Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2

Autor admin 
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
25. 09. 2017 20:01
Dobře děláš.
Musím ale napsat, že i jízda autobusem má své půvaby.A to myslím vážně. Ten nej půvab je takový, že cestování je "absolutně" bez problémů. A myslím tím, žádná starost o auto ( olej, vzduch do pneu ve správném tlaku, chladící kapalina, vyluxování, ztráta klíčů, zabouchnutí si klíčů v autě , když nemám sebou náhradní, parkování u hotelu, čerpání čehokoliv do auta na ČS a jiné laskominky, jako například, jak se mi to tam všechno vejde aj.)
"Jedinou " starostí v autobuse snad je, jak si sednout, abych neměl nepatřičně otlačený zadek, kolena.
I vzdálenosti mezi městy mi utíkaly nějak rychleji než když řídím. Ovšem výsledný čas jízdy mě v autobuse nevyhovoval.13 hodin jízdy místo 10 hodin je přece jenom dost silné kafe. Takže příští rok, zase jako Ajax, pojedu autem.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
25. 09. 2017 20:34
Albánii autem v pohodě. Autobusem tak možná 3hod.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
25. 09. 2017 21:25
Na druhou stranu, jestli 10 hodin odřídit nebo se 13 hodin nechat vézt... a z toho 10 prospat smoking smiley Jel bych busem thumbs up smiley
Letos jsem to měl cestou tam za nějakých 21 hodin... z toho obvyklých cca 14,5 na cestě a zbytek poznávání krás BiH v rámci cesty... (detaily jsou v patřičném vláknu).
Cestou zpět jsem to měl v plánu za těch cca 14,5.... tak mi pro změnu nedal na kruháči v Banja Luce borec přednost ("jenom blatníček" ) ... a bylo to za +3 hodiny hot smiley
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
26. 09. 2017 07:27
Snad největší problém s dopravou autobusem mám ještě ten, že vsedě neusnu. Potřebuji k usnutí mít zaujatou "vodorovnou" polohu. Nemusím být ani "vyšponovaný" na svých 185 cm, stačí mi dvojsedačka v autobuse a batoh pod hlavou. No a tyto podmínky v obyčejném autobuse splněny většinou nejsou. Vše obsazeno, nebo jsem pomalý, ale to je moje "blbost".No a podlaha v uličce to taky nejistí. Prostatici a děti za jízdy "lítají" každou chvíli na záchod. Takže řešením by byl "spací" autobus.Ten je ale "nasazován na jiné delší linky:"
Délka cesty v hodinách mi nevadí. Taky už jsme jeli z Chorvatska od Omiše 18 hodin. Bez spaní. A kromě nadávání manželky, žádné jiné problémy
Závěr: všechno má své výhody a nevýhody. A je potřeba je zvážit a podle svých priorit vybrat. Takže zase máme "skoro" 300 dní na rozmyšlenou, co zvolíme.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
26. 09. 2017 09:12
Ahojky všem. Moje cesta do Černé Hory a zpět:
Š Octavia II TDI (103 koní), dva dospělí a jedna roční prďolka. Úplně plný kufr, v drtivé většině věci pro malou (postýlka, židlička, nočník...) plus nějaké lehčí věci pod autosedačkou. Při jednom řidiči cesta na pohodu, žádný spěch. Malá v autě zlatá (ale to ona je pořád). Po dálnicích 125-130, jinde podle předpisů drtivou většinou s tempomatem. Přestávky dle potřeby.
itinerář cesty:
neděle 10. září
(Bruntál) Velké Pavlovice - (Rakousko) - Bratislava - Budapešť - Udvar - Slavonski Brod - Doboj, slunečno, provoz nulový, jen po vjezdu do BIH průměrný, spotřeba 4,7 l/100km, průměrná rychlost 95 km/hod. Zdržení na hranicích HUN-CRO asi 3 min, CRO - BIH asi 20 minut (prostě hodně aut)
pondělí 11. září
Doboj - Zenica - Sarajevo - Foča - Plužine - Nikšič - Podgorica - Ada Bojana, většina v dešti, spotřeba 4,1, průměr 63. Zdržení na hranicích BIH - MNE asi 10 min. Provoz do Zenici průměrný, pak lehký. Průjezd Sarajevem s jednou zastávkou na semaforech. Nafta v Sarajevu za 1,7 BM.

