Kobarid se jmény měst a názvy jsem zachoval původní.

Na cestu: (pozor ceny už nemusí být aktuální)
v Rakousku se platí (os. auto): dálniční známka 7.70 eur / 10 dnů, na A1 se platí tunely Taurus a Katschberk 9,5 EU
na A9 Bosrucký tunel (Bosrucktunnel) – 4,50 EU, Gleinalmský tunel (Gleinalmtunnel) – 7,50 EU,
Rakousko-Slovinsko Karavankentunnel – 6,5 EU
"LOIBELPASS-od Klagenfurtu":


"JEZERSKO-od Volkermarktu":


"PODKOREN-od Vilachu-Vrsic-Trenta":

Anonymní uživatel
Re: Na Istrijský poloostrov a Kvarner jinak
11. 02. 2013 17:31
milošhr- nádherná práce, nádherný příspěvek. Zdá se, že taky patříš k těm, pro které už cesta je sučástí dovolenésmiling smiley a umíš se kochat. Nu, já z Tvých tras ještě nevyzkoušel tu přes Jezersko, mám o čem přemýšlet pro příště.
avatar Re: Na Istrijský poloostrov a Kvarner jinak
11. 02. 2013 21:31
... Tomme ... kochat jo ? ... viděl jsi na tom druhým videu tu veverku ? ( zatáčka do prava / 120 ) ... byla černá, nebo rezatá ... eye rolling smiley ?
avatar Re: Na Istrijský poloostrov a Kvarner jinak
12. 02. 2013 06:39
Bessy to nebyla veverka, ale Korutanskej svišť smiling smiley.
Asi tak Tomme "Zdá se, že taky patříš k těm, pro které už cesta je součástí dovolené" pro mne dovča začíná už od baráku a zpět zrovna tak. Na Istrii jsem jel i přes It / Tarvisio-Gorizia-Terst-Pula a před válkou zpět dost často i přes BiH / Mostar-B.Luka-Daruvar atd. Ale nechtěje se vytahovat-frajeřit, sjezdil jsem i dost vnitrozemím všelijakejma "zkratkama" býv. Jugoslávie..nelituji tohosmileys with beer
Tom
Re: Na Istrijský poloostrov a Kvarner jinak
12. 02. 2013 09:27
Taky patřím do této sorty cestokochačů a Bohu dík i moje žena.
Loni jsem to vzal také přes Loibelpass, byl na Tchepasluchtu a spali jsme Ubytko Slovinské Alpy
Bylo to supééér smoking smiley Pivko, vínko večer pokec a pak hurá dolů.
Už nikdy nepojedu dolů a zpět na jeden zátah.Nemá to chybu si odpočinout.
Letos to zapíchnu cestou dolu na Pelješac ve Ferlachu.
avatar Re: Na Istrijský poloostrov a Kvarner jinak
12. 02. 2013 09:46
Kolik km to máš přes Slo - Ljubljanu ? eye popping smiley
Tom
Re: Na Istrijský poloostrov a Kvarner jinak
12. 02. 2013 10:26
Cesta

Ahoj, přesně nevím, jak to myslíš, ale takto asi pojedu. NEBO to vezmu přes Linec a budu objíždět tunely, ale to podle počasí!

PS ne po D1 ale přes Svitavy yawning smiley ale už to nebudu zase upravovat...



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Tom (12. 02. 2013 10:28).
avatar Re: Na Istrijský poloostrov a Kvarner jinak
12. 02. 2013 10:57
OK..trasu jsem si prohlédnul. Dávám sem tak jak jsem jezdíval a popsal výše z 9.2., třeba se to bude někomu hodit smileys with beer

Tom
Re: Na Istrijský poloostrov a Kvarner jinak
12. 02. 2013 11:51
Miloši ty obrázky jsou maléééé.
Prosím zvětši nebo to hoď do Google maps. Dík
avatar Re: Na Istrijský poloostrov a Kvarner jinak
12. 02. 2013 14:15
Zvětšit nebyl problém, ale je to rozostřéné, jedině asi zkopírovat tiskárna by si s tím měla poradit
Re: Na Istrijský poloostrov a Kvarner jinak
15. 02. 2013 13:46
[maps.google.cz]


Omlouvám se všem diskutujícím k mému příspěvku. Kameru nemám a rodinné fotky jsou pro dokumentaci cesty nepoužitelné. Když jsem fotil, tak jsem netušil, že napíši tento příspěvek. Příště, na jiné cestě, udělám několik fotek záměrně, k dokumentaci cesty. Dosud jsem byl pouze pasívním účastníkem těchto diskuzí, ale uvedená trasa mne tak nadchla, že jsem se zaregistroval a cestu popsal. Navíc trasa má ten půvab, že se maximálně využije dálniční známka v Rakousku. Při přípravě cesty rád používám animaci map google.cz, Otevřu vyhledání trasy, pokud nechci placené úseky, otevřu možnosti a potom kliknu vyhledat trasu. Trasa musí být krátká, jinak animace trvá velmi dlouho. Na levé straně mapy, na úrovni popisu trasy je čtvereček 3D, když na něj kliknu, tak se rozjede animace. Tento návod píši pro znalce na mojí úrovni vědomostí, těm, co je návod nudí, se omlouvám. Pokusil jsem se vložit odkaz na průjezd Ljubljanou, ale nevím, jak to dopadne? Jinak velmi věrohodně působí animace průjezdu přes Loibltunel. Tak se mějte, jak chcete, a tím končím s tímto příspěvkem, protože již k němu nemám co dodat.
Díky za radu, tak jsem to zkusil, ale potvora mi to hodil na začátek,Tak nevím, pokud to nevyjde, tak už se na to vykašlu a musí mne to naučit vnučka. Ale to už nebude k tomuto příspěvku.Díky Tome, vyšlo to, už neumřu úplně hlúpý, Ale byla to fuška, odkaz mi zastínil text a tak jsem text posunul. A JE TO !!!!!Tak to zase opravuji. Dostal jsem úkol, vymazat nepoužitelné odkazy.Současně děkuji L.K.,který mi v soukromé zprávě přes Admina poradil vkládání odkazů přes okénko vložit, tak to vyzkouším.
[www.slovenia.info]
[www.hak.hr]



Upraveno 5krát. Naposledy upravil Děda (22. 02. 2013 15:09).
Tom
Re: Na Istrijský poloostrov a Kvarner jinak
15. 02. 2013 14:03
Musíš Dědo kliknout na odkaz( jako řetěz to vypadá, ležatá osmička) , je to vedle tiskárny (vedle Moje místa) a zkopírovat celý ten link.
Pak to půjde.
Re: Na Istrijský poloostrov a Kvarner jinak
21. 02. 2013 14:41
přes ten tunel přechod na Slovinsko sem taky jednou jel nějak sem se zakecal a zapoměl v Grazu sjte tak sem pokračoval až na klagenfurt,ale bohužel sem skoro nic neviděl protože sem jel v noci sad smiley
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 224
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.