pobyt samotný suprový, klidný, málo lidí na pláži i ve městě, ceny jako u nás, ale i nižší. Teplota kolem 25 stupňů. Ubytování 20 euro za noc.

cesta zpět:
pátek 22. září
po stejné trase zpět až do Bóly (HUN), slunečno, provoz normální, jen u Doboje zvýšený, spotřeba 4,3, průměr 62. Zdržení na hranicích všude minimální (2-3 auta), jen v Brodě cca 10 před námi.Průjezd Sarajevem s dvěma zastávkami na semaforech, nafta opět za 1,7 BM
sobota 23. září
Bóly - Budapešť - objezd Slovenska opět přes Rakousko - Břeclav - Brno - Olomouc - Bruntál. Větrno, deštivo, teplota 10 stupňů. Spotřeba 4,8, průměr 90km/hod.
Na všech hranicích jen kontrola dokladů, přepočítání lidí v autě, někde i dokladů od auta a zelené známky. Doklad o půjčení auta (z rodiny) nikdo nechtěl. jen na zpáteční cestě na hranici SVK-AUT si rakouská policistka nás porovnala jednotlivě s fotkama v pasech.

p.s. příští rok zase!

čížek
5x Ada Bojana (2014,2015,2017, 2018,2019), 3x Rabac (2013,2014,2015), 4x Valalta (2020, 2021,2022,2023), 1x Mali Lošinj (2012)



Upraveno 1krát. Naposledy upravil čížek (26. 09. 2017 09:13).
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
26. 09. 2017 20:58
... čížek ... spotřeba excelentní ... a výkon asi bude navíc v kWatech ...

smileys with beer
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
27. 09. 2017 12:07
4,7 litrů - super. TDI jsou super vozythumbs up
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
27. 09. 2017 12:17
By mě zajímalo, kolik to sežralo doopravdy. Né to, co ukáže palubní komp. Asi bychom nad tou spotřebou pak nejásali.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
27. 09. 2017 15:20
Je to sice OT, ale teď po sezoně už to snad nevadí.
Počítače na autech od VW měří v toleranci ±0.2 litru. Vyzkoušeno na služebních i soukromých autech. To ale platí za předpokladu, že auto je v seriovém stavu. Tedy originál vstřiky, nenačipované, neposkládané ze dvou aut a nemá závadu na palivovém systému.

Uvedená spotřeba je na dvojkové Octavii pohodlně dosažitelná. Mám vyzkoušeno že trasu z vysočiny do Ostravy po D1 a D46 (2x 290km) ujedu na půl nádrže. To odpovídá spotřebě fous pod pět litrů. Této spotřeby pohodlně dosahuji jízdou na tempomat na hranici poveleného limitu. Ověřeno opakovaně, tankováno vždy na stejné čerpací stanici (firemní). Chyba měření maximálně v rámci přesnosti tachometru.

Minulý týden jsem Roomsterem frčel na jeden zátah z Poreče domu. Od pumpy v Taru k pumpě v Jihlavě, jsem podle GPS najel 716 km, podle tachometru o 20km víc. Dotankoval jsem 44 litrů. To je 6.14 litru na sto. Počítač mi ukazoval 6.2 litrů na sto.

Poudačky o nepřesných počítačích mají dva zdroje:
1. Auta upravená, nebo opravená, nemusejí ukazovat správně. Když si tam někdo nacpe větší vstřiky, nebo přístrojovku z jiného auta, nemůže se divit. To pak občas blbě ukazuje i rychloměr, otáčkoměr, teploměr....
2. Francouzká auta z devadesátých let. Ta nepočítala do průměru palivo spotřebované při stání na místě. Na vlastní oči jsem viděl, že po půl hodině popojíždění v koloně, byla průměrná spotřeba stále stejná.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
27. 09. 2017 19:37
Tak a teď už zbývá pouze doplnit, že se "jede" podle "našeptávače", tzn. v 60 řadit 6 hot smiley
Pak se takoví šetřílkové díví, jak se zanáší lopatky VGT turba... co taková jízda "na krouťák od spodu" dělá s dvouhmotou, jak je to s tlaky na šály atd. Prostě optimum spotřeby není v optimu emisí (to způsobuje z výroby "ecoSW" v ECU) a toto optimum se také rozhodně neshoduje s racionálním optimem pro motor a převody smoking smiley
Nicméně pokud akceptujeme životnost soudobého "spotřebáku", tak je vše ok...
Pojďme do vlákna o autech... smileys with beer
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
02. 10. 2017 09:12
Vylet na sv. Vaclava
Ve stredu v noci do Basky v nedeli pres den zpet pres Viden a Slovinsko. Obe cesty bezproblemove vcetne rychleho odbaveni na hranicich. Nocni cesta byla horsi, protoze misty byla dost husta mlha a obcas nejaky idiot ji zkousel prosvitit dalkovymi. More je po hnusnem zari ledove a bylo hodne vetrno, takze na koupani uz to nebylo, coz mne nemile prekvapilo, protoze nebyva problem se koupat koncem rijna, ale tento rok je ten podzim opravdu hnusny. Navstivili jsme cestou tam Vrbnik a jeden den jsme byli v Punatu, protoze ten je oproti Basce za vetrem a dalo se v Konobe vlezt do vody. Slunko prazi dost, ale vitr z Velebitu je opravdu ledovy. Jinak bylo slunecno, zraji fiky, pasou se ovce.Baska zije a je plna nemeckych duchodcu, Punat i Konobe uz ma po sezone a kupodivu bylo otevreno jeste obcerstveni i market ve Stare Basce. Vyzkousel jsem si cestou domu losi test, protoze mi pred auto napochodovala krava. Priznam se, ze jsem to jeste za svoji dlouho ridicskou karieru nezazil. Nastesti jsem jel pomalu a prezvykavec kracel dustojne. Cesta zpet mne prekvapila hustotou provozu. Jednak STAU na dalnici, tak ze jsme to s rakusaky objizdeli, jednak samozrejme ta hruza 4 proudu cervenych svetel pred Vidni a pak i nepretrzita snura aut od Mikulova, nevim odkud jeli.
...
Priste pojedu opet radeji klasicky na Dusicky, konec zari mne z hlediska pocasi zklamal. Slibuji si od toho, ze uz bude po obdobi podzimnich bouri a bude klasicky olej na hladine a inverze babiho leta:-)
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
03. 10. 2017 21:39
Antafus mimo jiné napsal: To odpovídá spotřebě fous pod pět litrů confused smileygrinning smiley
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
06. 10. 2017 21:36
to Vrgada: ty jezdis na dusicky do Chorvatska????? snad ne na hrbitov..... co dam delas v tu dobu? :-)
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
08. 10. 2017 23:24
Jo, a naprostá spokojenost. Zde na fóru mám fotky z Bašky před 10 lety,normalne jsme se koupali. Proto mne prekvapilo,ze v září bylo zima. Pravda jih je větší jistota, rozpálené skály Pelješac opravdu hreji i na podzim, jen je to na pár dní moc daleko. A jsem takovém blazen,ze jezdím i na velikonoce.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
11. 10. 2017 10:44
taky tam jezdím na dušičky a velikonoce. Koupání sice moc nejde - nejsem žádný otužilec, ale jinak teploučko a super období na výlety a poznávačky, kolo, treking, ...
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
11. 10. 2017 17:49
...to ste dobri! taky bych jel, ja bych tam jezdil x-krat rocne, jen ta cesta mne casto odradi...
btw: kde tam jezdite na kole? jen tak kde se podari, nebo jste natrefili na nejeke hezke cyklostezky?
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
11. 10. 2017 18:09
Na cyklostezky nedostali Chorvati ještě z EU peníze. Jistí to silnice typu polňaček, horské stezky, promenády a Jadranská magistrála.
Kolo bych doporučoval horské, na promenády se zvonkem, i když teď je na promenádách skoro vymeteno.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
11. 10. 2017 19:02
Na Hvaru cyklostezky jsou.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
11. 10. 2017 20:42
Byli jsme od 11.9.týden v Bratuši a jezdili jsme denně kolem moře od Brely po konec Makarské a i když se už sezona chýlila ke konci tak chodníky
a promenády byly plné, hlavně důchodců(patřím mezi ně také) a jak píše Kabinet,opravdu to chce zvonek, či něco na ten způsob, což jsme neměli,
kolega se kterým jsem jezdil jemně pískal, ale převážně nám skákali přímo před kolo, chtělo to být opravdu ve střehu.
Jinak v této oblasti to nejsou opravdové cyklostezky, ale spíše hrbolaté panelové chodníky.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil digisis (11. 10. 2017 20:43).
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
11. 10. 2017 21:12
....hmm, vcera mi prave prisli zvonky co jsem objednaval kdyz jsem kupoval novy plast (si rikam ze k tomu jeste neco pridam, kdyz uz platim postovne) takze ja bych byl pripraven, uz jen vyrazit! :-)

jinak, asi to tam bude ted v pohode, ale v lete bych se na kole po "beznych" cestach bal. Snad se tam nekdy takto na podzim nebo jaro dostanu, celkem mne to laka se tam podivat. Hlavne na konci zimy to uz cloveka laka... :-)
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
30. 10. 2017 18:59
Kdyz do Chorvatska, tak na Dusicky:-). Naprosto super, hladina olej, teplota vzduchu 24, more 17, dalo se lezet na plazi a koupat. Asi nejlepsi Chorvatsko tohoto roku. Ubytovani zamluveno ze dne na den pres anglicky knihovani, na Istrii-Rabac do hotelu. Bylo to mnohem lepsi nez konec zari v Basce, protoze nefucel vitr. Ve ctvrtek jsme se pri azuro obloze koupali a lezeli na plazi na sutracich. Dalsi dny uz bylo polojasno a ochladilo se, takze cyklistika. Ja jsem vlackar, takze zrusena trat Lupoglav-Rasa je za mne naprosto uzasna, obzvlaste krasova pasaz pod tunelem Ucka, natacel se tam mezi tunely posledni nemecky Vinnettou. Tento rok se mi neuveritelne zadarilo navstivit 5 mist v Chorvatsku, ale tohle povazuji za vrchol sezony. Jinak samozrejme v hotelu to byli sami nemci, pro ktere je konec rijna na Istrii oproti Baltu tropicka destinace. Cesta zpet pri Seitenwind v nedeli byla ovsem priserna
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
30. 10. 2017 19:03
.... thumbs up prosíme fotky ...

smileys with beer
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
30. 10. 2017 19:20
WOW! to ses dobrej!
Odkud jsi prosim te cestoval? A kolik hodin ti trvala cesta?
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
31. 10. 2017 18:22
Velice zajímavé,také bych rád viděl fotky thumbs up
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
01. 11. 2017 10:02
Ahoj, nedelavam to, ale pokud o to opravdu stojite, je to jen z mobilu (ale neni to uplna technicka katastrofa)
...
[uschovna.cz]
...
Ve ctvrtek se dalo opravdu koupat, pak jsme jezdili na kole. Chtel jsem videt zeleznici v krasove oblasti pohori Ucka. Tak jsem nad ranem zamknul manzelku na opustenem parkovisti manzelku v aute a sel s baterkou do skal ocekavat svitani:-), pak jsme si dole dali v 7 rano v male vesnicce polivku na zahrati (nadavala, ze prokrehla) a sli tunelem kolem zastavky Winetooa (ale to je ten novej nemeckej) si vyfotit skaly ze spodu. Je to trat zrusena od prosince 2009 Lupoglav-Rasa kvuli sesuvu naspu, ale asi ji chteli kvuli ztratovosti zavrit i tak. Pak jsem nevstivil jeste Grad Julesa Vernea - Pazin a okolni vodopady na jejich mistni ricku Punkvu (Pazincica) a nevynechal jsem i cast zrusene uzkokolejky tc cyklostezky Parenzana (Porecanka). Za mne opravdu super. Jinak hotel plny Nemcu, byl jsem v Chorvatsku pred Dusickami uz 3 krat a pokazde to vyslo. Jinak v dobe internetoveho zamlouvani na servru knihovani to lze resit operativne podle pocasi



Upraveno 1krát. Naposledy upravil vrgada (01. 11. 2017 10:03).
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
01. 11. 2017 10:43
Ještě dodatek k Istrii, pokud vám nevadí kopce tak je to cyklistický ráj. Cyklotrasa Parenzana je v okolí mesta Motovun úžasná, prý to připomíná Toskánsko. Mně prijemne překvapil i Rabac a Labin. Zajímavé je,ze to je jejich Ostravsko,tezba uhlí ukončena v 1999,cca 400km chodeb ve 30 etazich a ještě tam za Mussoliniho tezili bauxit,koncova stanice lanovky Teleferika stále stojí naproti pláži Rabacu. Jules Verne sice v Pazinu nebyl,ale v knize Matyáš Sander použil kulisy kastela a únik hrdiny do propasti,takze v červnu mají Chorvate dny Julesa Verna. Nad propasti se můžete svézt lanovkou zip line. Výběr fotek byl pro kamarada,tak je tam trochu víc koleji,ale ta trať je uzasna,skoda ji
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
01. 11. 2017 17:49
... ty Vrgadovy galerie, a nejen " Dušičková " z letošní Istrie mají své kouzlo ... a asi na tom něco bude, jet na Istrii mimo sezónu ... já tam byl naposledy v červnu 2008 ... no a pár dnů, tam kromě deště bylo dopoledne 9 st. C tak to vypadalo echtdušičkově ...
... fakt je, že pokud bych si tehdy neprojel Istrii vnitrozemím, a neviděl tyto fotky, tak bych nevěděl, o čem Vrgada píše ...
... víc než na vlaky bych tam jel s chutí na lanýže ... jen nevím, jestli tam nejsou chránění ...
Labin, Pazin, Motovun, Paz .... hezká místa ...

smileys with beer
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
01. 11. 2017 21:42
Vnitrozemi Istrii mam projete pred par lety na velikonoce. Lanyze (turffle) jsou jejich specialitkou a pry chovaji cvicene psy, ktere je maji hledat misto prasat. A nabizeji je samozrejme v restauracich, ale i jako suvenyry v lahvickach. Levnejsi je to samozrejme koupit v normalnim obchode nez v obchodech pro turisty. Ty mestecka na kopcich jsou naprosto kouzelna a takova, jako by se tam uplne zastavil cas. Ta Parenzana je fajn MTB trasa, protoze trasa pro vlak nemuze mit velke stoupani
...
[kolo.cz]
...
Ale civilizuje se to, po te co pridali zabradli, tak ted uz jsou i svetla v tunelech, za chvili tam bude misto sotoliny i asfalt, tak ja to maji na sve casti Slovinci. Rekl bych, ze je nejvyssi cas si to projet. Jsou tam i radioaktivni termaly Istarske Toplice, ale voda se mi zdala studena, s radioaktivitu moc neprozivam a prislo mi to krapet zanedbane, dokonce jsem mel pocit, zda na tom strope misty neni cerna plisen, ale treba se mi to jen zdalo.
...
V Rabacu jsem byl ted poprve a prijemne mne prekvapil, nemel jsem o Istrii valne mineni, clovek zpravidla projede panelakovou Rijekou (dnes uz ji objede dalnici), dole pod ni maji Chorvati svuj petrochemicky prumysl zasahujici az na ostrov Krk, jednou jsem v sezone se cestou z Cresu stavil v Moscenicka Draga a tam byla hlava na hlave, ze nebylo kam si polozit rucnik-jak na koupalisti, jednou jsem na Isrii dojel ze Slovinska na kole a po naprosto silene dlouhe jizde z Postojne a tam na mne cekaly jen oslizle kamenne plotny. A zazrak, Rabac-pristav Labinu je opravdu pekny i dle mych meritek a koncem rijna jsou tam opravdu jen ti Nemci.
...
Fakt je, ze ten novy Winetoo stal za prd, ale ta zrusena zeleznice je uzasna
[www.labin.com]
a je to dost dobrej lunapark
[www.biowin.at]
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
03. 11. 2017 12:12
na uschovne byl vycerpan pocet stazeni a misto, aby to slusne upozornilo, tak to chce prachy, nic neplatte, ja to tam dam z domu vecer jeste jednou
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
03. 11. 2017 17:15
fotky z Rabacu jeste jednou, je to omezeno 30 stazenim, pak to zakerne chce penize
[uschovna.cz]
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 49
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.